33 °C Budapest

Újabb Tesco-titkokra derült fény... - Kitálal a tönkretett beszállító!

Pénzcentrum
2006. február 22. 08:29

Felszámolási kérelmet és kártérítési pert fontolgat a Tesco ellen az egyik kis magyar beszállító, mivel az áruházlánc az általa megrendelt árunak csak kevesebb mint felét volt hajlandó átvenni.

Felszámolási kérelmet és kártérítési pert fontolgat a Tesco ellen az egyik kis magyar beszállító, mivel az áruházlánc az általa megrendelt árunak csak kevesebb mint felét volt hajlandó átvenni – írja a Magyar Hírlap.

A Tesco 2004 augusztusában állapodott meg a Lamantin Kft-vel 35-36 milllió Ft értékű gyerekjáték leszállításáról a karácsonyi időszakban, a hipermarket óriás azonban a megrendelésnek csak kis részét vette át (bruttó 14 millió Ft értékű árut), mely után a beszállítói hozzájárulások levonása után 9 milliót kapott a cég.

Tavaly karácsonykor már csak minimális mennyiséget rendelt tőlük a Tesco, amikor pedig türelmetlenkedni kezdtek, felbontották velük a szerződést. A kft. szerint az utolsó fizetési határidő február 21-én járt le, a Tesco azonban a napokban e-mailben jelezte, hogy az általa jogosnak ítélt számlákat kifizeti, egyelőre azonban csak minimális összegű tartozást ismernek el.

A Lamantin Kft-nek mintegy 20-25 millió Ft-os kára keletkezett a nyakukon maradt áruk miatt, melyeket nem tudtak értékesíteni. (Az egyik versenytárs áruházlánc 3.5 millió Ft-ot kért csak azért, hogy belistázza az évi 20-30 milliós forgalmú céget.)

A Tesco az erőfölényéből következően olyan előnytelen szerződéseket köt a beszállítókkal, melyek szinte semmire nem kötelezik az áruházláncot, a partnert viszont teljesen kiszolgáltatják. Ha például nem teljesíti a beszállító időre a megrendelés 98.5%-át, akkor 20%-os kötbért kell fizetnie. (Emellett 400 ezer Ft-os marketing hozzájárulást is kellett fizetnie a kft-nek a Tesco reklámújságba való bekeróülésért, ebből azonban végül kimaradtak...)

A Tesco illetékesei annyit közöltek a lappal, hogy vizsgálják az ügyet.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?