20 °C Budapest

Nem vicc: jön a Sólyom! Ezt tudjuk eddig

Pénzcentrum
2013. július 24. 17:33

Hivatalos: lesz új magyar légitársaság! A Sólyom Airways hamarosan megkezdi működését - jelentette be a társaság vezérigazgatója, Vágó József a cég mai sajtótájékoztatóján.

Jön az új magyar légitársaság!

2012 februárjában a Malév megszüntette működését, ezzel olyan sokk érte Magyarország légiközlekedését, amit a mai napig nem tudott kiheverni - mondta a Sólyom Hungarian Airways. A Sólyom jelenlegi vezetősége már akkor megkezdte a munkát, az elmúlt másfél év eredménye, hogy a légitársaság hamarosan elindulhat.

Közel-keleti befektetők állnak a cég mögött

"Az előkészítés során több befektetővel folytattunk tárgyalásokat, sikerült egy finanszírozási és egy tulajdonosi megállapodást aláírni" - mondta a cégvezető. Az induláshoz két stratégiai befektetővel kötött megállapodást a cég: kisebbségi tulajdonosként egy, az Ománi Szultánságban bejegyzett idegenforgalmi vállalat szerez részesedést. További finanszírozást pedig egy, a cég által meg nem nevezett dubaji pénzügyi befektető biztosít.

Nem akar a diszkont légitársaságokkal versenyezni

"A megfelelő finanszírozási hátteret megkaptuk a befektetőinktől, a garanciát arra az összegre, ami az induláshoz szükséges. Szükség van egy olyan légitársaságra, amelyik prémium szolgáltatásokkal látja el az utasokat" - nyilatkozta Vágó József. Hozzátette, hogy a cég nem akar a diszkont légitársaságokkal versenyezni.

Augusztus 18-án érkezik az első gép

Aláírásra került egy lízingcéggel az első 6 gépre, az első Boeing 737-500-as gép behozatala augusztus 18-án történik meg és el tudja kezdeni a légitársaság az üzemelést. A mai nappal az első repülőgépre a légiközlekedési hatóságtól megkapta a Sólyom Hungarian Airways a lajstromjel kijelölését (HA-SHA), ami ahhoz szükséges, hogy repülhessen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

31 célállomás lehet idén

A menetrend egyelőre nem nyilvános, akkor lesz elérhető mindenki számára, amikor a társaság megkezdi a jegyértékesítést. A menetrendszerű üzemelés még több dolog függvénye, de a cégvezetés reményei szerint akár már szeptemberben elindulhat. 2013 végére 31, 2014-re 51, 2017-re pedig összesen 55 országban 96 desztinációt tervez a légitársaság.

Bár még nem ismert a menetrend, a cégvezető szerint nem az lesz a probléma, hogy hogyan tudja majd megtölteni a járatait, hanem az, hogy hogy tud behozni az év végéig annyi gépet, hogy ki tudja szolgálni a keresletet. Vágó József szerint a legfontosabb, hogy van tőke, meg tudják csinálni azt az üzleti tervet, amit elképzeltek. A nyereségesen üzemeltethető hosszú távú járatokra és az átszálló forgalomra helyezi a hangsúlyt a légitársaság. A diszkont légitársaságok csak point-to-point forgalmat generálnak. Azt a versenyelőnyt, amit a hálózatos modell jelent, jelenleg senki nem használja ki a magyar piacon - tette hozzá Vágó József.

Nincs állami tulajdon

A légitársaság teljes mértékben magántulajdonban van, az állam nem vesz részt benne tulajdonosként. A tulajdonosok három évig osztalékot nem vesznek majd ki a cégből, mindent a működésbe forgatnak vissza. Az év végéig egy minimum 6, maximum 12 millió eurós tőkeemelésre kerül sor.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?