7 °C Budapest

Megszűnhet a TV2 sugárzása magyar családok százezreinél

Pénzcentrum
2012. június 17. 08:02

Elméletileg 2015-ig lehetősége lenne a legnagyobb kereskedelmi televízióknak a földfelszíni analóg sugárzásra, de logikus lépés lenne, ha az RTL klub és a TV2 július 9-én felfüggesztené ezeken a sávokon a működését. Ekkor jár le ugyanis a két csatorna szerződése, amit 2007-ben az ORTT 5 évre hosszabbított meg.

Amennyiben most ideiglenesen nem kerül sor a szerződések meghosszabbítására, akkor sem okozna gondot a háztartások legnagyobb részében a két csatorna nézése. Azoknál, akik eddig valamilyen digitális formában nézték (kábeles, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni sugárzás) a kereskedelmi televíziókat, továbbra is a megszokott módon élvezhetik az adásokat. A Nielsen és NRC piackutatók szerint a lakosság 20 százalék alatti része lehet érintett az esetleges analóg sugárzás megszűnésében.

Túlnyomórészt vidéki, alacsony keresetű és alacsony iskolai végzettségű tévénézők eshetnek ki a kereskedelmi csatornák nézői közül, amennyiben nem hosszabbítják meg ideiglenesen a csatornák. A TV2 és az RTL klub legfőképp a hirdetések bevételéből tartja fenn magát, a legfontosabb célközönség számukra a városi jól kereső 18-40 év közöttiek. Nem biztos, hogy óriási veszteség lenne bármelyik csatornának, ha a költséges analóg sugárzás megszűnne. Ha ez a két csatorna eltűnne az analóg kínálatból, akkor csak az m1 maradna a lakosság közel 20 százalékának - írja a kisalföld.hu

Sokakat kényszerítene ez a digitális átállásra. Egy digitális jel fogadására alkalmas tévét vagy dekódolót viszont sokan nem engedhetnek meg maguknak, kérdéses lehet így, mennyien maradnak egyetlen információforrással. Jelenleg nincs információn az esetleges megállapodásokról, hirek szerint viszont zajlik a tárgyalás a két kereskedelmi csatornával a műsorszórási engedélyek meghosszabbításáról.

A digitális földfelszíni adás vételéhez szükséges eszközök:

• a régebbi tévékészülékekhez dekóder (azaz jelátalakító készülék, más néven set-top-box) /kb. 10 e forint/ vagy
• integrált tévé - olyan televíziókészülék, amelybe már gyárilag beépítették ezt a jelátalakító berendezést (DVB-T MPEG-4 tuner),
• és minden esetben megfelelő antenna (legtöbb ma használt antenna)

2015-től mindenképp váltani kell

Az Európai Unió 2015-ben határozta meg az analóg tévészórás végleges megszűnését. Ez után már csak digitális adás vételére is alkalmas készülékkel lehet elérni még a közszolgálati csatornát is. Az analóg kínálathoz (m1, RTL Klub, TV2) képest jóval több csatorna (m1, m2, RTL Klub, TV2, Duna TV, Duna World, euronews) műsora elérhető a digitális MindigTV kínálatában, ráadásul jobb minőségben.A legmodernebb technológia alkalmazásával nagyfelbontású (HD) adásokat is foghatunk ingyenesen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem