9 °C Budapest

Frei Tamás legyőzhetetlen: tovább tarol a riporterguru

Pénzcentrum
2012. február 12. 08:07

Januárban sem talált keményebb ellenfelet Frei Tamás Továbbra is az összeesküvés-elméletek csalogatják a legtöbb magyar olvasót a könyvesboltokba, azonban érdekes módon akad az élmezőnyben jó néhány olyan külföldi regény is, mely az elmúlt hetekben moziba kerülő filmadaptációjának köszönheti januári sikerét - derül ki a Bookline Top50 olvasói sikerlistából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Januárban sem talált keményebb ellenfelet Frei Tamás második politikai thrillere: A Bankár nemcsak tartani tudta első helyét a Bookline januári Top50 olvasói sikerlistáján, hanem magával rántotta a dobogó harmadik fokára a riporter 2010-es könyvét, A Megmentőt is. Kizárólag a toxinok tudták felvenni a versenyt a bankvilággal az év első hónapjában: Zacher Gábor és Karizs Tamás A Zacher - Mindennapi mérgeink című, szenvedélybetegségekkel foglalkozó írása csábította el a második legnagyobb olvasótábort pár hét leforgása alatt.

A filmvilágnak köszönheti másodvirágzását két külföldi sztárszerző is, hiszen Stieg Larsson A tetovált lány c. könyvéből készült amerikai filmadaptáció, illetve John Le Carré Suszter, szabó, baka, kém c. kémtörténete is hatalmas sikerrel került a magyar mozikba januárban. Nem csoda tehát, hogy a korábban több száz napot listán töltő Millenium-trilógia első része, A tetovált lány a januárt a 8. helyen zárta, ami azonban biztosan meglepő sokunk számára, hogy ez a regény két különböző kiadással is fel tudott kerülni a listára: a 2012-es filmplakátos változat a 27. helyet hozta el a szerzőnek. Frei Tamás regényeihez hasonlóan Larsson további két könyvét is játékba hozta a "tetovált lány": A lány, aki a tűzzel játszik a 11., míg A kártyavár összedől a 14. helyet birtokolja.

A lista 10 legnépszerűbb könyve közé egyetlen újdonság tudta felküzdeni magát az év első hónapjában: Börcsök Mária 5. helyezést elért írása, a Kettészakadt Magyarország olyan fontos történelemfilozófiai kérdéseket feszeget, melyek igencsak aktuálissá váltak a jelenkor számára. Debreczeni József A politika fertője c. könyve közvetlenül a magyar demokrácia jelenlegi helyzetére reflektál, a lista 7. helyén álló könyv a politikai korrupció visszásságait kívánja felfedni a botrányokra éhes olvasók előtt.

Bookline TOP 50: 26-50

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?