24 °C Budapest

Luxus lesz a kávézás? A fogyasztó fizetheti meg a világpiaci vágtát!

2010. szeptember 30. 12:02

A világpiacon mindkét meghatározó kávéfajta ára nyár óta fokozatosan emelkedik és újabb csúcsokat dönt. Mivel a jelentősebb piaci szereplők várhatóan emelni fognak, így a közeli jövőben a fogyasztóknak nem kell meglepődniük, ha az áruházak polcain magasabb kávé árakkal szembesülnek.

A tőzsdei szakértők további emelkedést várnak

A GHF Kereskedelmi Kft. egyik vezető kávé kereskedője, Kócs László, a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy mind a Brazíliában termelt arabica mind a vietnámi robusta kávé ára emelkedik a tőzsdén. Ennek hátterében több tényező együttes hatása áll. A világpiacon növekszik a kereslet a kávé iránt, egyre több nagyobb befektető kezdett felvásárlásba, így nincs annyi kávé a piacokon, mint amennyit vennének ez pedig tolja felfelé a kávé árát. Ezen felül az amerikai dollár gyengülő periódusban van, ami szintén drágító hatást eredményez. Továbbá vannak nagyobb vietnámi és brazil raktárak, akik szándékosan tartják készleteiket, nem viszik piacra, ezáltal próbálják meg az árat fentebb verni.

Forrás: Portfolio.hu

A háttérben húzódó spekulációs hatásokról Makara Andrást a GHF vezető árupiaci kereskedőjét kérdezte meg a Pénzcentrum.hu. A kereskedő szerint már az emelkedés elindulásakor is jelentős volt a mögöttes spekuláció. Ugyanis a kakaó piacon 2010 nyarán felvásárlásba kezdtek a nagyobb szereplők. Ennek hatására sokak megijedve; mi lesz, ha a kávéval is ugyanez fog történni, hasonló cselekedetre szánták el magaukat. Ezt követően a New York-i tőzsdén lecsökkentek a minőségi készletek, az árak pedig vágtába kezdtek. A kávé az egy kis piac, más piacokkal összehasonlítva (például deviza). Ezért egy-két nagyobb befektetési csoport eladási, avagy vételi spekulációja hirtelen és tartósan indíthat el kávéárfolyam emelkedést vagy csökkenést. Az idei kávétermés jónak ígérkezik és számottevő változás a kávé árfolyamát nézve nem várható, habár októberben kisebb korrekciók történtek az elmúlt években.

A nagyobb forgalmazók emelni fognak

Szíjjártó Ágnes a Tchibo Budapest Kft. PR koordinátora megerősítette, hogy emelkedik a nyerskávé világpiaci ára. Ennek következtében a kávéforgalmazóknak, így a Tchibónak is árat kell emelnie. A cég által forgalmazott kávék árai különböző mértékben fognak változni a közeljövőben. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kisebb piaci forgalmazók a nagyokra várnak. Körmendi Gábor a Caffe Supremo tulajdonos ügyvezetője valamint a Jacobs kávékat forgalmazó Kraft Food Hungaria Kft. nyilatkozója is ugyanazt monda a Pénzcentrum.hu-nak. Egyenlőre még nem emelnek árat; kivárnak, mit lépnek az ágazatban jelenlévő nagyobb szereplők és ennek alapján meghozzák ők is a döntést. 

Mivel a jelentősebb piaci szereplők várhatóan emelni fognak, így a közeli jövőben a fogyasztóknak nem kell meglepődniük, ha az áruházak polcain magasabb kávé árakkal szembesülnek.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?