Close-up of pieces of raw chocolates on kitchen counter. Dark chocolate bar pieces.

Vesztébe száguld a slágerbefektetés árfolyama? Nagy bukó van kilátásban, sokaknak fog fájni

2024. április 15. 10:00

Noha az elmúlt napokban úgy tűnt, hogy bedől a kakaó árfolyama, mára kiderült, hogy ez koránt sincs így. A kérdés csak az, hogy mi áll az árupiaci termék árfolyamának száguldása mögött, és mikor reccsenhet meg végleg. A Pénzcentrum a HOLD Alapkezelő portfoliokezelőjével és terménypiaci szakértőjével, valamint a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési üzletágvezetőjével erre kereste a választ.

Nemrég jelent meg a hír, hogy brutálisan megreccsent a kakaó árfolyama, mely eddig a tőzsdei befektetések sztárjának számított. Az árfolyam április 2-án tetőzött, ekkor a tonnánkénti ára 10 545,25 dollárt tett ki, majd egy több napos mélyrepülés után az árfolyam elérte az 1 hetes mélypontját (9 780,67 dollár). Ami után rendesen izgulhattak a befektetők, hiszen úgy tűnt, hogy az árfolyam végleg a földbe állt, a lufi kipukkadt, és a kakaó végleg bedobja a törölközőt.

Ekkor azonban az árutőzsdei termék rázott magán egyet, és komoly erősödésbe fogott. Ennek köszönhetően az árfolyam alig egy hét leforgása alatt újra 10 ezer dollár fölé kúszott, és azóta is folyamatosan emelkedik. A kérdés csak az, hogy az árfolyam ezzel a lendülettel megdönti-e a nemrég beállított árfolyamrekordját, április 15-én délelőtt már 10 800 dollár felett is járt az árfolyam.

A túlpörgés után, óriási hiány jöhet

A kakaó árfolyammozgásával kapcsolatban megkerestük Bukta Gábort, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési üzletágvezetőjét, aki válaszában egy általa írt elemzést osztott meg a Pénzcentrummal. Ebben a szakember úgy fogalmaz, hogy az elmúlt évben a kakaó ára exponenciális mozgást mutatott be. A fundamentumok romlását az okozza, hogy a világ termelésének mintegy 75 százalékát adó nyugat-afrikai termelés visszaesett az egyre idősebb fák, a fertőzések és a kakaó szempontjából rossz időjárási körülmények következményeként. A Nemzetközi Kakaószervezet (International Cocoa Organization – ICCO) február végén publikált előrejelzése alapján a 2024. szeptember végével záródó 2023–2024-es szezonban a valaha volt legnagyobb, 374 ezer tonna hiány alakulhat ki, azaz ennyivel kevesebb lehet a világ kakaótermesztése a felhasználáshoz képest.

Bukta Gábor emellett az elemzésében kissé letörte a befektetők lelkesedését atekintetben, hogy szerinte a közeljövőben elég nagy esély mutatkozik a kakaó árának normalizálódására, de kérdéses, hogy a keresleti és a kínálati görbe milyen egyensúlyi ár mellett talál egymásra. Kifejtette,

attól nem kell félni, hogy egy csapásra elfogy a készleten lévő kakaó a világban, ám a várható masszív hiány a készleteket 1,4 millió tonnára apaszthatja, ami az őrléshez felhasznált éves mennyiség 30 százaléka alá eshet.

Ugyanakkor ezt még elégségesnek látja ahhoz, hogy 1-2 gyatrább betakarítási szezont kibírjon a piac.

A keresleti oldal alkalmazkodása talán izgalmasabb is ebből a szempontból. A nyersanyagpiacon látott brutális áremelkedés előbb-utóbb begyűrűzik a csokoládégyártók nettó értékesítési áraiba is, majd a kiskereskedelmi árakba egyaránt. Noha jellemzően az ilyen jellegű áremelkedések ellen a nagy kakaófeldolgozó gyártók határidős fedezeti ügyleteket kötnek, amelyek most a rövid távon a magasabb áraktól védik is őket, de a kakaó jegyzésének tartós elszállása nyomás alá helyezheti a gyártókat.

Persze a multinacionális és tőkeerős vállalatok rövid és középtávon alkalmazkodni fognak a kialakult helyzethez, de a kisebb manufaktúrák közül akár többen be is zárhatnak. A magasabb árak a piacot konszolidálhatják, a keresletet pedig csökkenthetik.

Rájár a rúd a kakaóbab termesztőkre

Több évtizedes csúcsra emelkedett a spekulatív pozíciók mérete a trendkövető stratégiákat követő piaci szereplők körében, melynek fundamentális okai voltak. Mondhatjuk, hogy tökéletes vihar alakult ki a kakaóbab piacán – reagált a kakaóbab részvényeinek brutális áremelkedésére Kovács G. Szilárd. A HOLD Alapkezelő portfoliokezelője, terménypiaci szakértő a Pénzcentrumnak kifejtette, a nyers bab felhasználásának és kinálatának aránya deficitbe fordult, és ez a helyzet immár harmadik éve kitart.

Az idei ráadásul a valaha volt legnagyobb deficit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A két legnagyobb termelő országban (Ghána és Elefántcsontpart együtt 55-60 százalékát adja az össztermésnek) ugyanis időjárási és fertőzéses problémák alakultak ki, ami miatt a termés jelentősen visszaesett. Mint ahogyan a dél-amerikai térség (Ecuador, Peru) termése is jelentősen lecsökkent a szárazság okozta problémák miatt. A kieső terménymennyiség itt márpedig jelentős, az közel félmillió tonnát jelent, ami a globális termés nagyjából 10 százalékát jelenti.

Emellett a kínálati oldal szereplőinek további problémákkal is meg kell küzdeniük, többek között a ghánai és elefántcsontparti államilag meghatározott árazással, mely hónapokon keresztül a fele/harmada volt a környező termelő országok árainak. Ezért felerősödött és folyamatossá vált a kakaóbab-csempészet.
Kovács G. Szilárd a kakaóbab árfolyamával kapcsolatban leszögezte azt is, az árupaici termékek nem befektetési eszközök.

Ezek spekulatív termékek nagy tőkeáttétellel és magas volatilitással

- közölte. Hozzátette, szigorú kockázatkezelés és a kereslet-kínalat mély ismerete szükséges hozzájuk, de még ez sem feltétlen elégséges ahhoz, hogy az árupiacokon pozítiv és stabil hozamokat érjen el egy befektető.

Összességében az árupiacok kapcsán a szakember elmondta, az elkövetkezendő években érdekes és mozgalmas terület lehet, ugyanis a geopolitikai átrendeződés újra rajzolja az ellátási láncokat, a klímaváltozás (El Nino, La nina) magasabb volatilitást eredményez a mezőgazdaságban.

Továbbá a globális intézményi befektetők körében komoly étvágy mutatkozik az alternatív nem korreláló stratégiákra.

A commodity hedge fundok ezt pedig betöltik, ami látható abból is, hogy az árupiacon aktív befektetési alapok által kezelt vagyon folyamatosan nő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 18:33
A Mandiner is megszerezte a teljes rendőri jelentést Magyar Péter és Varga Judit korábbi, drámai ves...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 17:00
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen pénzre lesz szüksége, ilyenkor viszont nem érdemes azonnal a ho...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem