1 °C Budapest

Gyurcsány két hétre kiiktatva

Pénzcentrum
2006. július 28. 15:30

A miniszterelnök elindult. Igaz, most nem a országmegváltás rögös útján, hanem szabadságra ment. Persze, a jó vezír sosem pihen, és Ő is rajtunk tartja szemét. De most csak a családé a főszerep. Mielőtt azonban lelépett volna, háta mögött hagyva a reformokon rágódó szervezeteket, még elmondta nekünk blogján keresztül, hogy mi is az a reform.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix."Akkor kezdjük az elején: mi is a reform?"

Egy biztos, a reformokban minden mindennel összefügg. A reform az egy folyamat, igaz bonyolult és sokan nem is látják át, de ettől még az. A legfőbb probléma a reformmal, hogy észre se vesszük: ami történik az már maga reform. Mi, a nép, csak megszorításokat érzékeljük, egyszerűen nem látjuk a fától az erdőt. Pedig minél jobban szorítanak, annál jobb lesz (de, hogy kinek és mikor az részletkérdés).

". Reformnak számít az, ha a döntően állami dominanciájú egészségügy helyett biztosítás-alapú egészségügyet hozunk létre, ha a teljesen elveszett magánfelelősség intézményét önmagában azzal helyreállítjuk, hogy mindenkinek önálló biztosítási számlája van."

A másik nagyon fontos amit megtudhattunk a miniszterelnök internetes naplójából, az az, hogy a reform nem gyógyír (ezt úgy is érthetnénk, hogy nincs is baj, sőt túl jól élünk).

"Időnként azt hiszem, hogy a reformot sokan a társadalmi nyavalyáinkat egy pillanat alatt - sőt, mondhatni fájdalom nélkül - gyógyító pirulának tekintik."

Megtudhatjuk, hogy egy reform attól válik népszerűvé, ha jól kommunikálják. Ebből arra is lehet következtetni (persze tévesen), hogy nem az a lényeg, hogy mi van a "csomagban" csak jól mondjuk el. Egyszerűen, közérthetően, már-már szájbarágósan, főműsoridőben, köztévében, öltönyben, EFOTT-on és még hosszasan sorolhatnánk. Aki ezek után még tiltakozik az az egészből nem ért semmit és csak azt látja, hogy neki rossz, akkor a reform nem is neki szól, ő elégedjen meg annyival, hogy nemsoká nagyon jó lesz (csak előtte egy kicsit rossznak is kell lenni, hogy a jót még jobbnak érezzük).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Ezekből állnak össze a reformok. Sok egymásba kapcsolódó lépésből. Ezeket együtt kell tudni látni! Ez nem egyszerűen csak kommunikációs kérdés!

Azt sem állítom feltétlenül, hogy mi ezeket jól mondjuk el. Mindez erőfeszítést igényel a befogadó oldalán, az elemző, a publicista oldalán is, hogy képes legyen bemutatni és átlátni azt a társadalomfilozófiai keretet, amelybe valamennyi lépés illeszkedik."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?