Leminősítési aggodalmak a mai forintgyengülés mögött?

Pénzcentrum
2006. augusztus 14. 13:40

A portfolio.hu által megkérdezett hét piaci forrás (elemzők, alapkezelők, treasury-szakemberek) közül ketten hallottak ma arról a pletykáról miszerint leminősítési aggodalmak állhatnak a mai, a régiótól elszakadó magyar piaci gyengülés mögött. Értesülések szerint a Moody's Investors Service heteken belül a magyar államadósság leminősítéséről határozhat. Emellett a Standard and Poor's is negatív,

leminősítést valószínűsítő kilátást tart fenn a magyar besorolásra. A megkérdezett szakértők mindegyike jelezte: az államadósság esetleges leminősítése (elsősorban a Moody's részéről) nem számítana nagy meglepetésnek, már hosszabb ideje lóg a levegőben, de a bejelentés valószínűleg további forintgyengülést indukálna.

A forintgyengülés mögötti további lehetséges okokról az alábbi cikkben számoltunk be:

2006.08.14 11:58
Egyedül esik a forint, emelkednek a hozamok - miért?


Amint reggeli forintpiaci fejleményeket bemutató cikkünkben jeleztük (körkérdésünkben pedig több szereplő is megerősítette): az általában jól értesült amerikai befektetési bankok masszív euró-vételekkel jelentek meg ma a piacon. A forint/euró jegyzések fokozatosan 273 fölé emelkedtek a reggeli 270 körülről.

2006.08.14 13:40
Ez már nem semmi! - 273 felett az euró

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megkérdezettek közül többen hangsúlyozták, hogy a magyar államadósság leminősítésére a Moody's részéről lényegében mindenki számít. A Moody's-nál a magyar devizaadósság besorolása három (!) fokozattal kedvezőbb (A1), mint a két rivális S&P-nél és a Fitch-nél (BBB+). Az ezzel kapcsolatos kockázat "beárazása" a konvergencia-program benyújtásának közelsége miatt (szeptember 1.) felerősödhetett.

Bár a Moody's lépése ezen program megjelenése után logikusabbnak tűnne, de emlékezhetünk rá, hogy az S&P-vel kapcsolatban is erre számított a piac. Nagy meglepetés volt emiatt az, hogy a júniusi 10-én megjelent kormányzati kiigazító-csomag után napokkal jött az S&P leminősítése, ráadásul úgy, hogy a kilátás további leminősítést helyez kilátásba. Látni kell, hogy a Gyurcsány-csomag részletei óta (amire a hitelminősítő reagált) érdemi, tartós egyensúlyjavítást megelőlegező lépések nem következtek be. A piac által várt strukturális reformok (pl. egészségügy, közigazgatás, stb.) megkezdését rövid távon akadályozzák az október elsejei önkormányzati választások. Ilyen feltételek mellett egy újabb S&P leminősítés veszélye is a levegőben lóg, bár ez már egy igen negatív forgatókönyv lenne. Egyelőre erre egyáltalán nem számít a piac.

Gyurcsány Ferenc augusztus 4-én bejelentette, hogy a konvergencia-program nem tartalmaz konkrét euró-bevezetési céldátumot. A határozott elkötelezettség hiánya a Moody's-t már a program hivatalos benyújtása előtt is cselekvésre késztetheti. A "lemaradás" és az S&P-nél tapasztalt reakció függvényében ez még esélyesebb. Kérdéses tehát, hogy a hitelminősítők türelme meddig tart még ki, de a piac bizonytalan, a volatilitás magas.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem