Újabb Tesco-titkokra derült fény... - Kitálal a tönkretett beszállító!

Pénzcentrum
2006. február 22. 08:29

Felszámolási kérelmet és kártérítési pert fontolgat a Tesco ellen az egyik kis magyar beszállító, mivel az áruházlánc az általa megrendelt árunak csak kevesebb mint felét volt hajlandó átvenni.

Felszámolási kérelmet és kártérítési pert fontolgat a Tesco ellen az egyik kis magyar beszállító, mivel az áruházlánc az általa megrendelt árunak csak kevesebb mint felét volt hajlandó átvenni – írja a Magyar Hírlap.

A Tesco 2004 augusztusában állapodott meg a Lamantin Kft-vel 35-36 milllió Ft értékű gyerekjáték leszállításáról a karácsonyi időszakban, a hipermarket óriás azonban a megrendelésnek csak kis részét vette át (bruttó 14 millió Ft értékű árut), mely után a beszállítói hozzájárulások levonása után 9 milliót kapott a cég.

Tavaly karácsonykor már csak minimális mennyiséget rendelt tőlük a Tesco, amikor pedig türelmetlenkedni kezdtek, felbontották velük a szerződést. A kft. szerint az utolsó fizetési határidő február 21-én járt le, a Tesco azonban a napokban e-mailben jelezte, hogy az általa jogosnak ítélt számlákat kifizeti, egyelőre azonban csak minimális összegű tartozást ismernek el.

A Lamantin Kft-nek mintegy 20-25 millió Ft-os kára keletkezett a nyakukon maradt áruk miatt, melyeket nem tudtak értékesíteni. (Az egyik versenytárs áruházlánc 3.5 millió Ft-ot kért csak azért, hogy belistázza az évi 20-30 milliós forgalmú céget.)

A Tesco az erőfölényéből következően olyan előnytelen szerződéseket köt a beszállítókkal, melyek szinte semmire nem kötelezik az áruházláncot, a partnert viszont teljesen kiszolgáltatják. Ha például nem teljesíti a beszállító időre a megrendelés 98.5%-át, akkor 20%-os kötbért kell fizetnie. (Emellett 400 ezer Ft-os marketing hozzájárulást is kellett fizetnie a kft-nek a Tesco reklámújságba való bekeróülésért, ebből azonban végül kimaradtak...)

A Tesco illetékesei annyit közöltek a lappal, hogy vizsgálják az ügyet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16