7 °C Budapest

Értékes érme lapulhat a tárcádban: 3000-szer többet ér, mint ami rá van írva

2019. augusztus 19. 13:01

Sokkal-sokkal többet érnek bizonyos érmék, mint amennyi rájuk van írva: most egy sporttal kapcsolatos kiadás kelt el százezrekért. Magyarországon az 50 forintosból szoktak különlegeseket nyomatni, ezek is szép summával adhatók tovább, ha valaki korán lecsapott rájuk.

Csaknem 240 ezer forintos áron mennek a piacon azaok a különleges pénzérmék, amelyeket a 2012-es londoni olimpiára adtak ki. A brit jegybank 29 különféle 50 pennys (178 forintos) érmét adott ki a szigetországban megrendezett játékokra emlékezve: nem is egyenlő mennyiség került forgalomba, hogy érdekesebbek legyenek a gyűjtőknek a pénzek. A brit pénzverde adatai szerint ezeknek a pénzérméknek a háromnegyede már nincs is forgalomban, hanem egy gyűjtőnél pihen.

Ugyan a 29 verzióból a legtöbb kb. ezer forint alatt megvehető, van egy fajta, amiért simán kifizetnek 750 eurót (240 ezer forintot). Ez az ára ugyanis Daily Mail szerint egy olyan érmének, amely még a tömeges pénzverés előtt készítettek, és egy úszó van rajta - alább képen mutatjuk. Az 50 penny azért olyan értékes, mert a lap szerint senki sem tudja, hogy mennyi készült belőle.

A 240 ezer forintot érő érme. Fotó: Daily Mail.

Nálunk is vannak sportos ötvenesek

Nem csak külföldön, itthon is készültek emlékérmék a nagyobb sporteseményekről. Az MNB különleges 50 forintosokat adott ki például a vizes vb, a hazánkban rendezett vívó világbajnokság és a jégkorong világbajnokság emlékére is. Korábban megkérdeztük a jegybankot, hogy miért pont az 50-esből készülnek ilyen különlegességek:

az 50 forintos érmének nagy (27,4 mm) az átmérője és homogén, egyszínű a felülete, ezért a forgalmi érmecímletek közül a legmegfelelőbb arra, hogy a tematika ábrázolása mellett a megünnepelni szándékozott esemény megnevezése is jól láthatóan szerepelhessen rajta.

- közölte akkor az MNB.

A hokis érme 2 millió példányban került forgalomba, és az is kiderült, hogy a különleges veretekből általában 1-2 milliót szoktak készíteni.

A tapasztalatok alapján az 1-2 millió darab az a mennyiség, ami alkalmas arra, hogy a lakosság széles rétegeihez eljusson, de pár hónap alatt kicsapódik a forgalomból (a gyűjtők elteszik emlékbe), így hosszútávon nem okoz zavart a készpénzforgalomban, pl. a külföldi turisták körében

- írták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez az érme ér majdnem 3 ezerszer többet, mint ami rá van írva

Megnéztük a legnagyobb hazai aukciós oldalon, mennyiért lehet eladni a hazai piacon a különleges magyar 50-eseket, és hát nem mindennapi dologra bukkantunk. Ugyanis a FINA vizes vb-re készült ötvenesből egy próbaveret

kikiáltási ára 138 ezer forint!

A jégkorong vb-s ötvenesből pedig egy rollnit 9800 forintért lehet megvenni: egy ilyenben 50 darab van, tehát 2500 forintnyi érme van benne. A vívó vb-s érméből 8 ezer forintért adnak egy 50-es rolnit - így ezek is közel négyszer annyit érnek, mint ami rájuk van írva. A birkózó vb-s érméből is lehet rolnit venni, az 5290-ért van kitéve.

A birkózósból találni első napi veretet is díszcsomagolásban, abban egy érme van, és 2390 forintért adják az aukciós oldalon. Ugyanez a jégkorongosban 2075 forintba kerül.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem