18 °C Budapest
Young woman in panic buying for toilet paper at supermarket.

Nem tart örökké a horrorinfláció: eddig kell még kiböjtölni a magas árakat

2023. március 17. 08:45

Mikor lesz végre magasabb a bérnövekedési ütem az inflációnál, azaz mikor nőhet a fizetésünk értéke? Miután a hazai diszkontok elindították az árháborút, az elemzők szerint erre már nem kell sokat várni - írja a VG. Nem szabad azonban beleélni magunkat újra az alacsony árakba, hiszen a boltok számára az árstop és az árcsatározás is veszteséget generál, a végtelenségig nem fogják bírni.

A boltokból érkező hírek és az energiaárak csökkenése egyaránt azt sugallja, hogy túl lehetünk a drágulás csúcsán, és a következő hónapokban mérséklődhet az infláció – mondta a lapnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, aki szerint jó eséllyel megindulhatott a normalizálódás, ami a februári „vajháború” kirobbanása óta megfigyelhető. Az elmúlt hetekben sorra jelentették be a legnagyobb hazai áruházláncok, hogy csökkentik az áraikat, ami Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint is egyértelmű jele annak, hogy jó úton haladunk az infláció letörésében - írják.

Mivel az idei átlagos bérnövekedési ütem az elemző várakozása szerint 15-18 százalék között alakulhat, a reálbérek valamikor a nyár végén, augusztus– szeptember környékén fordulhatnak át pozitív tartományba.
Viszont még egy évig eltarthat a reálbérek csökkenése, ugyanis a keresetek tavaly augusztusig tudták tartani a lépést az egyre gyorsuló inflációval. Németh Dávid szerint ha az energiaárak a következő négy-öt hónapban is alacsonyak tudnak maradni, és nem kell attól tartani, hogy később, a téli időszakban elszállnának a költségek, akkor el tudja képzelni, hogy a nyár végén, az ősszel ismét bővülni tud a hazai fogyasztás, bár éves viszonylatban inkább a stagnálás vagy az enyhe csökkenés lesz a jellemző.

Magyarországon év végére 10 százalék alá esik az infláció az elemző szerint, aki szerint a fő kérdés inkább az, hogy utána mi lesz, azaz az 5-8 százalékos inflációs tartományból le tud-e menni 3 százalék környékére, vagy sem. Ahhoz ugyanis, hogy visszajöjjenek az 5 százalék körüli kamatok, az inflációnak is le kellene mennie 3–4 százalék közé stabilan - mutatott rá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?