6 °C Budapest

Nem vicc: jön a Sólyom! Ezt tudjuk eddig

Pénzcentrum
2013. július 24. 17:33

Hivatalos: lesz új magyar légitársaság! A Sólyom Airways hamarosan megkezdi működését - jelentette be a társaság vezérigazgatója, Vágó József a cég mai sajtótájékoztatóján.

Jön az új magyar légitársaság!

2012 februárjában a Malév megszüntette működését, ezzel olyan sokk érte Magyarország légiközlekedését, amit a mai napig nem tudott kiheverni - mondta a Sólyom Hungarian Airways. A Sólyom jelenlegi vezetősége már akkor megkezdte a munkát, az elmúlt másfél év eredménye, hogy a légitársaság hamarosan elindulhat.

Közel-keleti befektetők állnak a cég mögött

"Az előkészítés során több befektetővel folytattunk tárgyalásokat, sikerült egy finanszírozási és egy tulajdonosi megállapodást aláírni" - mondta a cégvezető. Az induláshoz két stratégiai befektetővel kötött megállapodást a cég: kisebbségi tulajdonosként egy, az Ománi Szultánságban bejegyzett idegenforgalmi vállalat szerez részesedést. További finanszírozást pedig egy, a cég által meg nem nevezett dubaji pénzügyi befektető biztosít.

Nem akar a diszkont légitársaságokkal versenyezni

"A megfelelő finanszírozási hátteret megkaptuk a befektetőinktől, a garanciát arra az összegre, ami az induláshoz szükséges. Szükség van egy olyan légitársaságra, amelyik prémium szolgáltatásokkal látja el az utasokat" - nyilatkozta Vágó József. Hozzátette, hogy a cég nem akar a diszkont légitársaságokkal versenyezni.

Augusztus 18-án érkezik az első gép

Aláírásra került egy lízingcéggel az első 6 gépre, az első Boeing 737-500-as gép behozatala augusztus 18-án történik meg és el tudja kezdeni a légitársaság az üzemelést. A mai nappal az első repülőgépre a légiközlekedési hatóságtól megkapta a Sólyom Hungarian Airways a lajstromjel kijelölését (HA-SHA), ami ahhoz szükséges, hogy repülhessen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

31 célállomás lehet idén

A menetrend egyelőre nem nyilvános, akkor lesz elérhető mindenki számára, amikor a társaság megkezdi a jegyértékesítést. A menetrendszerű üzemelés még több dolog függvénye, de a cégvezetés reményei szerint akár már szeptemberben elindulhat. 2013 végére 31, 2014-re 51, 2017-re pedig összesen 55 országban 96 desztinációt tervez a légitársaság.

Bár még nem ismert a menetrend, a cégvezető szerint nem az lesz a probléma, hogy hogyan tudja majd megtölteni a járatait, hanem az, hogy hogy tud behozni az év végéig annyi gépet, hogy ki tudja szolgálni a keresletet. Vágó József szerint a legfontosabb, hogy van tőke, meg tudják csinálni azt az üzleti tervet, amit elképzeltek. A nyereségesen üzemeltethető hosszú távú járatokra és az átszálló forgalomra helyezi a hangsúlyt a légitársaság. A diszkont légitársaságok csak point-to-point forgalmat generálnak. Azt a versenyelőnyt, amit a hálózatos modell jelent, jelenleg senki nem használja ki a magyar piacon - tette hozzá Vágó József.

Nincs állami tulajdon

A légitársaság teljes mértékben magántulajdonban van, az állam nem vesz részt benne tulajdonosként. A tulajdonosok három évig osztalékot nem vesznek majd ki a cégből, mindent a működésbe forgatnak vissza. Az év végéig egy minimum 6, maximum 12 millió eurós tőkeemelésre kerül sor.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm