Jövő hét elejétől ugyan jelentősebb átalakulás indulhat Európa időjárásában, karácsony nagy részén még enyhe maradhat az idő.
Műhelytitkokat árultak el vendéglátósok: ha hiszünk nekik, akkor nem nagyon fogunk mostantól levest rendelni ilyen-olyan éttermekben. Halászlevet és gulyást meg pláne nem!
Jobban teszed, ha nem eszel levest vendéglőben - hívták fel a figyelmet nemrég éttermi dolgozók a Redditen. Véleményük szerint, ha minimálisan is, de túl van sózva az étel, akkor már az első falat után gyanakodni kell.
- írta például az egyik fórumozó; míg egy másik arról panaszkodott:
Persze volt olyan vendéglátós is, aki nem zárkózott el teljesen az éttermi levesektől, viszont szerinte kizárólag olyan helyen érdemes levest választanuk az étlapról, ahol kifejezetten erre specializálódtak.
A magyar gasztronómia ékkövei
- írta jó néhány évtizeddel ezelőtt a magyar gasztronómiáról a legendás magyar vendéglős, Gundel Károly.
És bár Gundel megállapítása szívet melengető, azt sajnos hozzá kell tenni, hogy a két, talán legismertebb nemzeti ételünk mára legalább annyi kárt okozott gasztronómiai kultúránk népszerűsítésében, mint amennyi hasznot hozott hosszú évtizedeken át. Igen, a gulyáslevesről, és a halászléről beszélünk.
És ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a gulyásnak, vagy a halászlének nincs gasztronómiai értéke, mert VAN! Csupán a Reddit felhasználói által is említett problémák - és megannyi másik - olyan mélyen gyökereznek ma már a hazai vendéglátásban, hogy Gundel forog a sírjában.
A kialakult helyzet abszurditását például kiválóan fémjelzi, hogy a kereskedelmi halászat betiltása miatt gyakorlatilag a balatoni és a Tisza melletti halászcsárdákban sem magyar halból készül az autentikus halétel. A vendégeknek már csak mesterséges tavakban tenyésztett, rosszabb esetben pedig külföldről, például Romániából vagy Kazahsztánból behozott halat szolgálnak fel.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
De másik nemzeti jelképünknél, a gulyásnál sem jobb a helyzet. Az Index néhány évvel ezelőtt például úgy fogalmazott, "a magyar vendéglátásban fellelhető gulyáslevesek minden politológiai és szociológiai disszertációnál jobban mutatják, mire tartja ez az ország a jelképeit, mire tartja önmagát." És szomorú, de azóta sem változott a helyzet, legalábbis pálfordulatról aligha beszélhetünk. A legtöbb vendéglátóhelyen
Pedig jó halászlevet, vagy gulyást nem nehéz készíteni! A finom ételnek ugyanis egyszerű a titka, ha jó alapanyagok kerülnek be a konyhába, jó lesz az étel. Ehhez képest elgondolkodtató, amit Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Group ügyvezető igazgatója mondott nemrég egy interjúban:
Persze azon sincs mit csodálkozni, hogy a szakácsok sem nagyon akarnak brillírozni. Nyár elején, a súlyos balatoni pincér és szakácshiány kapcsán írtunk arról, hogy a hazai éttermek többségében gyakorlatilag éhbérért gályáznak a vendéglátósok.
Iparági információink szerint a felszolgálók, az alapbért és a jattot is beleszámítva kb. 600-650 forintos órabérért róják a köröket; a pincéreket a szakácsok követik, nekik 450-500 forintos órabér üti a markukat; míg a legkarcsúbb, óránként 250-300 forintot tartalmazó borítékot a kisegítő személyzet (mosogatók, konyha-, és kézilányok) kapja.
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








