21 °C Budapest

Nagybevásárlás fogyasztóvédelmi szemmel - sok még a trükk

Pénzcentrum
2009. november 5. 09:17

Bár már egyre tudatosabban vásárolnak a magyarok, még mindig sok tévhit kering a fejekben, és az üzletekben is számos szabálytalanságra bukkanhat a szemfüles fogyasztó - írja a Népszabadság.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének elnöke kísérte el bevásárló körútjára a Népszabadság újságíróját egy fővárosi hipermarketbe, hogy a legtipikusabb szabálytalanságokat kiszűrjék.

A civil fogyasztóvédelmi szervezetek ugyan nem rendelkeznek hatósági jogosítványokkal, és hivatalosan nem ellenőrizhetnek, azonban hasznos tanácsokkal látják egy a fogyasztókat, és peres ügyekben is képviselik őket.

A leggyakrabban ruhákkal, cipőkkel kapcsolatos panaszokkal keresik fel őket, de a híradás-technikai cikkek is ebbe a körbe tartoznak.

A felkeresett üzletben, szinte a bejáratnál találtak már egy fogyasztók megtévesztésére alkalmas terméket: a 299 forintos akciós DVD-ket tartalmazó ládában ugyanis számos drágább termék is megtalálható, amiért a kasszánál természetesen a ráragasztott árat kell megfizetni. Egyéb esetben, ha két ár is szerepel a terméken, az alacsonyabb összeget kell megfizetni.

Ruházati termékek esetén gyakran látszanak olyan feliratok, mint az "akár ötven százalékos kedvezmény". Ha az állványok akár csak egy fél áron kínált termék is található, nem tud mit kezdeni a fogyasztóvédelem, ennek ellenére aggályosnak tartják ezt a trükköt.

Élelmiszerek esetén az emberek általában nem veszik a fáradságot, hogy panaszt tegyenek, holott itt is sok visszaélés történik. Például még mindig gyakori a lejáró termékek átcimkézése. Az előre csomagolt nyers húsok, vagy egyéb hűtést igénylő termékek esetén a szakértő azt tanácsolja, ne csak a lejáratot figyeljük, hanem a javasolt tárolási hőmérsékletet is, ugyanis a legtöbb hűtőpultban jóval melegebb szokott lenni annál. Ilyenkor inkább ne vegyük meg a terméket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pékáruk esetén előírás, hogy fa állványon kell őket tárolni, legalább fél méterrel a padló fölött, és olyan zacskót is ki kell tenni melléjük, ami teljesen el tudja fedni az árut.

Üdítők esetén szigorú előírások szabályozzák, hogy mit lehet gyümölcslének nevezni. Bizonyos gyümölcstartalom alatt például csak nektárnak lehet hívni az italt, ennek ellenére a gyártók, kereskedők fantáziája az elnevezéseket illetően szinte végtelen.

Egyre többen vásárolnak bioterméket. Ezek esetében könnyű meggyőződni arról, hogy valóban bio termékek-e, ekkor ugyanis szerepelnie kell rajta a Biokonrtoll Hungária Kft. jelzésének.

Tojások esetében a friss jelző az A osztályra utal, nem a termék frissességére. A tojásokon szereplő regisztrációs jel első számjegye azt jelöli, hogy milyen körülmények között tartották a tyúkot: 0 a biotojás, 1 a szabadtartásos rendszerben termelt, 2 az istállózott, de nem ketreces tartást, 3 a ketreces tartást jelenti.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?