Mérgező vegyszer a zöldségen: lebuktak a kínai piacosok

MTI
2012. május 12. 12:03

Mérgező formaldehiddel tartósítják a szállításra váró friss káposztákat Kína legjelentősebb zöldségtermelő bázisában, a kelet-kínai Santung tartományban - terjedt el a hét végén internetes fórumokon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint kiderült, a jelenség általános, a "titkos" gyakorlat szakmai berkekben régóta ismert. Nyilvánosságra kerülése az online blogokban komoly felzúdulást keltett, s a kínai élelmiszerhamisítások újabb botrányaként emlegetik.

Az oknyomozó civilek arról számoltak be, hogy a nagybani zöldségárusok Csingcsou (Qingzhou) településen formaldehid oldatot szórnak a kínai kelre, hogy piacra kerüléséig a hosszú úton is "friss" maradjon.

A Hszinhua hírügynökségnek a hírek nyomán készített összeállításából is kiderül, az eljárás immár több éve "népszerű" módja a zöldségek "frissen tartásának", s nem csak Csingcsouban, a kínai kel hagyományos termőhelyén. Innen egyébként főleg az északkeleti országrészt, és a környező - keleti parti - tartományokat látják el a népszerű zöldségféléből.

Ha a "kezelés" elmaradna, a teherautókra szorosan felpakolt káposzták 2-3 nap alatt, megrohadnának - magyarázta egy termelő az újságíróknak. Mint mondta, ezért is hunynak szemet a gazdák a szállítók, kereskedők bevett gyakorlata felett. A riporterek a fuvarra váró gépkocsik rendszámából azt látták, hogy az árut akkor éppen Pekingbe, Honan (Henan), Hopej (Hebei) és Sanhszi (Shanxi) tartományokba, valamint Belső-Mongóliába vitték.

A rendőrség megkezdte az ellenőrzéseket és már kereskedők tucatjait hallgatták ki, többeket tetten értek. Az egyik "érintett" kereskedő elmondta, úti célja 10 órára van, s ezért kénytelen a kémiai megoldáshoz folyamodni. Megjegyezte, csupán azt teszi, amit mások is, 3-4 éve. A zöldségkereskedők Santung és Hopej más részein ugyanígy járnak el - magyarázta.

Csao Ming-li (Zhao Mingli) azt is elmondta, hogy a vegyszert egy szakboltban vásárolta, 2,5 liter csupán hét jüanjába (245 forint) került, s ez a mennyiség 20 tonna zöldség frissen tartásához elegendő.

A szert leginkább a tavasszal és nyáron betakarított káposztára fecskendezik, télen, a csúcsidőszakban, nincs rá szükség - derült ki. A kihallgatott kereskedők elmondták, ők maguk is fogyasztanak az effajta káposztából, csupán előzőleg lehántják róla a külső leveleket, levágják a törzsét és jól megmossák.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tunghszia (Dongxia) járásban máris biztonsági ellenőrzésbe kezdtek, amely 46 mezőgazdasági feldolgozóra, 80 kereskedőre és csaknem 400 termelőre terjed ki. Ezzel egy időben hatalmas, a formaldehid egészségre káros hatására és ellenőrzésekre figyelmeztető poszterek út menti elhelyezéséről döntöttek.

A megoldás a hűtőkocsi lenne, mondták a hivatalban, de tudják, hogy ezek megvásárlása jelentős befektetést igényel, a termék árát pedig megdrágítaná.

Korábbi jelentésekből arra lehet következtetni, hogy a formaldehid oldatot más helyeken gombák és a tenger gyümölcsei tartósításához is használták.

A formaldehid elsősorban fertőtlenítésre, tartósításra és balzsamozásra használt vegyi anyag; mérgező és rákkeltő. Különösen is veszélyes a bőrre, a szemre és a légzőszervekre. Az élelmiszerekben E240 néven terjedt el. Az Európai Unióban tartósításra és balzsamozásra 2007 ősze óta tilos használni, az Egyesült Államokban szintén rákkeltő anyagnak minősítették.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?