4 °C Budapest

Gyurcsány megmondja az igazat!

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 06:50

A miniszterelnök hazatért szabadságáról és nem tétlenkedett, rögtön belevágott a blog írásba. Az Internetes naplójában megpróbál eloszlatni egy félreértést. Lássuk, sikerül-e neki!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A napló olvasása közben kiderül: "A tévedés alapvető oka nyilvánvalóan a tájékozatlanság, bár, hozzá kell tegyem, általában azt gondolom, hogy nekünk politikusoknak ilyen esetben is tudnunk kell, hogy mennyire vannak tisztában a részletekkel az újságírók, a szerkesztők, az elemzők, avagy éppen maguk a választók."

Miután kiderül rólunk, hogy tájékozatlanok vagyunk (de ez nem a mi hibánk), rátérhetünk a lényegre. "Jó egy héttel ezelőtt az MSZP frakcióval konzultáltam a konvergencia-programról, annak várható tartalmáról. A frakcióülést követő sajtótájékoztatón az egyik újságíró megkérdezte, hogy a konvergencia-programban milyen euró-bevezetési dátum lesz? Én meg azt válaszoltam, hogy semmilyen, mert a konvergencia-programnak nem tárgya az euró bevezetésének dátuma. Na erre az vált hírré, és azóta is folyamatosan foglalkoztatja - úgy látom - a sajtó egy részét, hogy a kormány, de legalábbis a kormányfő, esetleg a szocialisták nem kívánják a konvergencia-programban meghatározni az euró céldátumot. Muszáj itt eloszlatnunk egy félreértést. Fenntartható költségvetési pályára vonatkozó középtávú programot és hosszú távú előrejelzést az Európai Unió valamennyi országa készít. Azok esetében, amelyek költségvetése még nem teljesíti a fenntarthatóság követelményeit, ezt konvergencia-programnak hívják, de azok az országok is készítenek ilyen programot, ahol egyébként ezt a feltételt teljesítik, csak ezt nem konvergencia-programnak hívják, hanem stabilitási programnak.

Sem a konvergencia-program, sem a stabilitási program nem a közös valutáról szól. Az kétségtelen, hogy a fenntartható pálya feltétele az arról szóló döntésnek, hogy valaki bevezeti az eurót, vagy sem, de a fenntartható pálya, mint követelmény az euró bevezetésétől független. És miután itt két külön dologról van szó, sem a konvergencia-programok, sem a stabilitási programok - lényegük és előírt tartalmuk szerint - nem foglalkoznak az euró bevezetésével.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Visszatekintve az elmúlt évekre, a kormánypárt és az ellenzéki politikusok - talán nem túlzok, ha azt mondom - hogy 2008 és 2015 között már minden számot elmondtak az euró bevezetésének céldátumára. Én azt tartom felelős magatartásnak, ha azt mondjuk, hogy el kell érni ezt a bizonyos egyensúlyi fenntartható állapotot, erre teszünk erőfeszítéseket, arról beszélünk, hogy mit kell ehhez tenni, és ezt fogjuk össze a programban. "

Tehát dátum továbbra sincs. A politikusok látják a pályát amely egyensúlyba hozhatja az országot. Azonban nem látják a végét? Vagy nem akarják látni? Pedig egy jól számítható és szisztematikusan felépített programból következne a bevezetés időpontja. Vagy csak ne legyünk kíváncsiak?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20