11 °C Budapest

Ingyen-telefon: hol mennyibe kerül?

Pénzcentrum
2007. április 26. 12:00

Havi rendszerességű internetes telefon körképünk legújabb felvonásában elsősorban a forint erősödéséből eredő kedvező hatásokról számolhatunk be Olvasóinknak, a piaci szereplők ugyanis árpolitika tekintetében nem mutattak jelentős aktivitást a mögöttünk álló hetekben. Továbbra is igaz, hogy ha kizárólag az alábbi táblázatot nézzük, akkor a VoipBuster klónjai tűnnek a legolcsóbbnak, a perc-limit mellett érdemes azonban megjegyezni, hogy a nagyobb szolgáltatók (Skype, Yahoo) esetében több lehet a hálózaton belüli, ingyenes hívások aránya, így havi szinten olcsóbban jöhetünk ki. Lássuk az összehasonlítást!

Változatlanul nem árt tudnunk, hogy az általunk fizetendő percdíjakra alapvetően két tényező hat:

• változik a szolgáltatók árpolitikája, vagy
• elmozdulás következik be a forint (euróval, dollárral, fonttal szembeni) árfolyamában.

A két tényező közül ez utóbbi szorulhat némi magyarázatra: a legtöbb szolgáltatónál euróban, dollárban, vagy éppen fontban tölthetjük fel virtuális számlánkat, így amennyiben ezt forint számlánkról tesszük, a mindenkor érvényes banki árfolyamon történik meg pénzünk átváltása. (Ha devizaszámlát vezetnénk, nem lenne hatással ránk az árfolyamváltozás, ennek azonban pótlólagos költségei vannak.)

Az alábbi táblázatban az egy családba tartozó VoipStunt, VoipCheap, VoipDiscount, VoipBuster és az InternetCalls esetében ki kell emelni, hogy az ingyenesség már hetente csak 300 percre lesz érvényes, az ezt meghaladó percekért 1 penny-t, illetve egy eurócentet kell fizetni a promóciós desztinációk esetében.


A Yahoo honlapja szerint a megadott percdíjakra adó és egyéb díjak jöhetnek, míg másütt ezeket tartalmazzák a táblázatban feltüntetett értékek. A szegmens úttörője, a Skype minden hálózaton kívüli (SkypeOut) hívás után 0,045 eurós bruttó kapcsolási díjat számít fel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Összességében elmondható, hogy a magasabb hangminőség mellett érdemes lehet nevesebb szolgáltatót választani azért is, mert ezeknek több felhasználójuk van, így nagyobb eséllyel oldhatunk meg több hívást hálózaton belül, tökéletesen díjmentesen.

A kisebb piaci szereplők egyértelmű célja, hogy az ingyenesség esetenként csalóka ígéretével minél nagyobb ügyfélbázist toborozzanak, majd fokozatosan fizetőssé tegyék szolgáltatásukat. Ezt az utat járta be a VoipBuster is, itt azonban érdekes, hogy a fizetőssé válás után számos klón-oldal jelent meg, így könnyen az lehet az érzésünk, hogy ezt az egy modellt többször szeretnék elsütni.

Ha kicsit tüzetesebben szemügyre vesszük a kisebb szereplők árazásában bekövetkezett változásokat, pontosan nyomon követhetjük, hogy melyikük hol tart ebben a folyamatban, illetve mikor van esetleg egy kis visszalépés, arra is akadt ugyanis példa, hogy hazánk egy cégnél hosszú szünet után hirtelen visszakerült a promóciós körbe, feltehetően a fizetőssé tétel után megcsappanó ügyfélszám következtében.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem