2020. július 13. hétfő Jenő

Értékes érme lapulhat a tárcádban: 3000-szer többet ér, mint ami rá van írva


Sokkal-sokkal többet érnek bizonyos érmék, mint amennyi rájuk van írva: most egy sporttal kapcsolatos kiadás kelt el százezrekért. Magyarországon az 50 forintosból szoktak különlegeseket nyomatni, ezek is szép summával adhatók tovább, ha valaki korán lecsapott rájuk.

Csaknem 240 ezer forintos áron mennek a piacon azaok a különleges pénzérmék, amelyeket a 2012-es londoni olimpiára adtak ki. A brit jegybank 29 különféle 50 pennys (178 forintos) érmét adott ki a szigetországban megrendezett játékokra emlékezve: nem is egyenlő mennyiség került forgalomba, hogy érdekesebbek legyenek a gyűjtőknek a pénzek. A brit pénzverde adatai szerint ezeknek a pénzérméknek a háromnegyede már nincs is forgalomban, hanem egy gyűjtőnél pihen.

Ugyan a 29 verzióból a legtöbb kb. ezer forint alatt megvehető, van egy fajta, amiért simán kifizetnek 750 eurót (240 ezer forintot). Ez az ára ugyanis Daily Mail szerint egy olyan érmének, amely még a tömeges pénzverés előtt készítettek, és egy úszó van rajta - alább képen mutatjuk. Az 50 penny azért olyan értékes, mert a lap szerint senki sem tudja, hogy mennyi készült belőle.


A 240 ezer forintot érő érme. Fotó: Daily Mail.

Nálunk is vannak sportos ötvenesek

Nem csak külföldön, itthon is készültek emlékérmék a nagyobb sporteseményekről. Az MNB különleges 50 forintosokat adott ki például a vizes vb, a hazánkban rendezett vívó világbajnokság és a jégkorong világbajnokság emlékére is. Korábban megkérdeztük a jegybankot, hogy miért pont az 50-esből készülnek ilyen különlegességek:

az 50 forintos érmének nagy (27,4 mm) az átmérője és homogén, egyszínű a felülete, ezért a forgalmi érmecímletek közül a legmegfelelőbb arra, hogy a tematika ábrázolása mellett a megünnepelni szándékozott esemény megnevezése is jól láthatóan szerepelhessen rajta.

- közölte akkor az MNB.

A hokis érme 2 millió példányban került forgalomba, és az is kiderült, hogy a különleges veretekből általában 1-2 milliót szoktak készíteni.

A tapasztalatok alapján az 1-2 millió darab az a mennyiség, ami alkalmas arra, hogy a lakosság széles rétegeihez eljusson, de pár hónap alatt kicsapódik a forgalomból (a gyűjtők elteszik emlékbe), így hosszútávon nem okoz zavart a készpénzforgalomban, pl. a külföldi turisták körében

- írták.

Ez az érme ér majdnem 3 ezerszer többet, mint ami rá van írva

Megnéztük a legnagyobb hazai aukciós oldalon, mennyiért lehet eladni a hazai piacon a különleges magyar 50-eseket, és hát nem mindennapi dologra bukkantunk. Ugyanis a FINA vizes vb-re készült ötvenesből egy próbaveret

kikiáltási ára 138 ezer forint!

A jégkorong vb-s ötvenesből pedig egy rollnit 9800 forintért lehet megvenni: egy ilyenben 50 darab van, tehát 2500 forintnyi érme van benne. A vívó vb-s érméből 8 ezer forintért adnak egy 50-es rolnit - így ezek is közel négyszer annyit érnek, mint ami rájuk van írva. A birkózó vb-s érméből is lehet rolnit venni, az 5290-ért van kitéve.

A birkózósból találni első napi veretet is díszcsomagolásban, abban egy érme van, és 2390 forintért adják az aukciós oldalon. Ugyanez a jégkorongosban 2075 forintba kerül.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS