Lebukott a Tesco! - Senki nem tudja, hogy mit rejt a konzerves doboz!

Pénzcentrum
2006. március 22. 08:25

Becsapják a húskonzervek gyártói a vásárlókat - állítja a Greenpeace. Egyes konzerveik génmódosított összetevőket is tartalmaznak, ám erről "elfelejtik" tájékoztatni a fogyasztókat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Becsapják a húskonzervek gyártói a vásárlókat – állítja a Greenpeace. Egyes konzerveik génmódosított összetevőket is tartalmaznak, ám erről "elfelejtik" tájékoztatni a fogyasztókat – írja mai számában a Magyar Hírlap.
 
A zöldszervezet aktivistái tegnap egy budapesti Tesco áruházban több száz konzervre ragasztották fel a "génmódosított termék" feliratot. Az engedély nélküli, rajtaütésszerű akció békésen zajlott. Rendőri intézkedés nem történt, az áruház biztonsági őrei is csak távolról figyelték az alig negyedórás matricázást.

Becsapják a fogyasztókat – mondta Mózes Szabina, a zöldek szóvivője. Több húskrém és pástétom génmódosított összetevőt (génmódosított szójafehérjét) tartalmaz, de ezt a gyártók nem tüntetik fel. A GMO jelzéssel ellátott termékeket előzetesen bevizsgáltatták az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézettel, és a laboreredmények igazolták a gyanújukat. A készítményekben három százaléknál nagyobb mennyiségben találtak – minden jelzés nélkül – génmódosított összetevőt, holott már 0,9 százalék génszennyezést fel kellene tüntetni. A Greenpeace felmérésekre hivatkozva állítja: a fogyasztók döntő többsége nem szívesen vásárol GMO-s terméket, ez az oka a hibás címkézésnek. A zöldszervezet levélben szólította fel a termékek gyártóit, hogy a génmódosított konzerveiket vetessék le a boltok polcairól. Ezzel egy időben az Országos Tisztiorvosi Hivataltól azt kérték, büntessék meg a feliratozást elmulasztó cégeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?