16 °C Budapest

Ingyen-telefon: hol mennyibe kerül?

Pénzcentrum
2007. április 26. 12:00

Havi rendszerességű internetes telefon körképünk legújabb felvonásában elsősorban a forint erősödéséből eredő kedvező hatásokról számolhatunk be Olvasóinknak, a piaci szereplők ugyanis árpolitika tekintetében nem mutattak jelentős aktivitást a mögöttünk álló hetekben. Továbbra is igaz, hogy ha kizárólag az alábbi táblázatot nézzük, akkor a VoipBuster klónjai tűnnek a legolcsóbbnak, a perc-limit mellett érdemes azonban megjegyezni, hogy a nagyobb szolgáltatók (Skype, Yahoo) esetében több lehet a hálózaton belüli, ingyenes hívások aránya, így havi szinten olcsóbban jöhetünk ki. Lássuk az összehasonlítást!

Változatlanul nem árt tudnunk, hogy az általunk fizetendő percdíjakra alapvetően két tényező hat:

• változik a szolgáltatók árpolitikája, vagy
• elmozdulás következik be a forint (euróval, dollárral, fonttal szembeni) árfolyamában.

A két tényező közül ez utóbbi szorulhat némi magyarázatra: a legtöbb szolgáltatónál euróban, dollárban, vagy éppen fontban tölthetjük fel virtuális számlánkat, így amennyiben ezt forint számlánkról tesszük, a mindenkor érvényes banki árfolyamon történik meg pénzünk átváltása. (Ha devizaszámlát vezetnénk, nem lenne hatással ránk az árfolyamváltozás, ennek azonban pótlólagos költségei vannak.)

Az alábbi táblázatban az egy családba tartozó VoipStunt, VoipCheap, VoipDiscount, VoipBuster és az InternetCalls esetében ki kell emelni, hogy az ingyenesség már hetente csak 300 percre lesz érvényes, az ezt meghaladó percekért 1 penny-t, illetve egy eurócentet kell fizetni a promóciós desztinációk esetében.


A Yahoo honlapja szerint a megadott percdíjakra adó és egyéb díjak jöhetnek, míg másütt ezeket tartalmazzák a táblázatban feltüntetett értékek. A szegmens úttörője, a Skype minden hálózaton kívüli (SkypeOut) hívás után 0,045 eurós bruttó kapcsolási díjat számít fel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Összességében elmondható, hogy a magasabb hangminőség mellett érdemes lehet nevesebb szolgáltatót választani azért is, mert ezeknek több felhasználójuk van, így nagyobb eséllyel oldhatunk meg több hívást hálózaton belül, tökéletesen díjmentesen.

A kisebb piaci szereplők egyértelmű célja, hogy az ingyenesség esetenként csalóka ígéretével minél nagyobb ügyfélbázist toborozzanak, majd fokozatosan fizetőssé tegyék szolgáltatásukat. Ezt az utat járta be a VoipBuster is, itt azonban érdekes, hogy a fizetőssé válás után számos klón-oldal jelent meg, így könnyen az lehet az érzésünk, hogy ezt az egy modellt többször szeretnék elsütni.

Ha kicsit tüzetesebben szemügyre vesszük a kisebb szereplők árazásában bekövetkezett változásokat, pontosan nyomon követhetjük, hogy melyikük hol tart ebben a folyamatban, illetve mikor van esetleg egy kis visszalépés, arra is akadt ugyanis példa, hogy hazánk egy cégnél hosszú szünet után hirtelen visszakerült a promóciós körbe, feltehetően a fizetőssé tétel után megcsappanó ügyfélszám következtében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?