17 °C Budapest
Kiderült: ennyit költ nyaralásra egy átlagos magyar

Kiderült: ennyit költ nyaralásra egy átlagos magyar

2019. április 24. 13:03

8,3 százalékkal bővült a belföldi turizmus az első negyedévben. Átlagosan 36 730 forintot fizettünk foglalásonként, a legtelítettebb nap a márciusi hosszú hétvégén volt. Budapest, Eger és Hajdúszoboszló bizonyultak slágernek az úti célok közül.

Bővüléssel zárta az első negyedévet a hazai turizmus: 8,3 százalék a növekedés a Szallas.hu elemzése szerint. Ötből négy foglalás egy vagy két éjszakára szólt. "A hosszabb kikapcsolódások is egyre népszerűbbek egyébként - mondta Keresztes Nóra. - A kétéjszakás üdüléseknél annak ellenére mértünk növekedést tavalyhoz képest, hogy akkor több hosszú hétvége esett erre az időszakra." Az átlagos foglalási érték 36 730 forint volt, ami közel azonos az előző évvel, a legtöbb közülük a 0-50 ezer forintos árkategóriába tartozott. "A legnagyobb változást a négy-, ötcsillagos szállodák esetén mértük, ahol átlagosan közel 20 ezer forinttal kevesebbet fizettek a vendégek foglalásonként" - ismertette a részleteket a marketing menedzser.

Nem jön össze a pénz a nyaralásig? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Minden tizedik szállás foglalásakor SZÉP-kártyás fizetést jelöltek meg. Az ily módon rendezett cechek átlagértéke 55 480 forint volt. Szállástípusok közül az apartmanok, panziók és vendégházak jeleskedtek, a foglalások fele valamelyikükbe szólt. "Az év nyitánya kedvező volt számunkra, az előfoglalások jóval előretolódtak, sokan már megtervezték a nyaralásukat is - összegezte az eredményeket Keresztes Nóra. - Az együtt utazók száma is gyarapszik, valamint folyamatosan növekszik az élményturizmust élénkítő kedvezménykuponok letöltésszáma is."

Íme a legnépszerűbb települések

Megyéink közül Pest (17 százalék), Heves (10,7 százalék) és Zala (7,7 százalék) részesültek a legnagyobb arányban a foglalásokból a január-március viszonylatban. Budapest, Eger és Hajdúszoboszló megőrizték vezető pozíciójukat, az idei első negyedévben is ők voltak a legkeresettebb úti célok. A listán Pécs, Szeged, Debrecen és Gyula következnek, majd Hévíz, Siófok és Zalakaros zárják a top tízes rangsort. A turisztikai attrakciók közül a Miskolctapolca Barlangfürdő, az egri vár és a siklósi vár kerültek az élbolyba, de a Harkányi Gyógyfürdő és a Hévízi-tó szorosan követik őket. A külföldre utazók között Zakopane, Donovaly és Krakkó voltak a befutók.

További növekedés várható

A szállásportál statisztikái szerint belföldön a főváros lesz a legnépszerűbb választás a második negyedévben is. Budapest után még Eger, Siófok, Hajdúszoboszló és Gyula számíthatnak a legerősebb érdeklődésre. "A népszerű fürdővárosok mellett már többen utaznak majd a Balatonra, és sokan keresik a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségeket is" - árulta el a Keresztes Nóra. Az országhatáron túlra indulók pedig Zakopane, Krakkó és Torockó felé veszik az irányt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Top 10 belföldi település (zárójelben a település tavalyi helyezése)

 • 1. Budapest (1.)
  2. Eger (2.)
  3. Hajdúszoboszló (3.)
  4. Pécs (5.)
  5. Szeged (4.)
  6. Debrecen (6.)
  7. Gyula (8.)
  8. Hévíz (7.)
  9. Siófok (-)
  10. Zalakaros (10.)

Top 10 külföldi település (zárójelben a település tavalyi helyezése)

 • 1. Zakopane (1.)
  2. Donovaly (3.)
  3. Krakkó (2.)
  4. Wisła (-)
  5. Karpacz (5.)
  6. Prága (9.)
  7. Wrocław (4.)
  8. Białka Tatrzańska (10.)
  9. Varsó (-)
  10. Szklarska Poręba (-)

Top 10 turisztikai attrakció (zárójelben a település tavalyi helyezése)

 • 1. Miskolctapolca Barlangfürdő (2.)
  2. Egri vár (1.)
  3. Siklósi vár (5.)
  4. Harkányi Gyógyfürdő (6.)
  5. Hévízi-tó (3.)
  6. Makói Hagymatikum Gyógyfürdő (-)
  7. Zalakarosi Fürdő (4.)
  8. Festetics-kastély (7.)
  9. Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő (-)
  10. A parádsasvári üvegmanufaktúra (-)

Szállástípusok aránya az összes foglaláson belül (százalékban)

 • 1. Hotel 4-5 csillag (22 százalék)
  2. Hotel 3 csillag (20 százalék)
  3. Apartman (20 százalék)
  4. Panzió (16 százalék)
  5. Vendégház (15 százalék)
  6. Motel+egyéb (4 százalék)
  7. Hotel 2 csillag (3 százalék)

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?