2 °C Budapest

Mérgező vegyszer a zöldségen: lebuktak a kínai piacosok

MTI
2012. május 12. 12:03

Mérgező formaldehiddel tartósítják a szállításra váró friss káposztákat Kína legjelentősebb zöldségtermelő bázisában, a kelet-kínai Santung tartományban - terjedt el a hét végén internetes fórumokon.

Mint kiderült, a jelenség általános, a "titkos" gyakorlat szakmai berkekben régóta ismert. Nyilvánosságra kerülése az online blogokban komoly felzúdulást keltett, s a kínai élelmiszerhamisítások újabb botrányaként emlegetik.

Az oknyomozó civilek arról számoltak be, hogy a nagybani zöldségárusok Csingcsou (Qingzhou) településen formaldehid oldatot szórnak a kínai kelre, hogy piacra kerüléséig a hosszú úton is "friss" maradjon.

A Hszinhua hírügynökségnek a hírek nyomán készített összeállításából is kiderül, az eljárás immár több éve "népszerű" módja a zöldségek "frissen tartásának", s nem csak Csingcsouban, a kínai kel hagyományos termőhelyén. Innen egyébként főleg az északkeleti országrészt, és a környező - keleti parti - tartományokat látják el a népszerű zöldségféléből.

Ha a "kezelés" elmaradna, a teherautókra szorosan felpakolt káposzták 2-3 nap alatt, megrohadnának - magyarázta egy termelő az újságíróknak. Mint mondta, ezért is hunynak szemet a gazdák a szállítók, kereskedők bevett gyakorlata felett. A riporterek a fuvarra váró gépkocsik rendszámából azt látták, hogy az árut akkor éppen Pekingbe, Honan (Henan), Hopej (Hebei) és Sanhszi (Shanxi) tartományokba, valamint Belső-Mongóliába vitték.

A rendőrség megkezdte az ellenőrzéseket és már kereskedők tucatjait hallgatták ki, többeket tetten értek. Az egyik "érintett" kereskedő elmondta, úti célja 10 órára van, s ezért kénytelen a kémiai megoldáshoz folyamodni. Megjegyezte, csupán azt teszi, amit mások is, 3-4 éve. A zöldségkereskedők Santung és Hopej más részein ugyanígy járnak el - magyarázta.

Csao Ming-li (Zhao Mingli) azt is elmondta, hogy a vegyszert egy szakboltban vásárolta, 2,5 liter csupán hét jüanjába (245 forint) került, s ez a mennyiség 20 tonna zöldség frissen tartásához elegendő.

A szert leginkább a tavasszal és nyáron betakarított káposztára fecskendezik, télen, a csúcsidőszakban, nincs rá szükség - derült ki. A kihallgatott kereskedők elmondták, ők maguk is fogyasztanak az effajta káposztából, csupán előzőleg lehántják róla a külső leveleket, levágják a törzsét és jól megmossák.

Tunghszia (Dongxia) járásban máris biztonsági ellenőrzésbe kezdtek, amely 46 mezőgazdasági feldolgozóra, 80 kereskedőre és csaknem 400 termelőre terjed ki. Ezzel egy időben hatalmas, a formaldehid egészségre káros hatására és ellenőrzésekre figyelmeztető poszterek út menti elhelyezéséről döntöttek.

A megoldás a hűtőkocsi lenne, mondták a hivatalban, de tudják, hogy ezek megvásárlása jelentős befektetést igényel, a termék árát pedig megdrágítaná.

Korábbi jelentésekből arra lehet következtetni, hogy a formaldehid oldatot más helyeken gombák és a tenger gyümölcsei tartósításához is használták.

A formaldehid elsősorban fertőtlenítésre, tartósításra és balzsamozásra használt vegyi anyag; mérgező és rákkeltő. Különösen is veszélyes a bőrre, a szemre és a légzőszervekre. Az élelmiszerekben E240 néven terjedt el. Az Európai Unióban tartósításra és balzsamozásra 2007 ősze óta tilos használni, az Egyesült Államokban szintén rákkeltő anyagnak minősítették.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17