10 °C Budapest

Rongyrázás: így vesznek felsőkategóriás autót az átlagmagyarok

2019. április 10. 05:55

Rengeteg magyar vásárol hitelre kocsit, ez eddig is tiszta sor volt, de most az is kiderült, hogy nem csak a "népautókat", hanem a prémium járgányokat is leginkább részletre veszik honfitársaink. Sőt, van olyan is, aki lízing helyett a bérletet választja, mert már ilyen konstrukció is létezik! De mit hozhat a jövő, továbbra is hitelre fogják venni a Merciket az emberek? A Pénzcentrum erről, és egyéb szakmai kérdésekről beszélgetett Pais Józseffel, a Pappas Autó ügyvezetőjével. Kiderült, mikor robbannak be a villanyautók, és az új EU-s sebességkorlátozásról is szó esett.

Továbbra is rengeteg magyar vesz hitelből autót, és nem csak a kispénzű magyarok választják a lízinget, hanem szinte mindenki banki finanszírozás után nyúl, ha új autót vesz. Ennek megfelelően nem csak az olyan közkedveltebb, népautó-márkák modelljeit veszik kölcsönből a magyarok, mint például a Suzuki, vagy a Dacia.

Nálunk a forgalmazott márkák között a Mercedesnél a legmagasabb a lízingarány: itt 95 százalék fölött van a finanszírozásra vásárolt autók aránya, míg a Fiat, vagy a KIA esetében például jóval többen vásároltak készpénzre. Általánosságban azonban elmondható, hogy 80 százalék fölötti a teljes lízingállományunk

- ismertette a Pénzcentrumnak Pais József, a Pappas Autó ügyvezetője a vállalat múlt heti sajtótájékoztatója után. Elmondta, a lízingcégekkel való sokéves együttműködésük nyomán kijelenthető, hogy az elmúlt öt évben nagyon sok új, kreatív termék jött be a piacra.

Például már nem csak a klasszikus nyíltvégű, vagy zártvégű kölcsönökről beszélhetünk, hanem a végfelhasználó számára is megjelent a bérlet, ami sokáig ismeretlen konstrukció volt a járműértékesítés során - végfelhasználók részére

- mondta. Ugyanakkor a tendencia csak a lakossági autók kapcsán figyelhető meg. Az üzleti értékesítési oldalon továbbra is a legtöbb konstrukció vagy nyíltvégű, vagy zártvégű. Illetve most berobbanóban van a flottakezelés: az ebben lévő autók száma évről évre folyamatosan növekszik, és Pais József szerint ez sokáig így is marad.

Imádunk lízingelni!

A szakértők is a lízingpiac további erősödésére számítanak: korábban a Pénzcentrum is beszámolt a Magyar Lízingszövetség várakozásairól. A szakemberek nagyjából 10 százalékos emelkedést jeleznek előre 2018-hoz képest. A szövetség adatai szerint tavaly összesen 694 milliárd forintra rúgott a finanszírozott összeg. Ez 13 százalékos növekedésnek felel meg az előző évihez képest, 2008 óta pedig a legnagyobb emelkedés, amit tapasztaltak.

Autót vennél, de szűkös a keret? A Pénzcentrum autóhitel-kalkulátorával megtalálhatod a legjobb finanszírozást!

Kimagaslóan teljesített az autólízing, itt 34 százalékos volt a növekedés 2018-ban. Az újautó értékesítés és finanszírozás bővült látványosan: 2018-ra 186 milliárdnyi lett a kihelyezés, ez 40 százalékos növekedés 2017-hez képest. A használt kocsik esetében is 2018-ra már majdnem 60 milliárd lett a kihelyezés, ez 17 százalékos bővülést jelent az egyel korábbi évhez képest.

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke azt is ismertette, hogy a járműfinanszírozás húzta fel jelentősen a piacot: előzetesen csak 5 százalék körüli emelkedést vártak 2018-tól. Összességében a piac a válság előtti volumeneknél tart: a régióban, és Európában is a magyarok lízingelnek a legtöbbet.

Ezekre figyelj, ha hitelhez nyúlsz

Abból, hogy mennyire pörög a lízingpiac, látszik, hogy nem mindenki teheti meg, hogy saját erőből új autót vegyen. De nem csak a lízing a megoldás: egy személyi kölcsön is ideális megoldás lehet, hiszen nem kell önerőt betenned. Ha hitelre veszel autót, a legfontosabb kérdések egyike, hogy mennyibe kerül a kölcsön, amit felveszel. A példa kedvéért megnéztük a Pénzcentrum személyi köcsön kalkulátorával, hogy milyen elérhető ajánlatokból válogathatsz, ha 5 000 000 forintos kölcsönre van szükséged.

Nos, a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján - 5 millió forintos hitelösszeg, és 84 hónapos futamidő esetént - az egyik legjobb konstrukciót az Unicredit nyújtja, náluk 76 602 forintos törlesztőt ígér a 7,29%-os THM. De nem sokkal marad el ettől a K&H Bank ajánlata sem, ahol 76 677 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, az MKB Bank, valamint a CIB Bank konstrukcióit is.

Már késő akciózni, de feljövőben a prémium

Mivel a Pappasnál több olyan autótípust is értékesítenek, amelyekre nyártól igényelhető lesz a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, megkérdeztük Pais Józseftől, hogy készülnek-e valamivel a 2,5 milliós kedvezménycsomag startjára:

Akció erre már elég nehezen húzható fel. Ugye a mi márkaportfóliónkból, a Mercedesnél az a modell, ami a támogatási kritériumoknak megfelel, az alapból egy magasabb árkategória, tízenmillió forint fölötti. Viszont a Fiatnál, illetve a KIA kínálatában is van olyan modell, amelyre igénybe lehet majd venni ezt a támogatást, azt várjuk, hogy ezekre a márkákra veszik majd igénybe a támogatást

- vázolta az ügyvezető, aki úgy látja, hogy a vállalat a 2,5 milliós állami támogatási programból csak minimálisan fog profitálni. Viszont, ahogy fogalmazott: igencsak átalakult a magyarok felfogása az utóbbi időben, inkább ebből van nyereségük.

A Mercedes már eljutott oda, hogy nem egy olyan kuriózum, ami visszatartaná a vásárlókat. Például azzal, hogy akár a rendőrségi B-osztályok is láthatóak már az utakon, egy olyan márkává vált a Mercedes, ami ugyan még mindig egy álom, viszont már egy elérhető álom. Ez az a növekedés, ami a piacon is tapasztalható a márkánál - nem csak itt a Pappasnál, hanem az importőrök oldalán is.

A német csillagos márka népszerűségének növekedése egyébként a Datahouse adataiból is látszik: míg 2016-ban még csak 2751 darab Mercedes állt forgalomba Magyarországon, 2017-ben már bő ezerrel több, 3733. Tavaly a listán a 11. helyen végzett a Mercedes 4418 eladott kocsival - megelőzve olyan "megengedhetőbb árú" márkákat, mint például a Seat, vagy a Mazda -, a márka piaci részesedése pedig két év alatt 2,85 százalékról 3,23 százalékra növekedett - derült ki az adatsorból, amit korábban a Pénzcentrumnak küldtek.

Kiderült, hogy a kőgazdag magyarok körében is a Mercedes volt a legnépszerűbb az elmúlt 14 hónapban: az adatok szerint a német gyártótól 549 új luxusautót regisztráltak. A második az Audi lett 225-tel, a BMW 166 prémiumkocsit jegyez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Villanyverda? Pár év múlva lesz realitása

Hazánkban egyre nagyobb teret hódítanak az e-autók, a zöld rendszámos autók száma januárban lépte át a 10 ezret. Ebbe a kategóriába a teljesen elektromos kocsikon kívül a plugin-hibridek is beletartoznak (ezekben elektromos motor, és hagyományos erőforrás is van, az akksikat a hálózatról kell tölteni), illetve a hatótávnövelt elektromos autók is, amelyekben a benzinmotor csak áramot termel, nem hajtja a kocsit. A teljesen elektromos kocsik száma nagyjából 5 ezerre tehető hazánkban.

A zöld rendszámos kocsik vásárlását az állami is igyekszik ösztönözni: a másfél milliós vásárlási támogatás mellett ezekre nincs regisztrációs adó, súlyadó, és átírási illetéket sem kell fizetni utánuk. Emellett parkolni is ingyen lehet a környezetbarát járművekkel, és ingyenes töltőhálózat is üzemel még egy ideig. A kedvezményekkel - és a gazdaságos üzemeltetéssel - valóban rengeteget lehet spórolni, de kérdés, hogy az állam meddig tartja fent a rendszert.

A Pappas modellcsaládjában is számos elektromos, illetve hibrid kocsi található, de Pais József szerint egyelőre az e-autók berobbanására még várni kell:

Ez egy olyan szegmens, ami az idei év második felében, illetve a jövő évtől lesz elérhető nagyobb számban Magyarországon. Ugyanakkor itt a legnagyobb probléma nem a járműelérhetőség, és a végfelhasználói igény, hanem a töltőinfrastruktúra. Utóbbi az, ami fog adni egy fellendülést a következő egy évre, aztán pedig jön a csalódottság a végfelhasználóknál a töltőpontok tekintetében, végül pedig az igényeknek megfelelően a töltőpontok is utólérhetik az értékesítést. De én az e-autók berobbanását 2-3 év múlva várom, addigra épülheti ki a megfelelő infrastruktúra

- vélekedett az ügyvezető.

Az elektromos kocsik elterjedésével többekben felmerül a kérdés, megéri-e elektromos autózni: vissza tudja-e hozni az olcsóbb üzemeltetés és a kedvezőbb fogyasztás azt a felárat, amelyet meg kell fizetni az új technológiáért. A Pénzcentrum korábban kiszámolta, mennyi idő alatt térül meg egy elektromos autó Magyarországon.

A képlet bonyolult, de az eredményből látszik: egy idő után, ha úgy tetszik, már-már profitot termel a villanyautó, vagy legalábbis jóval kevesebbet kell rákölteni, mint egy hagyományosra.

Berágott az EU: mi értelme lesz a szuperautónak?

Március végén kapott szárnyra a hír, hogy egy EU-s bizottsági javaslat szerint 2022-től számos biztonsági eszközt kötelezővé tenne az új autókban, köztük egy sebességkorlátozó rendszert is. Egy műszer figyelné, hogy mennyi a maximum sebesség az adott útszakaszon, és nem engedné, hogy a gépjármű többel tudjon menni. Elméletileg a 2022-től életbe lépő rendszer korlátozását felül írhatja majd a sofőr, de kikapcsolni tartósan nem lehetne. Ha pedig valaki notórius gyorshajtó lévén, így is állandóan kijátszaná a rendszert, azt a szintén kötelező adatmentő egység simán lebuktathatja.

Így pedig felmerül a kérdés, hogy 2022-től mi értelme lesz olyan bivalyerős szuperautókat venni, mint például a nemrég bemutatott Mercedes AMG GT 63S, amely 640 lóerős motorjával kb. 3,5 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből az autópályákon jellemzően megengedett, 130 kilométer per órás sebességre - és több mint 60 millió forintba kerül.

A lóerő és a gyorsulás érzését nem lehet elvenni

- röviden így felelt Pais József arra a kérdésre, hogy ilyen EU-s szabályok mellett lesz-e értelme szuperkocsikat árulni. Hozzátette, "hivatalosan most is azt mondjuk, hogy például egy AMG GT-nél is, az autó szélsőséges jelegéből adódó lehetőségeket is a versenypályán kell kihozni."

A Pappas Autó ügyvezetője ugyanakkor egy érdekes európai trendre hívta fel a figyelmet:

a járművek egy része megy az elektromos, és önvezető irányba, másfelől pedig iszonyatosan erősödik a szélsőséges sportautók üzletága is. A két piac egyszerre tud erősödni egymás mellett. Ez lehet, szimplán abból adódik, hogy a jövő modellje az, hogy van egy önvezető elektromos autó hétköznapi használatra, hétvégére pedig egy olyan "játszós autó", ami ezeket a szélsőségeket tudja.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem