18 °C Budapest

Ezért ne egyél soha, de soha gulyáslevest étteremben!

2016. szeptember 7. 14:03

Műhelytitkokat árultak el vendéglátósok: ha hiszünk nekik, akkor nem nagyon fogunk mostantól levest rendelni ilyen-olyan éttermekben. Halászlevet és gulyást meg pláne nem!

Jobban teszed, ha nem eszel levest vendéglőben - hívták fel a figyelmet nemrég éttermi dolgozók a Redditen. Véleményük szerint, ha minimálisan is, de túl van sózva az étel, akkor már az első falat után gyanakodni kell.

A legtöbb étteremben, hatalmas üstökben, napokra előre lefőzik a különböző levesek (krém, ragu, stb.) alaplevét, amit aztán éjszakára sem tesznek a hűtőbe, mert ilyen mennyiségben úgyse hűlne le

- írta például az egyik fórumozó; míg egy másik arról panaszkodott:

Az előre elkészített, zacskókba porciózott, majd lefagyasztott levesek gyakran csak hónapokkal később, mikrózás után kerülnek a vendég asztalára. Az is előfordul, hogy nem is melegítik fel rendesen.

Persze volt olyan vendéglátós is, aki nem zárkózott el teljesen az éttermi levesektől, viszont szerinte kizárólag olyan helyen érdemes levest választanuk az étlapról, ahol kifejezetten erre specializálódtak.

A magyar gasztronómia ékkövei

Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekéitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára

- írta jó néhány évtizeddel ezelőtt a magyar gasztronómiáról a legendás magyar vendéglős, Gundel Károly.

És bár Gundel megállapítása szívet melengető, azt sajnos hozzá kell tenni, hogy a két, talán legismertebb nemzeti ételünk mára legalább annyi kárt okozott gasztronómiai kultúránk népszerűsítésében, mint amennyi hasznot hozott hosszú évtizedeken át. Igen, a gulyáslevesről, és a halászléről beszélünk.

És ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a gulyásnak, vagy a halászlének nincs gasztronómiai értéke, mert VAN! Csupán a Reddit felhasználói által is említett problémák - és megannyi másik - olyan mélyen gyökereznek ma már a hazai vendéglátásban, hogy Gundel forog a sírjában.

A leveskocka csak a hab a tortán!

A kialakult helyzet abszurditását például kiválóan fémjelzi, hogy a kereskedelmi halászat betiltása miatt gyakorlatilag a balatoni és a Tisza melletti halászcsárdákban sem magyar halból készül az autentikus halétel. A vendégeknek már csak mesterséges tavakban tenyésztett, rosszabb esetben pedig külföldről, például Romániából vagy Kazahsztánból behozott halat szolgálnak fel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De másik nemzeti jelképünknél, a gulyásnál sem jobb a helyzet. Az Index néhány évvel ezelőtt például úgy fogalmazott, "a magyar vendéglátásban fellelhető gulyáslevesek minden politológiai és szociológiai disszertációnál jobban mutatják, mire tartja ez az ország a jelképeit, mire tartja önmagát." És szomorú, de azóta sem változott a helyzet, legalábbis pálfordulatról aligha beszélhetünk. A legtöbb vendéglátóhelyen

a gulyás ma is olajos (napraforgó!), savanyú (több napja áll), édes (rengeteg, szappanízű répa), hulladékhúsból készül, százszor újramelegített (emiatt nagyon sós), túlpaprikázott, lecsósított (paradicsomsűrítmény) szörnyűség.

Pedig jó halászlevet, vagy gulyást nem nehéz készíteni! A finom ételnek ugyanis egyszerű a titka, ha jó alapanyagok kerülnek be a konyhába, jó lesz az étel. Ehhez képest elgondolkodtató, amit Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Group ügyvezető igazgatója mondott nemrég egy interjúban:

(...) én ma a magyar alapanyag-ellátásban ott tartok, hogy ha szeretnék a bisztrótálunkra három jó minőségű, házi készítésű kolbászt vagy szalámit találni, örülök, ha találok hármat egyáltalán.

Persze azon sincs mit csodálkozni, hogy a szakácsok sem nagyon akarnak brillírozni. Nyár elején, a súlyos balatoni pincér és szakácshiány kapcsán írtunk arról, hogy a hazai éttermek többségében gyakorlatilag éhbérért gályáznak a vendéglátósok.

Iparági információink szerint a felszolgálók, az alapbért és a jattot is beleszámítva kb. 600-650 forintos órabérért róják a köröket; a pincéreket a szakácsok követik, nekik 450-500 forintos órabér üti a markukat; míg a legkarcsúbb, óránként 250-300 forintot tartalmazó borítékot a kisegítő személyzet (mosogatók, konyha-, és kézilányok) kapja.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem