Leminősítési aggodalmak a mai forintgyengülés mögött?

Pénzcentrum
2006. augusztus 14. 13:40

A portfolio.hu által megkérdezett hét piaci forrás (elemzők, alapkezelők, treasury-szakemberek) közül ketten hallottak ma arról a pletykáról miszerint leminősítési aggodalmak állhatnak a mai, a régiótól elszakadó magyar piaci gyengülés mögött. Értesülések szerint a Moody's Investors Service heteken belül a magyar államadósság leminősítéséről határozhat. Emellett a Standard and Poor's is negatív,

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

leminősítést valószínűsítő kilátást tart fenn a magyar besorolásra. A megkérdezett szakértők mindegyike jelezte: az államadósság esetleges leminősítése (elsősorban a Moody's részéről) nem számítana nagy meglepetésnek, már hosszabb ideje lóg a levegőben, de a bejelentés valószínűleg további forintgyengülést indukálna.

A forintgyengülés mögötti további lehetséges okokról az alábbi cikkben számoltunk be:

2006.08.14 11:58
Egyedül esik a forint, emelkednek a hozamok - miért?


Amint reggeli forintpiaci fejleményeket bemutató cikkünkben jeleztük (körkérdésünkben pedig több szereplő is megerősítette): az általában jól értesült amerikai befektetési bankok masszív euró-vételekkel jelentek meg ma a piacon. A forint/euró jegyzések fokozatosan 273 fölé emelkedtek a reggeli 270 körülről.

2006.08.14 13:40
Ez már nem semmi! - 273 felett az euró

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megkérdezettek közül többen hangsúlyozták, hogy a magyar államadósság leminősítésére a Moody's részéről lényegében mindenki számít. A Moody's-nál a magyar devizaadósság besorolása három (!) fokozattal kedvezőbb (A1), mint a két rivális S&P-nél és a Fitch-nél (BBB+). Az ezzel kapcsolatos kockázat "beárazása" a konvergencia-program benyújtásának közelsége miatt (szeptember 1.) felerősödhetett.

Bár a Moody's lépése ezen program megjelenése után logikusabbnak tűnne, de emlékezhetünk rá, hogy az S&P-vel kapcsolatban is erre számított a piac. Nagy meglepetés volt emiatt az, hogy a júniusi 10-én megjelent kormányzati kiigazító-csomag után napokkal jött az S&P leminősítése, ráadásul úgy, hogy a kilátás további leminősítést helyez kilátásba. Látni kell, hogy a Gyurcsány-csomag részletei óta (amire a hitelminősítő reagált) érdemi, tartós egyensúlyjavítást megelőlegező lépések nem következtek be. A piac által várt strukturális reformok (pl. egészségügy, közigazgatás, stb.) megkezdését rövid távon akadályozzák az október elsejei önkormányzati választások. Ilyen feltételek mellett egy újabb S&P leminősítés veszélye is a levegőben lóg, bár ez már egy igen negatív forgatókönyv lenne. Egyelőre erre egyáltalán nem számít a piac.

Gyurcsány Ferenc augusztus 4-én bejelentette, hogy a konvergencia-program nem tartalmaz konkrét euró-bevezetési céldátumot. A határozott elkötelezettség hiánya a Moody's-t már a program hivatalos benyújtása előtt is cselekvésre késztetheti. A "lemaradás" és az S&P-nél tapasztalt reakció függvényében ez még esélyesebb. Kérdéses tehát, hogy a hitelminősítők türelme meddig tart még ki, de a piac bizonytalan, a volatilitás magas.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39