Somogy megye mellett még Baranyában és Tolnába is jelentős a falvakba települő külföldiek száma.
Te is így főzöd a a tésztát? Erről mindenképp tudnod kell: ez a módszer veszélyes az egészségre
A tészta főzővizét, mely legtöbbször csapvíz, jellemzően előre megsózzuk főzés előtt. Viszont egy friss tanulmány szerint a csapvízben maradó klórmaradványok és a jódozott sóban található jód miatt káros vegyületek keletkezhetnek a főzés során - írja a Házipatika az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) közleménye alapján. Az sem jó azonban, ha teljesen elhagyjuk a jódozott sót a főzésből. A kutatók kikísérletezték, mi lehet az a megoldás, amely nem károsítja az egészséget.
A legtöbb országban klórral, illetve klóraminnal fertőtlenítik a ivóvizet, mely csekély mennyiségben a fertőtlenítés után is jelen lehet még a vízben. Korábbi laboratóriumi kísérletek szerint búzalisztet hőkezeltek klórmaradványokkal szennyezett csapvízben, közben pedig jódozott konyhasóval sózták a főzővizet, úgy az egészségre nézve potenciálisan veszélyes jódtartalmú melléktermékek képződtek a főzés közben lezajló kémiai reakciók során. Most Susan D. Richardson, a Dél-karolinai Egyetem kutatója és munkatársai valós környezetben is tesztelték az elméletet.
Arra, hogy van-e klórmaradvány a vízben, kevés ráhatása lehet a magyar lakosságnak is, miközben a jódozott sóról sem mondhatunk le: Magyarország területének zöme ugyanis jódszegény, ennél fogva ez a fontos nyomelem az itthon termelt élelmiszerekben is jellemzően kevésbé van jelen, ezért teszik a sóba. A jódhiány pajzsmirigyzavarokat, illetve terhesség során születési rendellenességeket okozhat - írja a lap.
Hogyan főzzük akkor a tésztát?
Richardson csapata a különböző tésztafőzési kísérletek során arra jutott, hogy a főzés folyamatának tudatos újragondolásával számottevően csökkenteni lehet a káros anyagok mennyiségét az asztalra kerülő ételben. Ennek érdekében érdemes
- a tésztát mindig fedő nélküli lábosban főzni,
- a megfőtt tésztát mindenképpen leszűrni és a főzővíztől megszabadulni,
- a tésztát jódozott konyhasóval csak főzés után ízesíteni vagy a főzővíz sózásához jódmentes sót használni.
A fedő nélkül főzés lehetőséget teremt arra, hogy az elpárolgó klóros és jódos vegyületek szabadon távozzanak, a tészta leszűrése pedig rengeteg szennyeződést is eltávolíthat. Ugyancsak csökkenti a káros melléktermékek képződésének veszélyét, ha a jódozott sót csak utólag adjuk hozzá a már elkészült tésztához, ahogy a főzővíz jódmentes sókkal történő sózása is hasonló célt szolgál - írták.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
- Ezermilliárd forint feletti forgalommal zárta a tavalyi évet a Spar
- Befejeződött a gazdatiltakozás az utolsó blokád alatt tartott lengyel-ukrán határátkelőn is
- Kemény bírálta az ukrán kormányt Vitalij Klicsko
- Kéz a kézben változik a dízel és a benzin ára szerdától
- Robert Fico Kína felé fordul, mert az EU számára kimerült
- Rengeteg halálos áldozata van a Rafahot és Gázavárost ért bombázásnak