11 °C Budapest

Alapkezelői innováció nyugdíj célra: ügyfélbarát megoldás születhet!

Pénzcentrum
2010. március 29. 12:32

A megtakarítók zöme nem akarja aktívan menedzselni a hosszú távú megtakarításait, valamilyen megbízható és rendszeres közreműködést nem igénylő megoldást keres. A magán nyugdíjpénztári választható portfóliók bevezetése éppen erre az igényre próbált egyszerű választ adni, ám a 2008. évi válság miatt ennek időzítése nem volt szerencsés. A tanácstalan befektetőknek kínál szintén egy könnyen érthető, de szakmailag sokkal megalapozottabb megoldást az életciklus alap, amelynek számos változatát a "Vedd meg és ne foglalkozz vele többet!" ajánlással kínálják ma már az Egyesült Államokban, és hamarosan megjelenhetnek Magyarországon is.

Az elkövetkező időszak egyik meghatározó befektetési alap terméke a nemzetközi piacon a céldátumra optimalizált életciklus alap lehet (angolul: Target-date Fund). A konstrukció választ ad arra a lakossági igényre, hogy a nyugdíjcélú megtakarítását a befektetési időszak elején még magasabb hozamot biztosító befektetésekben, a végére viszont egyre biztonságosabb eszközökben kezeljék. A termékek hazai térnyerése előtt még számos kérdés és kihívás áll.

"A nemrégen bevezetett és a válság kapcsán egyből módosított nyugdíjpénztári választható portfoliós rendszer egyszerű megoldást kínált arra a szakmai berkekben jól ismert szükségszerűségre, hogy az egyéni hosszú távú megtakarítások összetétele az időtávval és a szakmailag ehhez rendelhető befektetési célokkal harmonizáljon." - hangsúlyozta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

A nyugdíjra előtakarékoskodó emberek dilemmája, hogy mindenki sajátos élethelyzettel rendelkezik, amely különbözik a többi emberétől, és ahhoz, hogy optimális öngondoskodási programot követhessen, saját egyéni életpályájára kellene optimalizálni a befektetési stratégiáját. A piacokon viszont egyedi kockázatú értékpapírok, illetve szabványosított kollektív megtakarítási eszközök, például befektetési alapok léteznek, amelyekből saját magának kellene összeraknia megtakarítási programját. Erre viszont kevesen alkalmasak és hajlandóak. Az egyénre szabás lehetősége folyamatos igény a befektetők részéről, viszont nem könnyen kivitelezhető. Az egyik szempontot, a megtakarítás felhalmozási időszakát a céldátumra optimalizált alapokkal egyénesíteni lehet, ami az első lépés a személyre szabhatóság útján.
"A magyarországi magán nyugdíjpénztárak esetében a kötelezően választható portfólió rendszer bevezetése éppen az egyéni életpályára szabhatóság igényét próbálta kiszolgálni, egy még egyszerűbb, három portfóliós rendszer bevezetésével." - fejtette ki Vízkeleti Sándor. Nálunk a jogszabály határozta meg, hogy a nyugdíjpénztári tag megtakarítása a hátralévő befektetési időszakának hossza alapján milyen kockázatú portfólióba kerüljön, ha önmaga nem akar erről aktívan dönteni. Ebben a konstrukcióban nem a portfólió változik az idő függvényében, hanem a befektető pénze vándorol egy előre meghatározott program szerint a portfóliók között, függően a nyugdíjas korig hátralévő futamidőtől. Végső soron a választható portfóliós rendszer is egy, a megtakarítás hátralévő futamidejére optimalizált életciklus alapot modellez, eléggé elnagyoltan.
"A befektetések személyre szabása a piaci fejlődés új iránya annak a figyelembe vételével, hogy az egyedi lakossági megtakarítók minél kevesebb döntéshozatalra kényszerüljenek a befektetések kialakításában, vagy a különböző kockázatok kezelésében." - emelte ki Vízkeleti Sándor. Hozzátette: "Az alap kezelőjének kell a befektetési és piaci kockázatokat kezelnie az ügyfeleik számára a termék életciklusa alatt, és hogy ezt a szolgáltatók mennyire az ígéreteiknek megfelelően végzik, azt pedig a pénzügyi felügyeleteknek kell a megtakarítók érdekében ellenőrizniük."

Amennyiben a hazai nyugdíjpénztári rendszer, illetve az öngondoskodás más intézményi formái fennmaradnak, a céldátumra optimalizált alapok megjelenése elkerülhetetlennek látszik, és a mai választható portfólió megoldásnál egy sokkal inkább ügyfélbarát és egyénre szabható megoldás is kialakítható lesz. Elvitathatatlan erénye lehetne a konstrukció hazai térnyerésének, hogy mindenképpen a helyes megtakarítási szerkezet és ügyfélportfolió kezelés irányába tolhatja a rendszert és a hazai megtakarítói társadalmat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A hosszú távú nyugdíjcélú öngondoskodás alapfeltétele, hogy a piaci szereplők megkönnyítsék a befektetők számára a döntéshozatalt. Amint elkötelezték magukat az állami nyugdíj kiegészítése mellett, akkor olyan megoldást kell a számukra felkínálni, ami lehetővé teszi, hogy a hozam mellett biztonságban tudják befektetésüket." - hangsúlyozta Daniele Fano, a Pioneer Investments vezető közgazdásza. A jelenlegi megtakarítási szokásokat, illetve a szabályozás állandóságába vetett bizalom hiányát ismerve az viszont talány, hogy a céldátumra optimalizált alapok által igényelt hosszú távú megtakarítási szemléletmód hogyan fog elfogadottá válni a hazai öngondoskodási piacon.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 16:46
Rovó Attila, a hvg.hu belpolitika rovatának távozó vezetője nyilatkozott portálunknak azzal kapcsola...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm