11 °C Budapest
Young woman in panic buying for toilet paper at supermarket.

Nem tart örökké a horrorinfláció: eddig kell még kiböjtölni a magas árakat

2023. március 17. 08:45

Mikor lesz végre magasabb a bérnövekedési ütem az inflációnál, azaz mikor nőhet a fizetésünk értéke? Miután a hazai diszkontok elindították az árháborút, az elemzők szerint erre már nem kell sokat várni - írja a VG. Nem szabad azonban beleélni magunkat újra az alacsony árakba, hiszen a boltok számára az árstop és az árcsatározás is veszteséget generál, a végtelenségig nem fogják bírni.

A boltokból érkező hírek és az energiaárak csökkenése egyaránt azt sugallja, hogy túl lehetünk a drágulás csúcsán, és a következő hónapokban mérséklődhet az infláció – mondta a lapnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, aki szerint jó eséllyel megindulhatott a normalizálódás, ami a februári „vajháború” kirobbanása óta megfigyelhető. Az elmúlt hetekben sorra jelentették be a legnagyobb hazai áruházláncok, hogy csökkentik az áraikat, ami Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint is egyértelmű jele annak, hogy jó úton haladunk az infláció letörésében - írják.

Mivel az idei átlagos bérnövekedési ütem az elemző várakozása szerint 15-18 százalék között alakulhat, a reálbérek valamikor a nyár végén, augusztus– szeptember környékén fordulhatnak át pozitív tartományba.
Viszont még egy évig eltarthat a reálbérek csökkenése, ugyanis a keresetek tavaly augusztusig tudták tartani a lépést az egyre gyorsuló inflációval. Németh Dávid szerint ha az energiaárak a következő négy-öt hónapban is alacsonyak tudnak maradni, és nem kell attól tartani, hogy később, a téli időszakban elszállnának a költségek, akkor el tudja képzelni, hogy a nyár végén, az ősszel ismét bővülni tud a hazai fogyasztás, bár éves viszonylatban inkább a stagnálás vagy az enyhe csökkenés lesz a jellemző.

Magyarországon év végére 10 százalék alá esik az infláció az elemző szerint, aki szerint a fő kérdés inkább az, hogy utána mi lesz, azaz az 5-8 százalékos inflációs tartományból le tud-e menni 3 százalék környékére, vagy sem. Ahhoz ugyanis, hogy visszajöjjenek az 5 százalék körüli kamatok, az inflációnak is le kellene mennie 3–4 százalék közé stabilan - mutatott rá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm