13 °C Budapest
shopping cart in supermarket

Júliustól már nem lehet így fizetni a magyar boltokban: sokaknak fog fájni a kivezetés

2022. június 23. 13:03

Fogy az idő, már csak bő egy hétig lehet SZÉP-kártyával vásárolni a magyar boltokban, legalábbis a vonatkozó rendeletet mindeddig nem hosszabbította meg a kormány, így az július elsejével lejár. A február elsején bevezetett intézkedés hatására megugrott a költések összege, de a vendéglátósoknak nem tetszett a bejelentés.

Ketyeg az óra, még egy hétig lehet a boltokban SZÉP-kártyával élelmiszert vásárolni. Az intézkedést még tavaly karácsonykor jelentette be Orbán Viktor: eredetileg úgy volt, hogy a rendelet február elsejétől május végéig marad érvényben, aztán ezt a kormány meghosszabbította júliusig.

Most viszont úgy tűnik, hogy a kabinet elengedte az ötletet: bár az élelmiszerek hatósági árazását újból meghosszabbították - ezúttal októberig -, a rendelet nem tér ki arra, hogy a SZÉP-kártyás élelmiszervásárlás is eddig lesz érvényben. Legutóbb ugyanis az árstopra vonatkozó kormányrendeletben egyszerűen átírták az érvényességi dátumot júliusról októberre.

Úgyhogy, hacsak az elkövetkezendő egy hétben nem jön valamilyen bejelentés a kabinet részéről, július elsejétől vélhetően megszűnik a könnyítés.

A vendéglátósoknak megkönnyebbülés?

Az intézkedést korábban élesen bírálták a turizmus és a vendéglátás hazai szereplői. Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke példál arról beszélt, hogy a szakmát teljesen váratlanul érte a bejelentés. A szakember szerint a járvány utáni kilábalás közepén az intézkedés nehezítette az ágazat helyzetét.

Az biztos, hogy a költések felpörögtek, hiszen a szép-kártyákat mostmár gyakorlatilag a legtöbb nagy hazai boltláncál elfogadják. Az áprilisi adatok szerint eléggé megugrott a SZÉP-kártya költések értéke, az idén rekordot várnak a kártyakibocsátók, amihez szerintük a bolti elfogadás is nagyban hozzájárul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A K&H Bank arról tájékoztatott, hogy az eddigi tapasztalataik alapján a kormány által bevezetett módosítás egyre népszerűbb: áprilisban 63 százalékkal, a teljes február-áprilisi időszakban pedig 77 százalékkal költöttek többet K&H SZÉP kártyával, mint az előző év azonos időszakában. Február elseje óta van lehetőség arra, hogy a kártyabirtokosok élelmiszervásárlásra is felhasználják juttatásaikat.

Az MKB Bank is növekedésről számolt be. Adataik szerint az idén januári költésekhez képest februárban közel 30 százalékkal, márciusban és áprilisban több mint 60-60 százalékkal nőtt a költések összege. Jelezték: a növekedésnek csak egy része keletkezett az élelmiszervásárlásból, mert a SZÉP-kártyás költések rendszerint januárban a legalacsonyabbak. A tavaly január-áprilisihoz képest az idei január-áprilisi költések 60 százalékkal nőttek. Szintén kiemelték, hogy ebben jelentős volt az élelmiszer vásárlás engedélyezésének hatása.

Az OTP Bank közölte, hogy az idén áprilisban (31,7 milliárd forint) közel azonos a feltöltések összege a tavalyival. Azonban a költések összege egy hónap alatt 20,2 milliárd forintról 35 milliárd forintra növekedett a 2021-es áprilisi költéshez képest. Az idei negyedik havi költések 26 százalékát fordították a kártyabirtokosok élelmiszerre. Az új elfogadóhelyek száma tavaly áprilishoz képest 7 százalékkal nőtt idén áprilisban. Az élelmiszer elfogadás miatt az új elfogadóhelyek száma nem növekedett drasztikusan - írták.

A bank 2022 első négyhavi adatai szerint az összes feltöltés 119,7 milliárd forintra nőtt a 2021 azonos időszaki 104,2 milliárd forintról. A költések értéke ennél jelentősebben bővült idén, a tavalyi 58,9 milliárd forintról közel 106 milliárd forintra idén január-áprilisban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem