Egy hét és Te is igényelhetsz szuperolcsó hitelt

MTI
2015. március 16. 17:06

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 milliárd forintos keretösszeggel hétfőtől elindítja a növekedési hitelprogram plusz (nhp+) konstrukciót, amellyel a jegybank célja az nhp-ból eddig kimaradt mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelhez jutási lehetőségeinek javítása - közölte a jegybank hétfőn.

Az új monetáris politikai eszköz keretében a hitelintézeteknek nyújtott likviditáshoz kockázatmegosztás kapcsolódik: a kockázatosabb vállalkozások számára történő hitelezés ösztönzése érdekében a jegybank - időben és összegben korlátozott mértékben - megtéríti a bank hitelezési veszteségét - olvasható az MNB honlapján.

Matolcsy György, az MNB elnöke február 18-án jelentette be, hogy a jegybank új, célzott monetáris lazító eszközt vezet be az nhp+-szal a kis- és középvállatok (kkv) hitelezésének támogatására.

Az nhp+ keretében csak új hitel nyújtható, meglévők kiváltására nincs lehetőség. A nagyobb növekedési hatás érdekében a konstrukció a beruházások finanszírozását helyezi előtérbe, így az egy kkv-nak nyújtott hitelek minimum 70 százalékának új beruházási hitelnek (ideértve a pénzügyi lízinget is) kell lennie, a forgóeszköz-jellegű finanszírozás a kkv-nak nyújtott hitelek legfeljebb 30 százalékát teheti ki.

Annak érdekében, hogy az nhp+ keretében minél több kisebb, kockázatosabb vállalkozás jusson pénzhez, a nyújtható hitelek alsó és felső határa egyaránt alacsonyabb az nhp-ban meghatározott értékeknél: az új konstrukcióban a legalacsonyabb hitelösszeg 1 millió, míg a maximális hitelösszeg 500 millió forint lehet - írja az MNB.

A jegybank a bankokkal egyeztetve alakította ki a konstrukció részletes feltételeit; az erről szóló tájékoztató az MNB honlapján érhető el.

A hosszú távú, fenntartható gazdasági növekedéshez szükséges tartós hitelezési fordulat elérése érdekében indította el az MNB "az nhp-val számos feltétel tekintetében megegyező, de attól különálló" nhp+ konstrukciót. Jelenleg számos hitelképes kkv nem jut finanszírozáshoz az nhp keretében, az nhp-n kívül pedig még a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben is csak rövid futamidőn, indokolatlanul magas kamatok mellett kap hitelt - fejti ki a jegybank.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MNB a kkv hitelpiac ezen "torzulásának" csökkentését szeretne elérni a vállalkozások még szélesebb körének hitelhez jutási lehetőségeinek elősegítésével. A jegybank az nhp+ konstrukció 2015. február 18-i meghirdetése óta több egyeztetést folytatott a hitelintézetek szakértőivel, és a részletszabályokat a konzultációk során kapott visszajelzések figyelembe vételével alakította ki.

Az nhp+ 500 milliárd forintos keretösszege erejéig a hitelintézetek által a jegybanktól igénybe vehető 0 százalékos refinanszírozási hitelek az nhp-hoz hasonlóan kkv-k hitelezésére fordíthatók, maximum 2,5 százalékos kamatláb felszámítása mellett, azonban az nhp+ keretében nyújtott jegybanki likviditásnyújtáshoz korlátozott mértékű jegybanki kockázatátvállalás is társul. Az MNB az 5 éven belül nemteljesítővé váló ügyletek vonatkozásában téríti meg az elszenvedett hitelezési veszteség felét, az összes térítés azonban portfóliószinten is korlátozott: egy hitelintézet esetében sem haladhatja meg az általa a konstrukció keretében nyújtott hitelek fennálló állományának 2,5 százalékát évente, 5 éven keresztül.

A jegybanki veszteségtérítést a hitelintézetek akkor kérhetik, ha a hitel első részletének folyósításától számított 5 éven belül, de legkésőbb 2020. december 31-ig a kkv adós nem képes lejárt tarozásának eleget tenni, vagy egyéb olyan esemény következik be, amelyből eredően a hitelintézetnek az ügylet kapcsán tőkevesztesége valószínűsíthető - olvasható a közleményben. A veszteséget akkor téríti meg az MNB, amikor már az összes biztosítékot érvényesítették, azaz további megtérülés nem várható, és a követelést a hitelintézet leírja.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05