21 °C Budapest
Gulyás Gergely bejelentette: februárban óriási pedagógus-béremelés jön Magyarországon

Gulyás Gergely bejelentette: februárban óriási pedagógus-béremelés jön Magyarországon

2024. január 18. 10:35

A mai napon, január 18-án 10:00-tól került megrendezésre az idei év első kormányinfója. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő megjelenésével, „Mit, miért tesz a kormány?” címmel. A tervek szerint a tanárok bére jövőre további 32,2%-al nő, míg 2026-ra megduplázódik. 

V4-ek tárgyalása

Gulyás Gergely kifejtette, hogy abban bízik a mostani cseh elnökség még az első félévben összehívja a visegrádi országok találkozóját. Vannak ugyan nézeteltérések a négy fél kormányai között, de az országoknak közös ügyeik is vannak, amelyekről beszélni kellene.

Milyen növekedés várható? 

A kormány szerint a növekedéssel kapcsolatban bizonytalanság van, de 3-4,1 százalék közötti növekedésre biztosan számítanak – jelentette ki Gulyás Gergely.

Erasmus-vita lezárása mikor várható?

Az Erasmus-program esetében a tárgyalások az Európai Bizottsággal nem léptek előrébb, és úgy fogalmazott Gulyás Gergely, hogy 

egyelőre még minden magyar egyetemista részt vehet a program, mert Brüsszel mindig kitolta a határidőket

– jelentette ki Gulyás Gergely. A miniszter reméli, hogy hamarosan lezárulhat az ügy, szerinte az EB-nek kellene elfogadnia a magyar lépéseket. 

Ukrán támogatások 

Gulyás Gergely a magyar kormány az EU által Ukrajnának folyósítandó támogatásokkal kapcsolatos álláspontját is ismertette: a kabinet nem ellenzi, hogy Kijevnek megfelelő forrásokat biztosítson az unió az ország működtetéséhez. A problémát összességében abban látják, hogy túl hosszú távra biztosítana az Európai Unió támogatásokat, miközben ezt a magyar fél szerint rendszeresen felül kellene vizsgálni.

Munkaegészségügyi vizsgálatok helyzete 

Későbbre ígért tájékoztatást a kancelláriaminiszter azzal kapcsolatban, hogy mikor tisztázzák, hogy mely munkaköröknél törlik el a kötelező egészségügyi vizsgálatokat. Gulyás Gergely jelezte, hogy ez a munkaügyekért felelős szakminiszter felelőssége – ez jelenleg Nagy Márton –, tőle várhatóak részletszabályokat. A többi tárcavezető is adhat jelzéseket a területéhez tartozó foglalkozások esetében.

Politikusok vagyonkezelése 

 „A kormányzat szerint szükséges egy ilyen eljárás, ha valaki Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez hasonlóan a piacról érkezik, akkor ne érhessen senkit megalapozatlan támadás” – jelentette ki Gulyás Gergely szerint. Egy kormányzati terv szerint a politikusok, főként a kormánytagok és képviselők esetében az érintetteknek bizalmi vagyonkezelésbe kell adniuk bizonyos vagyonelemeiket.

Energiaitalok betiltása

Még nem született döntés a kiskorúak energiaital fogyasztásáról, de a következő frakcióülésen mindenképp szóba fog kerülni a téma. 

Napelemes pályázatok

Megindult és felgyorsult az előlegek kifizetése a napelem-telepítési pályázatoknál – jelentette ki Gulyás Gergely.

A Fidesz főpolgármester jelöltjének kiválasztása

Gulyás Gergely elmondta, hogy a következő frakcióülésen fogják ezt megvitatni, és március végére biztosan meglesz a jelölt a pozícióra, amit akkor majd közölni is fognak. 

Reptérvásárlás lezárása

"Mindent nyilvánosságra fogunk hozni, amint lezárulnak a tárgyalások, addig viszont nem közlünk részleteket, mert ez befolyásolná a folyamatot” – válaszolta a  sajtó kérdésére Gulyás Gergely. Azt is elárulta a miniszter, hogy a tervek szerint február végéig lezárulnak a tárgyalások. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vételárat firtató kérdésre csak annyit közölt, hogy „a sajtóban megjelent már viszonylag pontos az összegről szóló találgatások között”.

Vendégmunkások beengedése

A magyar kormány nem tekinti politikai kudarcnak azt, hogy egy munkáltató magyar dolgozókat bocsátott el, és helyettük olcsóbb vendégmunkásokat alkalmaz- válaszolta a sajtó kérdésre Gulyás Gergely. A miniszter  szerint az a vállalat, amelyet ezzel vádoltak meg, nem így járt el, csak nem megfelelően kommunikált az ügyben. A miniszter kijelentette, hogy a vállalkozás tájékoztatása szerint a magyarokat és a vendégmunkásokat ugyanolyan arányban küldték el, mint ahogy ott dolgoznak, vagyis egységes leépítést hajtottak végre.

BKK bérletek ügye

Gulyás Gergely annyit közölt, hogy zajlanak a tárgyalások a Fővárosi Önkormányzat és a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium között. Fejlemények még nincsenek. 

Nemzeti konzultáció

1 millió 518 ezren vettek részt a nemzeti konzultáción – tudatta Szentkirályi Alexandra szóvivő, és azt is hozzátette, hogy a legtöbben postán küldték el a véleményüket.

További béremelések 

Nyugdíj emelés, az idei évben 6%-os emelés, amit januártól megkapnak a nyugdíjasok. A rendvédelmi dolgozók közel 79 ezer forinttal kaptak magasabb bért, és ez további 88 ezer forinttal fog növekedni.

Az orvosok 2,2 millió forintos átlag bérben részesültek, ennek a  37%-ában határozzák meg a szakápolói béreket, így idén további 20%-al terveznek emelni a szakápolói béreken. 

Tanárbéremelések

"Nagyot tudunk előre lépni"- mondta Gulyás Gergely, de ahhoz, hogy valóban nagyobb mértékű béremelést meg tudjunk lépni szükség van az Európai Uniótól érkező pénzekre. 700 milliárd forintot terveznek az EU-s pénzekből a tanár bérekre költeni.

32,2%-os pedagógus béremelés lesz, a pedagógusok január 31-ig meg fogják kapni a béremelésről szóló papírokat. Így a a tanárok bére 672 414 forintra emelkedik, jövőre további 21%-os emelést terveznek, így a tervek szerint 2025-re 812 ezer forint lesz a pedagógusok átlag bére, ami 2026-re 880 ezer is lehet. 

Gulyás Gergely az EU-s helyzetértékeléssel kezdte a bejelentéseket, és örömmel fogadta, hogy az Európai Bizottság decemberi döntése után végre elindultak az uniós források egy része a magyar költségvetésbe. A miniszter hangsúlyozta, hogy véleményük szerint a magyar igazságügyi reform mindig is biztosította a magyar állampolgárok jogait. A további EU-s pénzek kapcsán elmondta, hogy vannak bizonyos támpontok, amelyben vörös vonalat húz a kormány, így folynak a tárgyalások az Európai Bizottsággal. 

Címlapkép forrása: MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm