12 °C Budapest
Upset depressed Senior man sitting at the table and calculating finances. Old man checking bills. Man counting coins on the table. Pension calculation concept

2 millió magyar várhatja rettegve az idei telet: ha ez beüt, százezrek kerülhetnek szegénysorba

2022. szeptember 17. 16:02

Tavaly hazánk itthon közel 2 millió ember volt kitéve a szegénységnek, amivel a 13. helyet foglaltuk el a 27 EU tagország közül. Ugyan idén sokaknak emelkedett a jöveelme, múlt hónapban viszont már 15,6% volt az infláció, ami még a nagyobb fizetésemelések értékét is könnyen elviszi. Ráadásul a rezsicsökkentés korlátozása komoly terhet ró a háztartásokra, amit a legalacsonyabb jövedelműeknek lesz a legnehezebb kifizetni. Most megnéztük, hogy bírja a magyar lakosság ezeket a terheket, és hogy európai szinten nálunk hányan vannak kitéve a szegénységnek.

Nem csak a bérek lőttek ki

Már tavaly jól lehetett látni, hogy az infláció fokozatos emelkedésnek indult. A drágulás felgyorsulása egyrészt a Covid-utáni gazdasági visszapattanásnak volt köszönhető, de az év eleji béremelésekés tetemes kifizetések, majd az energiakrízis és az Ukrajnában zajló háború csak tovább rontottak ezen. Idán augusztusban átlagosan 15,6%-kal került többe minden 2021. azonos időszakához képest, az élelmiszerek esetében pedig 30% volt az általános drágulás mértéke.

A 25 éve nem tapasztalt infláció mellett pedig lényegében felfalja az év eleji béremeléseket: a 15,6%-os drágulásnál legalább ekkora fizetésnövekedésre lenne szükség, hogy a fizetések reálértéke megmaradjon, ráadásul egyelőre nem látni, hogy lassulna a drágulás mértéke. Akinek idén nem, vagy csak pár százalékkal emelkedett a fizetése, az emiatt komolyan veszíthet a bére értékéből, de aki 10% körüli vagy afeletti korrekciók kapott, az is elveszik a rekordmagas infláció mellett.

Ez a fajta reálbér-csökkenés az alacsonyabb bérű munkavállalóknál komoly megélhetési problémákat eredményezhet, nem is beszélve a nyugdíjasokról, akik ugyan már két emelést is kaptak idén, ezek együttesen nem közelítik meg az éves szinten várható kétjegyű infláció mértékét. Ilyen gazdasági környezetben pedig biztosan lesznek olyanok, akiknek emiatt annyira csökken a keresetük, illetve a bevételeik értéke, hogy a szegénységi küszöb alá csúsznak.

Erősen a középmezőnyben vagyunk

Az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan a 21,7% volt azoknak az aránya a népességből, akik a legkitettebbek volt a szegénységnek és a társadalmi kirekesztésnek. – ez számszerűsítve 94,4 millió embert jelent. Náluk teljesült a három szegénységi és kirekesztési rizikófaktorok közül legalább egy: a szegénység kockázata, a komoly anyagi és szociális hiány, illetve a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élés. Ez egyébként egy év alatt 2020-hoz képest enyhén nőtt az EU-n belül.

Magyarország a szegénységi listán

Hazánk az EU 27 tagállama közül a 13. helyet foglalta el 2021-ben el a listán, nálunk a lakosság 19,4%-át veszélyezteti a szegénység: ez 1,8 millió embert jelent. Ugyan ez az EU átlag 21,7%-nál némileg jobb arány, azonban akárhogy is nézzük, a lakosság közel egyötöde nagyon közel volt tavaly ahhoz, hogy rendkívül nehéz körülmények között éljen. Ugyan idénről még nincsenek friss adatok ezzel kapcsolatban, a statisztikák alapján 2020-ban is ugyanekkora volt az a szám, így, ha javulás nem is volt ezen téren, de nem is romlott a helyzet.

A listán tavaly a legjobb helyet Csehország foglalta el, itt csupán a lakosság 10,7% állt fenn a szegénység veszélye. Csehországot Szlovénia követte 13,2%-kal, a harmadik helyen pedig Finnország állt 14,2%-kal. Ugyan azt gondolhatnánk elsőre, hogy a hagyományos erős szociális rendszerrel rendelkező skandináv államok a lista élén lesznek, azonban meglepő módon a 27 uniós országból Svédország (17,2%) csak a 7. helyen állt, míg Dánia (17,3%) a 8. volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lista sereghajtója nem túl nagy meglepetéssel Románia, itt tavaly a népesség 34,4%-a volt a szegénység szélén. Romániánál eggyel jobban teljesített Bulgária, de itt is bőven 30% felet volt ez az arány. Szintén sokan a szegénységnek kitéve Görögországban (28,3%), Spanyolországban (27,7%) és Olaszországban (25,2%), de a balti államokban is.

Régiós összehasonlításban nagyon vegyesek az eredmények: míg Romániában volt tavaly a legmagasabb a szegénységnek kitett emberek aránya, addig a szomszédos Szlovéniában az egyik legalacsonyabb volt ez a szám, Csehországban pedig a legalacsonyabb. Szlovákia a 4. helyet foglalta el 15,6%-kal, Ausztria pedig 17,3%-a 10. volt

Ezt összevetve hazánk nem teljesített túl jól, ugyanis a térségben Románia után nálunk vannak a legtöbben az elszegényedés szélén.

Borús jövőkép

Ugyan Magyarország eredményei ezen a téren nem romlottak 2020-ról 2021-re, de nem is javultak. Idén pedig nem csak a drágulás jelenthet óriási problémát itthon rengeteg embernek, hanem a rezsicsökkentés vége is. Habár a fűtési szezon még nem kezdődött el, a megnövekedett energia költségek komoly pluszterheket fognak jelenteni a magyar háztartásoknak, ráadásul pont azoknak lesz a legnehezebb ezt kifizetni, akiket már eddig is fenyegetett a szegénység. Emiatt nincsenek túl jó kilátásaink arra, hogy idén kevesebben álljanak a szegénység küszöbén, még úgy is, hogy év elején jelentős bér- és nyugdíjemelések voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem