24 °C Budapest

Nem vicc: jön a Sólyom! Ezt tudjuk eddig

Pénzcentrum
2013. július 24. 17:33

Hivatalos: lesz új magyar légitársaság! A Sólyom Airways hamarosan megkezdi működését - jelentette be a társaság vezérigazgatója, Vágó József a cég mai sajtótájékoztatóján.

Jön az új magyar légitársaság!

2012 februárjában a Malév megszüntette működését, ezzel olyan sokk érte Magyarország légiközlekedését, amit a mai napig nem tudott kiheverni - mondta a Sólyom Hungarian Airways. A Sólyom jelenlegi vezetősége már akkor megkezdte a munkát, az elmúlt másfél év eredménye, hogy a légitársaság hamarosan elindulhat.

Közel-keleti befektetők állnak a cég mögött

"Az előkészítés során több befektetővel folytattunk tárgyalásokat, sikerült egy finanszírozási és egy tulajdonosi megállapodást aláírni" - mondta a cégvezető. Az induláshoz két stratégiai befektetővel kötött megállapodást a cég: kisebbségi tulajdonosként egy, az Ománi Szultánságban bejegyzett idegenforgalmi vállalat szerez részesedést. További finanszírozást pedig egy, a cég által meg nem nevezett dubaji pénzügyi befektető biztosít.

Nem akar a diszkont légitársaságokkal versenyezni

"A megfelelő finanszírozási hátteret megkaptuk a befektetőinktől, a garanciát arra az összegre, ami az induláshoz szükséges. Szükség van egy olyan légitársaságra, amelyik prémium szolgáltatásokkal látja el az utasokat" - nyilatkozta Vágó József. Hozzátette, hogy a cég nem akar a diszkont légitársaságokkal versenyezni.

Augusztus 18-án érkezik az első gép

Aláírásra került egy lízingcéggel az első 6 gépre, az első Boeing 737-500-as gép behozatala augusztus 18-án történik meg és el tudja kezdeni a légitársaság az üzemelést. A mai nappal az első repülőgépre a légiközlekedési hatóságtól megkapta a Sólyom Hungarian Airways a lajstromjel kijelölését (HA-SHA), ami ahhoz szükséges, hogy repülhessen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

31 célállomás lehet idén

A menetrend egyelőre nem nyilvános, akkor lesz elérhető mindenki számára, amikor a társaság megkezdi a jegyértékesítést. A menetrendszerű üzemelés még több dolog függvénye, de a cégvezetés reményei szerint akár már szeptemberben elindulhat. 2013 végére 31, 2014-re 51, 2017-re pedig összesen 55 országban 96 desztinációt tervez a légitársaság.

Bár még nem ismert a menetrend, a cégvezető szerint nem az lesz a probléma, hogy hogyan tudja majd megtölteni a járatait, hanem az, hogy hogy tud behozni az év végéig annyi gépet, hogy ki tudja szolgálni a keresletet. Vágó József szerint a legfontosabb, hogy van tőke, meg tudják csinálni azt az üzleti tervet, amit elképzeltek. A nyereségesen üzemeltethető hosszú távú járatokra és az átszálló forgalomra helyezi a hangsúlyt a légitársaság. A diszkont légitársaságok csak point-to-point forgalmat generálnak. Azt a versenyelőnyt, amit a hálózatos modell jelent, jelenleg senki nem használja ki a magyar piacon - tette hozzá Vágó József.

Nincs állami tulajdon

A légitársaság teljes mértékben magántulajdonban van, az állam nem vesz részt benne tulajdonosként. A tulajdonosok három évig osztalékot nem vesznek majd ki a cégből, mindent a működésbe forgatnak vissza. Az év végéig egy minimum 6, maximum 12 millió eurós tőkeemelésre kerül sor.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?