5 °C Budapest
Holnap megszűnik a jelölés: erre figyelj a boltokban

Holnap megszűnik a jelölés: erre figyelj a boltokban

2016. július 20. 18:36

Megszűnnek a boltokban a diabetikus polcok és eltűnik a termékekről a diabetikus jelölés július 20 után. A Cornexi táplálkozási szakértőivel összegyűjtöttük, hogy milyen következményei vannak a héten életbe lépett, új szabályozásnak, és kiknek kell ezután figyelmesebben intéznie a bevásárlását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A diabetikus piktogramot azért szüntetik meg, mert megtévesztő lehetett: a cukorbetegek azt is gondolhatták, hogy ezekből a bármennyit fogyaszthatnak.

Szinte bizonyos, hogy van cukorbeteg a közvetlen baráti körödben, egyes becslések szerint ugyanis több mint 750 ezer cukorbeteg él hazánkban és legalább ugyanennyien lehetnek, akiknél ezt még nem diagnosztizálták, de már haladnak a cukorbetegség kialakulása felé. 

Július 20-a után minden bizonnyal több időt kell tölteni a boltokban, mivel megszűnnek a diabetikus polcok.

Vagyis a cukorbetegek diétáját segítő élelmiszereket a saját termékcsoportjuknál találod majd, közös polcon a többi hasonló kategóriájú termékkel. Persze lesznek olyan áruházak, amelyek berendeznek egészségpolcokat, ahol érdemes lesz ezután is körülnézni.

A korrekt tájékoztatás a legtöbb gyártó számára fontos. A diabétesszel élők számára a feliratok mellett a legfontosabb támpont az élelmiszereken feltüntetett átlagos tápértékjelölés. A cukortartalmat, pedig még a "no added sugar" feliratot tartalmazó müzliszeletek esetében is ajánlott ellenőrizni.

December 13-tól a gyártóknak kötelező lesz feltüntetni tápértékjelölést is termékeken (energiatartalom; zsírtartalom - ebből telített zsírsav; szénhidrátok - ebből cukrok, fehérje, só).

Sokan ennek már most is eleget tesznek, úgyhogy indulhat a "matek", hogy miből, mennyi fér bele a speciális diétába. A gyártók az eligazodást segíthetik az egészségre vonatkozó különböző állításokkal is. Ilyen például az "alacsony cukortartalmú", a "cukormentes", vagy a "hozzáadott cukrot nem tartalmazó" megjelölés. Ezek mindegyike nagy valószínűséggel beilleszthető a cukorbetegek speciális diétájába és természetesen az egészségtudatos vásárlóknak is ajánlott.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?