16 °C Budapest

Laptopmánia: Valami elkezdődött

Pénzcentrum
2006. szeptember 26. 10:30

Minden eddiginél látványosabb őszi akciókkal bombázzák a potenciális vásárlókat a hazai laptopforgalmazók. Optimizmusukat a személyi számítógépek, azon belül is a hordozható modellek utóbbi években tapasztalható felfutására alapozzák - írja a Világgazdaság.

A magyarországi piacon 2000-ben még alig több mint 200 ezer PC talált gazdára, s abból mindössze 20 ezer körüli volt a noteszgépek száma. Öt évvel később már 435 ezres hazai piacról számolnak be a piackutatók, s ezen belül már közel 40 százalékot képviselnek a laptopok. Erre az évre a félmilliót is meghaladó teljes piac megfeleződése várható a két kategória között.

A hordozható modellek iránti kereslet látványos élénkülését leginkább az ár motiválja. Míg tavaly a legolcsóbb laptopmodellek kiskereskedelmi ára még meghaladta a 200 ezer forintot, addig az idén a belépőszintű bruttó ár 160 ezer forintra csökkent.

A legolcsóbb noteszgépeknél azonban ajánlatos figyelni a műszaki paraméterekre is.

Az árcsökkenés újabb vevők felé nyitotta meg a noteszgéppiacot. Míg öt évvel ezelőtt elsősorban a topmenedzserréteg vásárolta a hordozható számítógépet, mára a kör egyre nagyobb arányban terjed ki az otthoni felhasználókra is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jelentős átrendeződés figyelhető meg a hazai laptoppiac kereskedői szegmensében is. Míg évekkel ezelőtt ezeket az eszközöket a számítástechnikai kiskereskedőknél lehetett megvásárolni, mára laptopokat kínálnak már az országos bolthálózatot működtető - MediaMarkt, Electroworld, Euronics - elektronikai szakkereskedések. Emellett megjelentek a főként napi közszükségleti cikkekre szakosodott hipermarketek - Tesco, Cora, Auchan - kínálatában is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?