9 °C Budapest

Egyre több veszély fenyegeti a gyanútlan fogyasztókat

Pénzcentrum
2009. november 18. 09:47

Megtartotta második találkozóját a Herczog Edit szocialista és Bill Newton Dunn brit liberális demokrata EP-képviselők kezdeményezésére létrejött Hamisítás és Csalás Elleni Küzdelem Fóruma. Az ülésen Carlo van Heuckelom, az Europol és John Taylor, az Európai Bizottság adó- és vámügyi főigazgatóságának megbízottja ismertette a képviselőkkel a legfrissebb bűnügyi trendeket.


A hágai székhelyű Europol szellemi tulajdon elleni bűncselekményekért felelős aligazgatója a tegnap délutáni találkozón elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági válság - a várakozásokkal ellentétben - a hamisított árucikkek térnyerését eredményezte. Ennek egyik fő oka az ázsiai, munkanélküli tömegekből verbuválódott, hamisított termékek előállítására szakosodott olcsó munkaerő, a másik a háztartások alacsonyabb vásárlóereje, akik olcsóbb, hamis termékekkel pótolják az eredetieket. "Minden egyes hamis gyógyszerbe fektetett dollár 1000 dollárt termel. Ez a pénz aztán továbbfolyik a feketegazdaságba, növekszik a pénzmosás és a korrupció" - tette hozzá az aligazgató.

A vám- és adóügyi igazgatóság képviselője, John Taylor rámutatott, hogy a hamis termékeknek továbbra is Kína a legnagyobb előállítója. Továbbá elmondta, hogy a vámügyi cselekvési terv fő feladatának a jelenlegi szabályozás átvizsgálását, az iparági együttműködést, valamint a hamis termékek elleni nemzetközi összefogást tekinti.

Az ülést vezető Herczog Edit hangsúlyozta, hogy a szervezett bűnözés határokon átnyúló természete miatt csak teljes európai összefogással lehet visszaszorítani a csalást és a hamisított termékek kereskedelmének élénkülését. "2008-ban 178 millió hamis terméket foglaltak le Európában, amiből 20 millió árucikk potenciális veszélyt jelentett a fogyasztók biztonságára és életére" - idézte fel a megdöbbentő számokat a képviselő.

Herczog kiemelte a fórum fontosságát, amiért össze tudja hozni az ügyben érdekelteket. "A végső cél az Európai Parlament többségének megnyerése az ügy érdekében, valamint az összefogás a lakossággal a probléma megoldása során"- összegezte a parlamenti fórum céljait a képviselő.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm