12 °C Budapest
highway exit

A járvány óta nem volt ilyen: nagyon veszik a magyar autópálya-matricákat: mi történt?

2022. július 26. 14:33

Az idei az első olyan esztendő, amikor az autópályamatricavásárlások száma meghaladja a pandémia előtti utolsó év adatait. 2022. június 30-ig közel 7,8 millió darab e-matrica kelt el, összesen körülbelül 62,7 milliárd forint értékben. Ez a darabszám mintegy 6 százalékkal meghaladja a 2019-es esztendő ugyanezen időszakának e-matrica-vásárlási adatait, ami nagyrészt a külföldi utazók visszatérésének köszönhető – tudatta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.).

A NÚSZ Zrt. adatai szerint a 2022-es évre június 30-ig 570 ezer darab éves országos, több mint 1 millió darab havi, közel 4 millió darab heti (10 napos) és bő 2,2 millió darab megyei autópálya-matricát vásárolt az utazóközönség. Nagyjából minden harmadik pályamatricát külföldi rendszámú járműre vették a közlekedők.

2022-re megközelítőleg másfél millióval, bő 24 százalékkal több úthasználati jogosultságot szereztek be a díjköteles gyorsforgalmi utakat használók, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Mindegyik matricatípus esetében jelentős a bővülés, azonban a külföldiek körében legkedveltebb heti vignettánál a legnagyobb, 38%-os a növekedés. Az éves matricákból az idei esztendőre mintegy 20 százalékkal (országos: +14%, megyei:+7%), a havi vignettákból pedig 24 százalékkal kelt el több, mint tavaly ilyenkor.

Bizakodásra adnak okot az idei e-matrica-vásárlások. Adatainkból azt látjuk, hogy még az előző évhez képest is egyre bátrabban utazunk, és mostanra legnagyobbrészt visszatértek a külföldi úthasználók is, akik inkább a rövidebb érvényességi idejű heti és havi pályamatricákat választják.

 – mondta dr. Bozóky Alex, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Külföldi honosságú járműre mintegy 52 százalékkal több heti (10 napos) és 40 százalékkal több havi matricát vásároltak az úthasználók, mint egy évvel korábban. A heti jogosultságból egyébként az idei első fél évben újra többet vettek külföldi, mint hazai felségjelzésű járműre.

A 2022-es évre külföldi honosságú járműre vásárolt e-matricákból a legtöbbet német (568 ezer db), román (555 ezer db) és osztrák (333 ezer db) felségjelzésű gépjárműre vásárolták az utazók június végéig. A megyei matricák közül továbbra is a Pest, a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes vignetta a legnépszerűbb. Pest megyére érvényes vignetta közel 1,2 millió darab fogyott, majd 4 százalékkal több, mint 2021-re, Fejér megyére bő 260 ezer darab kelt el, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban, Győr-Moson-Sopron megyére pedig közel 167 ezer darab talált gazdára, 11 százalékkal több, mint 2021-re.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07