10 °C Budapest
highway exit

A járvány óta nem volt ilyen: nagyon veszik a magyar autópálya-matricákat: mi történt?

2022. július 26. 14:33

Az idei az első olyan esztendő, amikor az autópályamatricavásárlások száma meghaladja a pandémia előtti utolsó év adatait. 2022. június 30-ig közel 7,8 millió darab e-matrica kelt el, összesen körülbelül 62,7 milliárd forint értékben. Ez a darabszám mintegy 6 százalékkal meghaladja a 2019-es esztendő ugyanezen időszakának e-matrica-vásárlási adatait, ami nagyrészt a külföldi utazók visszatérésének köszönhető – tudatta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.).

A NÚSZ Zrt. adatai szerint a 2022-es évre június 30-ig 570 ezer darab éves országos, több mint 1 millió darab havi, közel 4 millió darab heti (10 napos) és bő 2,2 millió darab megyei autópálya-matricát vásárolt az utazóközönség. Nagyjából minden harmadik pályamatricát külföldi rendszámú járműre vették a közlekedők.

2022-re megközelítőleg másfél millióval, bő 24 százalékkal több úthasználati jogosultságot szereztek be a díjköteles gyorsforgalmi utakat használók, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Mindegyik matricatípus esetében jelentős a bővülés, azonban a külföldiek körében legkedveltebb heti vignettánál a legnagyobb, 38%-os a növekedés. Az éves matricákból az idei esztendőre mintegy 20 százalékkal (országos: +14%, megyei:+7%), a havi vignettákból pedig 24 százalékkal kelt el több, mint tavaly ilyenkor.

Bizakodásra adnak okot az idei e-matrica-vásárlások. Adatainkból azt látjuk, hogy még az előző évhez képest is egyre bátrabban utazunk, és mostanra legnagyobbrészt visszatértek a külföldi úthasználók is, akik inkább a rövidebb érvényességi idejű heti és havi pályamatricákat választják.

 – mondta dr. Bozóky Alex, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Külföldi honosságú járműre mintegy 52 százalékkal több heti (10 napos) és 40 százalékkal több havi matricát vásároltak az úthasználók, mint egy évvel korábban. A heti jogosultságból egyébként az idei első fél évben újra többet vettek külföldi, mint hazai felségjelzésű járműre.

A 2022-es évre külföldi honosságú járműre vásárolt e-matricákból a legtöbbet német (568 ezer db), román (555 ezer db) és osztrák (333 ezer db) felségjelzésű gépjárműre vásárolták az utazók június végéig. A megyei matricák közül továbbra is a Pest, a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes vignetta a legnépszerűbb. Pest megyére érvényes vignetta közel 1,2 millió darab fogyott, majd 4 százalékkal több, mint 2021-re, Fejér megyére bő 260 ezer darab kelt el, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban, Győr-Moson-Sopron megyére pedig közel 167 ezer darab talált gazdára, 11 százalékkal több, mint 2021-re.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem