Parasztvakítás a benzinkutakon: háromszoros áron húzzák le az autósokat

2019. január 22. 10:58

A tél sok kellemetlen meglepetést rejthet az autósoknak. Ezek közül az egyik az ablakra, vagy a tartályba fagyott ablakmosó folyadék. Nem kérdés, hogy még a fagyos idő előtt le kell cserélni a nyárit télira, de tudjuk-e, hogy a téliek közül melyiket érdemes elvenni a polcról? Sok termék ígéri, hogy akár -60 fokig sem fagy be, Magyarországon viszont sosem volt ilyen hideg. Érdemes megvenni az ilyen termékeket olykor háromszoros áron? Ha nem, akkor mire kell viszont nagyon odafigyelni?

Nem mindegy, hogy mit öntünk az autónkba: sokan megjárhatják, ha nem cserélik le a nyári ablakmosó folyadékot télire, hiszen azon túl, hogy a koszos szélvédőt lemosni sem tudjuk vele, akár károkat is okozhat, ha a kitágult folyadék szétfagy a csövekben és a tartályban. Az azonban már más kérdés, hogy a bolti ablakmosó folyadékok közül melyiket érdemes megvenni? Az árdiferencia nagy, az átlagos autós pedig nem mindig tudja megállapítani, hogy az 500 forintos szélvédőmosót vegye meg, vagy a 2000 forintost. Elsőre nem nyilvánvaló, hogy a drágább megéri-e. De min múlik, hogy mennyire jó az ablakmosó folyadék? A télieknél talán a legfontosabb szempont, hogy hány fogik bírja a hideget.

Erős mínuszok márpedig várhatók még a tél hátralévő részében: a héten akár -7 és -5 fok is lehet éjszaka. Mínusz 40 fok, pláne - 60 azonban soha.Ehhez képest ha megállunk bármelyik benzinkúton, jó eséllyel találunk majd olyan ablakmosó folyadékot, amely azt ígéri, hogy akár -60 fokig használható, azaz nem fagy rá a szélvédőre szélsőséges időjárási viszonyok között sem. Ezek a szélvédőmosók jellemzően sokkal drágábbak a hagyományos, -10 vagy -20 fokig fagyálló ablakmosókkal ellentétben. Magyarországon viszont soha nincs ilyen időjárás, az eddigi leghidegebbet, -35 fokot Miskolcon mérték 1940-ben.

A kérdés csak az, hogy akkor mi értelme van a -60 fokig fagyállóságot ígérő ablakmosónak? Sokszor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha ilyen szélvédőmosót akarunk venni egy átlagos, -20 vagy -10 fokig használható társával szemben, ami nem meglepő, hiszen az előállítása is sokkal költségesebb lehet egy ilyen szernek. Másrészt viszont továbbra is él a kérdés, hogy megéri-e?

Brutális különbségek az árakban - mégis ki tud ezen eligazodni?

Hogy mekkora is az árdiferencia, arra hoztunk mi is pár példát. A keresés során azt találtuk, hogy a -20 fokig jó JP szélvédőmosó, 5 literes kiszerelésben egy olajshop.hu oldalon 915 forint, míg a járműalkatrész.com weboldalon a -42 fokig használható JP már 1 466. A Praktikerben egy -40 fokig jó Evox 5 literes szélvédőmosó 3000 ezer forint, de találtunk a járműalkatrész.com oldalon egy 8 376 forintba kerülő téli ablakmosót is, amelyre csak az nincs ráírva, hogy hány fokig véd. A termék leírtásában ezt olvashatjuk: Fagyálló és tisztító koncentrátum az ablakmosó egység számára. Megakadályozza a jégképződést a mosóeszköz tartályában, sugárcsövekben és tömlőkben. A formula innovatív nano-részecskéket tartalmaz. Ennek köszönhető a tisztítási sebesség jelentős növekedése.

Ezeken kívül találtunk Turtle szélvédőmosót (-20) 5 literes kiszerelésben 1 850 forintért is, de egy márkajelzés nélküli szélvédőmosót is 5 literes kiszerelésben 1 290 forintért, amely azt ígéri, hogy - 20 fokig nem fagy be. Az árdiferenciát jól mutatja, hogy találtunk - 40 fokig jó, Evox szélvédőmosót 2 literes kiszerelésben 1 180 forintért, de egy 489 forintos Antifrost szélvédőmosót is, -40 fokig - de itt nincs feltüntetve a kiszerelés. Egy másik helyen egészen extrém, -60 fokig jó Sonax szélvédőmosó 5 literes kiszerelése már 6000 forint.

Ezek azonban csak a webshopok voltak, a benzinkutakon sokszor még ezeknél magasabb árakon is találhatunk szélvédőmosókat. Nehéz tehát eligazodni a választékban: sok helyen olcsón hozzájuthatunk akár -40 fokig is jó szélvédőmosókhoz, míg a -10 fokig jó változatokat szinte fillérekért beszerezhetjük, más helyen pedig 8 ezer forintba kerül egy extrém hidegben is használható termék. A kérdés még továbbra is ez: megéri-e a drágább?

Nem mindegy, mit öntünk az autónkba

Hogy a kérdést végre megválaszoljuk, megkérdeztünk két szakértőt a témában. Spindler Tibor, az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a -40 és -60 fokig használható termékek elsősorban nem a magyar piacra készülnek, használatuk akkor célszerű, ha valaki hidegebb éghajlatú országokba utaznak autóval. Az osztrák Alpokban és a szlovákiai Tátrában például télen könnyen beesik a hőmérséklet -10 alá, de -30 és -40 fokok még ezeken a területeken sem jellemzők. De például Oroszországban vagy Norvégiában már találkozhatunk dermesztő mínuszokkal, de valljuk be, Magyarországról ritkán utazik bárki is ezekbe az országokba autóval.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Spindler szerint a jobb minőségű ablakmosó termékek általában betartják az ígért fagypontot, így belföldi használatra bőven elég lehet a -10 fokig jó szélvédőmosók. A minőséggel kapcsolatban az elnök azt ajánlotta, hogy a könnyebben habzó termékek kevésbé jók, valamint mindenképp figyeljünk arra, hogy olyan terméket vegyünk, ami még nem volt felbontva. Ez azt jelenti, hogy jobb döntés, ha mi vesszük meg az ablakmosó folyadékot és töltjük be az autónkba, mintha egy műhelyben tennék ezt. Spindler Tibor azt is hozzátette, hogy a minőségre leginkább az új autók esetén érdemes figyelni, a régebbi típusokba majdnem mindegy, hogy milyen ablakmosó folyadékot töltünk.

A Pénzcentrum megkeresett egy szakszervizet is, amelynek munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a -60 és -40 fokig jó téli ablakmosó folyadékokat itthon jellemzően felhígítva használják - szerinte sem érdemes ezeket töményen az autóba tölteni, ilyen fagypontú folyadékok használata ugyanis a magyar időjárási viszonyok mellett felesleges. Mi kíváncsiak voltunk arra is, hogy az autópályán gyakran utazó autósok esetén talán érdemes lehet jobb fagytűrő képességű szert vásárolni, a megkérdezett szakértő azonban azt válaszolta, hogy még a menetszél sem eredményez olyan viszonyokat, hogy indokolt lenne egy ilyen terméket vásárolni.

A benzinkútnál minden jobb

A minőségre azonban szerinte érdemes adni. Elmondása szerint ők is végeztek teszteket, amely során a címke szerint -35-ig használható ablakmosó már -28 foknál befagyott, és szerinte sok olyan termék van ma a piacon, amelyik messze nem hozza azt a fagypontot, amelyet ígér. Emiatt nem is a fagypont az elsődleges szempont, hanem a minőség: nem érdemes sok pénzt áldozni -30, -40 fokig fagyálló ablakmosókra (feltéve, hogy azokat töményen használjuk), a -10 fokos szélvédőmosók közül viszont érdemes megbízhatóbb minőségű, ismert márkás terméket választani, mert a feltűnően olcsó, gyakran márkajelzés nélküli termékekkel bizony egy fagyosabb éjszaka után megjárhatjuk. Azt is megkérdeztük, hogy hol érdemes ezeket az ablakmosókat megvásárolni.

A szekértő elmondása szerint a benzinkúton semmiképp sem.

Ha elmegyünk egy autószervizbe, a választék is magasabb és ugyanazok a termékek sokkal alacsonyabb árakon érhetők el, mint a benzinkutakon. De ha nem akarunk autóalkatrész-boltba menni, még mindig érdemesebb beszerezni az ablakmosót a bevásárlóközpontokban, mint a benzinkutakon.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem