Egyre több veszély fenyegeti a gyanútlan fogyasztókat

Pénzcentrum
2009. november 18. 09:47

Megtartotta második találkozóját a Herczog Edit szocialista és Bill Newton Dunn brit liberális demokrata EP-képviselők kezdeményezésére létrejött Hamisítás és Csalás Elleni Küzdelem Fóruma. Az ülésen Carlo van Heuckelom, az Europol és John Taylor, az Európai Bizottság adó- és vámügyi főigazgatóságának megbízottja ismertette a képviselőkkel a legfrissebb bűnügyi trendeket.


A hágai székhelyű Europol szellemi tulajdon elleni bűncselekményekért felelős aligazgatója a tegnap délutáni találkozón elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági válság - a várakozásokkal ellentétben - a hamisított árucikkek térnyerését eredményezte. Ennek egyik fő oka az ázsiai, munkanélküli tömegekből verbuválódott, hamisított termékek előállítására szakosodott olcsó munkaerő, a másik a háztartások alacsonyabb vásárlóereje, akik olcsóbb, hamis termékekkel pótolják az eredetieket. "Minden egyes hamis gyógyszerbe fektetett dollár 1000 dollárt termel. Ez a pénz aztán továbbfolyik a feketegazdaságba, növekszik a pénzmosás és a korrupció" - tette hozzá az aligazgató.

A vám- és adóügyi igazgatóság képviselője, John Taylor rámutatott, hogy a hamis termékeknek továbbra is Kína a legnagyobb előállítója. Továbbá elmondta, hogy a vámügyi cselekvési terv fő feladatának a jelenlegi szabályozás átvizsgálását, az iparági együttműködést, valamint a hamis termékek elleni nemzetközi összefogást tekinti.

Az ülést vezető Herczog Edit hangsúlyozta, hogy a szervezett bűnözés határokon átnyúló természete miatt csak teljes európai összefogással lehet visszaszorítani a csalást és a hamisított termékek kereskedelmének élénkülését. "2008-ban 178 millió hamis terméket foglaltak le Európában, amiből 20 millió árucikk potenciális veszélyt jelentett a fogyasztók biztonságára és életére" - idézte fel a megdöbbentő számokat a képviselő.

Herczog kiemelte a fórum fontosságát, amiért össze tudja hozni az ügyben érdekelteket. "A végső cél az Európai Parlament többségének megnyerése az ügy érdekében, valamint az összefogás a lakossággal a probléma megoldása során"- összegezte a parlamenti fórum céljait a képviselő.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem