12 °C Budapest

Óriási büntetésre számíthat az Apple

Pénzcentrum
2007. április 3. 16:00

Több mint 300 millió fontos büntetéssel kell szembenéznie az amerikai digitális óriásnak, az Apple-nek, ha az Európai Bizottság versenyjogi eljárása a vállalat számára negatív eredménnyel zárul.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vállalat ugyanis az őt illető vádak szerint drágábban értékesíti termékét az Egyesült Királyságban, mint azt az unió többi részén teszi: azoknak a briteknek, akik az iTunes-ról töltenek le digitális tartalmat 79 pennyt (288 forintot) kell fizetniük egy számért, míg ugyanez euróban mérve már csak 99 cent ( körülbelül 245 forint) a környező országokban, amely azt jelenti, hogy a briteknek 12 pennyvel többek kell fizetniük egy dalért.


A Bizottság figyelmét az egyik fogyasztóvédelmi csoport hívta fel a jelenségre, amely a biztosság nyilatkozata szerint korlátozza a fogyasztók szabad döntési jogát.


Brüsszel felszólította a iTunes-on keresztül tartalmukat értékesítő cégeket, hogy nyújtsanak változtassanak árazási politikájukon, ennek véghezvitelére két hónap áll rendelkezésre. Amennyiben ezalatt nem történik jelentősebb változás, a Bizottságnak jogában áll a társaságok azok éves bevételének 10 százalékára büntetni, amely az Apple esetében 323 millió fontot jelent.


A digitális óriás épp tegnap jelentette be, hogy feloldja azon korlátozást, amely nem engedi, hogy az iTunesról letöltött tartalmat az iPodon kívül más eszközzel lejátsszák a vásárlók. Az Apple és a vele szerződésben álló stúdiók ezen kívül azt is tervezik, hogy megszüntetik a másolásvédelmi rendszer használatát: a tervek szerint ez év végéig az iTunes-ról letölthető digitális tartalom felét szabadítanák meg a DRM- rendszertől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20