2 °C Budapest

Csodafegyver a Microsoft-tól? - hisznek az erejében

Pénzcentrum
2006. november 16. 16:00

Tegnap vehette először kezeibe a nagyközönség a Microsoft legújabb üdvöskéjét, a Zunet, amely az Apple és iPodja egyeduralmának megtörésére született, hogy mint Dávid kezében a parittya kiüsse a nyeregből az amerikai Góliátot, minél nagyobb részt kiszakítva nem kevesebb mint 70 százalékos mp3-lejátszó piaci részesedéséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Apple vezérigazgatója sztoikus nyugalommal fogadta a számítógépes birodalom támadását, szerinte a Zune semmivel nem tud többet nyújtani a vásárlóknak, mint az iPod. Az új szerkezetbe beleépített wireless funkcióról csak annyit mondott, hogy az lassúsága miatt nem jelent versenyelőnyt a Zune-nak.

A Bill Gates által bemutatott lejátszó és az iPod általánosságban ugyanazon tulajdonságokkal rendelkezik, bár a Microsoft a 2,5 inch átmérőjű képernyő helyett 3 incheset épített be, és alapfelszereltségként FM rádióval és beépített WiFi-vel értékesíti az "iPod-gyilkosnak titulált zenekütyüt". Utóbbi két szolgáltatás az iPodok esetében is megvásárolható utólagosan, természetesen ellenszolgáltatás ellenében.

Emellett a Zune tulajdonosok a wireless kapcsolaton keresztül megoszthatják egymással az általuk megvásárolt tartalmat, amelyet azonban csakis háromszor lehet meghallgatni a következő három napon belül. Ha ennél is többször szeretnék élvezni az próbára megkapott tartalmat, azt a iTunes mintára létrehozott Zune Marketplacen tehetik meg.

A fogadtatás elég vegyesnek mondható, sokan a Microsoft szemére vetik, hogy a készülék 60 százalékkal nagyobb, 17 százalékkal nehezebb és két órával kevesebb ideig bírja mint az Apple lejátszója. A plusz szolgáltatások miatt azonban rövid távon mindenképp versenyképes lehet az új "Microsoft-bébi", habár semmiképp ne lesz könnyű a maga oldalára állítani az Apple majd 80 milliós táborának akár egy töredékét is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?