15 °C Budapest
Rengeteg magyar megy hitelkártyával nyaralni: óriási hibát vétenek, vagy spórolhatnak?

Rengeteg magyar megy hitelkártyával nyaralni: óriási hibát vétenek, vagy spórolhatnak?

2022. július 30. 21:07

Nyaralás vagy spórolás? A dilemmát megfelelő tervezéssel úgy is fel lehet oldani, hogy egyikről sem kell lemondani. A várható kiadások lefaragásának legegyszerűbb módja, ha minél előbb elkezdjük megszervezni az utazást, elintézzük a szükséges foglalásokat. Pihenésünk tudatos pénzügyi megtervezésével pedig nemcsak a költségeket tudjuk kordában tartani, hanem még vissza is kaphatunk valamennyi pénzt a nyaralás árából. Az OTP Bank idén is meghirdette a nyári időszakra jellemzően megnövekedő költések enyhítésére a kamatmentes részletfizetési lehetőséget azoknak az ügyfeleknek, akik a kéthónapos akciós időszakban igényelnek hitelkártyát, illetve a szokásos utazási költésekkel kapcsolatos pénzvisszatérítési kedvezményeket, a már meglévő ügyfelek számára is. Ezzel támogatva a dilemma feloldását.

A bankkártyával rendelkező hazai felnőtt lakosság valamivel több, mint fele (56 százaléka) tervez idén nyaralást, közülük minden harmadik nem hagyta az utolsó pillanatra a szervezést, az év első felében már le is foglalta a szállását, vagyis a spórolás első feltételét teljesítette. Az OTP Bank megrendelésére készült országos reprezentatív kutatás1 eredményéből az is kiderült, hogy a válaszadók többsége (61 százaléka) az elmúlt két évben belföldön nyaralt, közülük 10-ből 9-en használtak bankkártyát a kiadásaik fedezésére, ami csaknem háromszorosan haladta meg a készpénzes fizetések arányát. A felmérés adatai szerint a férfiak és a 60-on felüli korosztályok képviselői fizettek az átlagosnál gyakrabban hitelkártyával.

Tapasztalataink szerint ügyfeleink egyre több termékért és szolgáltatásért fizetnek a hitelkártyájukkal. Mindez azt mutatja, hogy egyre többen ismerik fel és fordítják saját hasznukra a hitelkártya tudatos használatával megszerezhető előnyöket. Idén is ügyfeleink igényeire reagálva alakítottuk ki az időszaki extra pénzvisszatérítési kategóriákat, a nyári akciós időszakban ez most az utazás (pl. autóbérlés, repülőjegy, utazási iroda), szállásfoglalás

 – mondja Györkei Krisztián, a bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

Ha figyelembe vesszük, hogy a Szallas.hu szakportál felmérése szerint a hazai nyaralást tervezők csak szállásra költenének el legfeljebb 100 ezer forintot, összességében pedig maximum 300 ezer forintos kiadással számolnak, jól látható, hogy már néhány százalékos pénzvisszatérítés is érzékelhető megtakarítást eredményez. Nem beszélve a külföldi nyaralásról, ahol a pihenni vágyók ennél nagyobb költségekkel kalkulálnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OTP Travel tapasztalatai szerint az elmúlt években felértékelődött az utazási irodák szerepe a folyamatosan és néha nehezen követhető járványügyi korlátozások miatt, főleg akkor, ha új, korábban ismeretlen úticélt választanak az ügyfelek. A tendencia erősödésében az is szerepet játszik, hogy egyre többen csak a pihenésre szeretnének összpontosítani, ezért a szervezést az irodákra bízzák. Itthon a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó vagy a számos wellnessszálló miatt a hegyvidéki körzetek a legnépszerűbbek, külföldi utazáskor a legtöbben Horvátországot, Görögországot vagy Törökországot választják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?