1 °C Budapest
Ezért ne egyél soha, de soha gulyáslevest étteremben!

Ezért ne egyél soha, de soha gulyáslevest étteremben!

2016. szeptember 7. 14:03

Műhelytitkokat árultak el vendéglátósok: ha hiszünk nekik, akkor nem nagyon fogunk mostantól levest rendelni ilyen-olyan éttermekben. Halászlevet és gulyást meg pláne nem!

Jobban teszed, ha nem eszel levest vendéglőben - hívták fel a figyelmet nemrég éttermi dolgozók a Redditen. Véleményük szerint, ha minimálisan is, de túl van sózva az étel, akkor már az első falat után gyanakodni kell.

A legtöbb étteremben, hatalmas üstökben, napokra előre lefőzik a különböző levesek (krém, ragu, stb.) alaplevét, amit aztán éjszakára sem tesznek a hűtőbe, mert ilyen mennyiségben úgyse hűlne le

- írta például az egyik fórumozó; míg egy másik arról panaszkodott:

Az előre elkészített, zacskókba porciózott, majd lefagyasztott levesek gyakran csak hónapokkal később, mikrózás után kerülnek a vendég asztalára. Az is előfordul, hogy nem is melegítik fel rendesen.

Persze volt olyan vendéglátós is, aki nem zárkózott el teljesen az éttermi levesektől, viszont szerinte kizárólag olyan helyen érdemes levest választanuk az étlapról, ahol kifejezetten erre specializálódtak.

A magyar gasztronómia ékkövei

Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekéitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára

- írta jó néhány évtizeddel ezelőtt a magyar gasztronómiáról a legendás magyar vendéglős, Gundel Károly.

És bár Gundel megállapítása szívet melengető, azt sajnos hozzá kell tenni, hogy a két, talán legismertebb nemzeti ételünk mára legalább annyi kárt okozott gasztronómiai kultúránk népszerűsítésében, mint amennyi hasznot hozott hosszú évtizedeken át. Igen, a gulyáslevesről, és a halászléről beszélünk.

És ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a gulyásnak, vagy a halászlének nincs gasztronómiai értéke, mert VAN! Csupán a Reddit felhasználói által is említett problémák - és megannyi másik - olyan mélyen gyökereznek ma már a hazai vendéglátásban, hogy Gundel forog a sírjában.

A leveskocka csak a hab a tortán!

A kialakult helyzet abszurditását például kiválóan fémjelzi, hogy a kereskedelmi halászat betiltása miatt gyakorlatilag a balatoni és a Tisza melletti halászcsárdákban sem magyar halból készül az autentikus halétel. A vendégeknek már csak mesterséges tavakban tenyésztett, rosszabb esetben pedig külföldről, például Romániából vagy Kazahsztánból behozott halat szolgálnak fel.

De másik nemzeti jelképünknél, a gulyásnál sem jobb a helyzet. Az Index néhány évvel ezelőtt például úgy fogalmazott, "a magyar vendéglátásban fellelhető gulyáslevesek minden politológiai és szociológiai disszertációnál jobban mutatják, mire tartja ez az ország a jelképeit, mire tartja önmagát." És szomorú, de azóta sem változott a helyzet, legalábbis pálfordulatról aligha beszélhetünk. A legtöbb vendéglátóhelyen

a gulyás ma is olajos (napraforgó!), savanyú (több napja áll), édes (rengeteg, szappanízű répa), hulladékhúsból készül, százszor újramelegített (emiatt nagyon sós), túlpaprikázott, lecsósított (paradicsomsűrítmény) szörnyűség.

Pedig jó halászlevet, vagy gulyást nem nehéz készíteni! A finom ételnek ugyanis egyszerű a titka, ha jó alapanyagok kerülnek be a konyhába, jó lesz az étel. Ehhez képest elgondolkodtató, amit Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Group ügyvezető igazgatója mondott nemrég egy interjúban:

(...) én ma a magyar alapanyag-ellátásban ott tartok, hogy ha szeretnék a bisztrótálunkra három jó minőségű, házi készítésű kolbászt vagy szalámit találni, örülök, ha találok hármat egyáltalán.

Persze azon sincs mit csodálkozni, hogy a szakácsok sem nagyon akarnak brillírozni. Nyár elején, a súlyos balatoni pincér és szakácshiány kapcsán írtunk arról, hogy a hazai éttermek többségében gyakorlatilag éhbérért gályáznak a vendéglátósok.

Iparági információink szerint a felszolgálók, az alapbért és a jattot is beleszámítva kb. 600-650 forintos órabérért róják a köröket; a pincéreket a szakácsok követik, nekik 450-500 forintos órabér üti a markukat; míg a legkarcsúbb, óránként 250-300 forintot tartalmazó borítékot a kisegítő személyzet (mosogatók, konyha-, és kézilányok) kapja.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?