11 °C Budapest
close-up of a decorative oscar figure on blurry film clapper

Őrült vagyonok forognak kockán: így védekeznek az élelmesek a váratlan események ellen

2024. március 13. 14:33

Az idei Oscar-díjra jelölt tíz filmből ötnél vállalta az esetleges károk fedezését a középvállalkozások, nagyvállalatok és speciális kockázatok biztosítására szakosodott, Magyarországon is jelen lévő Allianz Commercial – olvasható a vállalat közleményében. Ebben a speciális konstrukcióban a produkció teljes költségvetése jelenti a biztosítási összeget, amely az előkészítéstől a forgatáson át az utómunkákig mindenre kiterjed.

Mivel a filmforgatások – beleértve a hollywoodi szuperprodukciókat is – nagyon feszes költségvetéssel zajlanak, egy váratlan, akár kisebb anyagi kár bekövetkezése vagy egy-két forgatási nap kiesése is pénzügyi nehézségeket okozhat. Ezeket elkerülendő kötnek biztosítást a filmekre – gyakorlatilag már a filmkészítés kezdetei óta.

 „Magyarországon filmet forgatni most nagyon népszerű, ehhez a jelentős adókedvezmények, a technikailag kiemelkedő stúdiók és a hazai filmes szakma is hozzájárul, mindezek miatt pedig a biztosításokra is nagy igény van” – teszi hozzá Dr. Tóth Krisztina, az Allianz Vállalati Kockázatvállalásának vezetője, bár szerinte a konstrukció relevanciáját jól mutatja, hogy tapasztalataik szerint a produkciók 65-70 százalékában fordul elő valamilyen káresemény.

Ez az arány a koprodukcióban Magyarországon és a hazai gyártásban forgatott filmekre érvényes, a biztosító magyar leányvállalata ezekre nyújt komplex filmbiztosítást, mely vagyonbiztosítási, forgatáskiesési és felelősségbiztosítási elemekből áll. A vagyonbiztosítás a forgatási eszközök és kellékek, díszletek biztosítására vonatkozik, míg a forgatáskiesési fedezet olyan helyzetekre segít felkészülni, amikor például a főszereplőknek vagy a filmkészítés egyéb kulcsszereplőinek (rendező, operatőr stb.) megbetegedése akasztja meg az eredeti forgatási ütemtervet. Szintén fontos komponense a csomagnak a felelősségbiztosítás, amely – az általános felelősségbiztosításon túl – kiterjed az idegen tulajdonban okozott károkra és a környezetszennyezésre is, utóbbi alapján a biztosító például megtéríti az elfolyó üzemanyag miatti talajcsere költségét.

Bár az okozott károk többnyire apróbbak, előfordulnak kivételek. Volt olyan, amikor a színhelynek választott kastély kertjében daruval döntöttek le egy értékes szobrot, hatalmas tűz ütött ki egy filmstúdióban, vagy amikor a forgatáshoz használt speciális orvostechnológiai eszköz ment tönkre a stáb egyik tagjának óvatlansága miatt. Ezek forintban kifejezve több tízmilliós kárt jelentettek, de voltak olyan esetek, amikor a viharos szél nem csupán a filmes felszerelésben okozott kárt, hanem miatta a forgatás is késedelmet szenvedett, szintén jelentős kiesést okozva.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A filmbiztosítás biztosítási összege jellemző módon a film teljes költségvetése, hiszen ez garantálja azt, hogy az előkészületektől a gyártáson át az utómunkák lezárásáig mindenre kiterjedjen a biztosítói fedezet. „Ezért is fontos, hogy amennyiben menetközben bármilyen okból emelkedik a költségvetés, azt a megfelelő módon bejelentsék a biztosítónak, ennek elmaradása ugyanis alulbiztosítottsághoz vezet” – hívja fel a figyelmet Dr. Tóth Krisztina.

Az együttműködés a filmesek és a biztosító között minden téren nagyon erős, nem csupán a kárrendezésben, hanem már a kockázatértékelési fázisban is. Már ekkor bekapcsolódnak olyan szakértők, például korábbi tűzoltók vagy kaszkadőrök, akik a filmkészítőkkel együttműködve tudnak javaslatot tenni rá, hogyan lehet a lehető legbiztonságosabb a forgatás. „A produkciók egyre összetettebbek, ami a kihívásokkal párhuzamosan fejlődő kockázatvállalási és kockázatértékelési szakértelmet kíván meg tőlünk is” – szögezi le a szakember. Ennek az is része, hogy az olyan speciális helyzetekkel is tud a biztosító foglalkozni, amikor például egy gyakorlatilag felbecsülhetetlen értékű muzeális autó vesz részt kellékként egy forgatáson, vagy amikor egy állat a film főszereplője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm