Egyre több veszély fenyegeti a gyanútlan fogyasztókat

Pénzcentrum
2009. november 18. 09:47

Megtartotta második találkozóját a Herczog Edit szocialista és Bill Newton Dunn brit liberális demokrata EP-képviselők kezdeményezésére létrejött Hamisítás és Csalás Elleni Küzdelem Fóruma. Az ülésen Carlo van Heuckelom, az Europol és John Taylor, az Európai Bizottság adó- és vámügyi főigazgatóságának megbízottja ismertette a képviselőkkel a legfrissebb bűnügyi trendeket.


A hágai székhelyű Europol szellemi tulajdon elleni bűncselekményekért felelős aligazgatója a tegnap délutáni találkozón elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági válság - a várakozásokkal ellentétben - a hamisított árucikkek térnyerését eredményezte. Ennek egyik fő oka az ázsiai, munkanélküli tömegekből verbuválódott, hamisított termékek előállítására szakosodott olcsó munkaerő, a másik a háztartások alacsonyabb vásárlóereje, akik olcsóbb, hamis termékekkel pótolják az eredetieket. "Minden egyes hamis gyógyszerbe fektetett dollár 1000 dollárt termel. Ez a pénz aztán továbbfolyik a feketegazdaságba, növekszik a pénzmosás és a korrupció" - tette hozzá az aligazgató.

A vám- és adóügyi igazgatóság képviselője, John Taylor rámutatott, hogy a hamis termékeknek továbbra is Kína a legnagyobb előállítója. Továbbá elmondta, hogy a vámügyi cselekvési terv fő feladatának a jelenlegi szabályozás átvizsgálását, az iparági együttműködést, valamint a hamis termékek elleni nemzetközi összefogást tekinti.

Az ülést vezető Herczog Edit hangsúlyozta, hogy a szervezett bűnözés határokon átnyúló természete miatt csak teljes európai összefogással lehet visszaszorítani a csalást és a hamisított termékek kereskedelmének élénkülését. "2008-ban 178 millió hamis terméket foglaltak le Európában, amiből 20 millió árucikk potenciális veszélyt jelentett a fogyasztók biztonságára és életére" - idézte fel a megdöbbentő számokat a képviselő.

Herczog kiemelte a fórum fontosságát, amiért össze tudja hozni az ügyben érdekelteket. "A végső cél az Európai Parlament többségének megnyerése az ügy érdekében, valamint az összefogás a lakossággal a probléma megoldása során"- összegezte a parlamenti fórum céljait a képviselő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?