13 °C Budapest
Őrület: tényleg ennyi pénzt kapnak az államtól a magyar művészek?

Őrület: tényleg ennyi pénzt kapnak az államtól a magyar művészek?

2020. június 16. 16:52

Az Európai Unió tagországai közül az összes állami kiadást tekintve Magyarországon 2018-ban kiemelkedő volt a kulturális kiadásokra szánt kormányzati ráfordítás aránya - ez derül ki az Eurostat adataiból.

Megnézve az Európai Unió statisztikai hivatalának legfrissebb adatait, úgy tűnik, 2018-ban az EU-s tagországokban a kultúra, az egyházak és rekreáció egy kategóriába vett támogatására átlagosan 1 és 2 százalék közötti ráfordítás jut a teljes GDP-ből. A kulturális kiadásokat tekintve az uniós átlag épp 1 százalék, és csupán néhány olyan ország akad, amely ennyit sem szán erre: a sor végén kullog például Görögország 0,3 és Ciprus, 0,5 százalékkal.

Érdemes kitérni arra, mit is jelentenek pontosan a kulturális kiadások. Az Eurostat példaként említi a kulturális létesítmények (mint a múzeumok, könyvtárak, színházak, botanikus kertek) működtetését, kulturális események (például koncertek, színpadi és filmes produkciók, művészeti show-k) szervezését, lebonyolítását, művészek vagy művészeti szervezetek anyagi támogatását, vagy épp nemzeti, regionális vagy helyi ünepségek szervezését.

Magyarország azonban az élvonalban végzett, egyedül Lettország előzi meg, amely valamennyi kormányzati kiadása között 2,8 százalékot fordít a kulturális kiadásokra, míg hazánkban ez az arány 2,7 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Különösen kiemelkedő ez a szám tekintettel arra, hogy 2013-ban mindössze a kormányzati kiadások 1,5 százalékát fordította az állam erre a tevékenységre.

Hazánk különösen jól áll az EU-s átlagot tekintve, ha a kulturális kiadásokhoz hozzávesszük a műsorszolgáltatási és kiadói szolgáltatásokat is, ezzel együtt Lettországot is megelőzzük, ugyanis két évvel ezelőtt a kormányzati kiadások mintegy 3,5 százalékát fordítottuk erre.

A jelentésből kiderül, hogy az unió tagállamai 90 milliárd eurót költöttek kulturális, műsorszolgáltató és kiadói tevékenységre 2018-ban. Érdekes, hogy míg a legtöbb tagállamban a műsorszolgáltató és kiadói tevékenységre fordított összeg nem különbözött jelentős mértékben a 0,4 százalékos EU-s átlagtól, Írország, Horvátország és Magyarország ennek kétszeresét fordította erre a célra. Számszerűsítve ez hazánkban két évvel ezelőtt 492,7 millió eurót jelentett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?