2020. szeptember 25. péntek Eufrozina, Kende

Értékes érme lapulhat a tárcádban: 3000-szer többet ér, mint ami rá van írva


Sokkal-sokkal többet érnek bizonyos érmék, mint amennyi rájuk van írva: most egy sporttal kapcsolatos kiadás kelt el százezrekért. Magyarországon az 50 forintosból szoktak különlegeseket nyomatni, ezek is szép summával adhatók tovább, ha valaki korán lecsapott rájuk.

Csaknem 240 ezer forintos áron mennek a piacon azaok a különleges pénzérmék, amelyeket a 2012-es londoni olimpiára adtak ki. A brit jegybank 29 különféle 50 pennys (178 forintos) érmét adott ki a szigetországban megrendezett játékokra emlékezve: nem is egyenlő mennyiség került forgalomba, hogy érdekesebbek legyenek a gyűjtőknek a pénzek. A brit pénzverde adatai szerint ezeknek a pénzérméknek a háromnegyede már nincs is forgalomban, hanem egy gyűjtőnél pihen.

Ugyan a 29 verzióból a legtöbb kb. ezer forint alatt megvehető, van egy fajta, amiért simán kifizetnek 750 eurót (240 ezer forintot). Ez az ára ugyanis Daily Mail szerint egy olyan érmének, amely még a tömeges pénzverés előtt készítettek, és egy úszó van rajta - alább képen mutatjuk. Az 50 penny azért olyan értékes, mert a lap szerint senki sem tudja, hogy mennyi készült belőle.


A 240 ezer forintot érő érme. Fotó: Daily Mail.

Nálunk is vannak sportos ötvenesek

Nem csak külföldön, itthon is készültek emlékérmék a nagyobb sporteseményekről. Az MNB különleges 50 forintosokat adott ki például a vizes vb, a hazánkban rendezett vívó világbajnokság és a jégkorong világbajnokság emlékére is. Korábban megkérdeztük a jegybankot, hogy miért pont az 50-esből készülnek ilyen különlegességek:

az 50 forintos érmének nagy (27,4 mm) az átmérője és homogén, egyszínű a felülete, ezért a forgalmi érmecímletek közül a legmegfelelőbb arra, hogy a tematika ábrázolása mellett a megünnepelni szándékozott esemény megnevezése is jól láthatóan szerepelhessen rajta.

- közölte akkor az MNB.

A hokis érme 2 millió példányban került forgalomba, és az is kiderült, hogy a különleges veretekből általában 1-2 milliót szoktak készíteni.

A tapasztalatok alapján az 1-2 millió darab az a mennyiség, ami alkalmas arra, hogy a lakosság széles rétegeihez eljusson, de pár hónap alatt kicsapódik a forgalomból (a gyűjtők elteszik emlékbe), így hosszútávon nem okoz zavart a készpénzforgalomban, pl. a külföldi turisták körében

- írták.

Ez az érme ér majdnem 3 ezerszer többet, mint ami rá van írva

Megnéztük a legnagyobb hazai aukciós oldalon, mennyiért lehet eladni a hazai piacon a különleges magyar 50-eseket, és hát nem mindennapi dologra bukkantunk. Ugyanis a FINA vizes vb-re készült ötvenesből egy próbaveret

kikiáltási ára 138 ezer forint!

A jégkorong vb-s ötvenesből pedig egy rollnit 9800 forintért lehet megvenni: egy ilyenben 50 darab van, tehát 2500 forintnyi érme van benne. A vívó vb-s érméből 8 ezer forintért adnak egy 50-es rolnit - így ezek is közel négyszer annyit érnek, mint ami rájuk van írva. A birkózó vb-s érméből is lehet rolnit venni, az 5290-ért van kitéve.

A birkózósból találni első napi veretet is díszcsomagolásban, abban egy érme van, és 2390 forintért adják az aukciós oldalon. Ugyanez a jégkorongosban 2075 forintba kerül.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Kíváncsi vagy, mennyiért vehetsz fel 2 millió forint személyi kölcsönt? Segítünk! Kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó