24 °C Budapest

Nem lehet kártyával fizetni a Vatikánban

Pénzcentrum
2013. január 4. 17:02

Az olasz központi bank leállított mindennemű kártyás fizetést a Vatikánban, ugyanis a városállam nem adoptálta a pénzmosás elleni törvényekben foglaltakat az AFP hírügynökség jelentése szerint.

Az év első napjától kezdve felfüggesztették a Vatikánban a kártyás fizetési rendszerek működését, legalábbis erre utasította az olasz nemzeti bank a Deutche Bank Italyt, amely a városállamban a kártyás fizetést biztosítja. Ennek oka az, hogy a bank termináljai nem teljesítik a pénzmosás elleni törvényben leírt, a tranzakcióknál megkövetelt azonosítási eljárások feltételeit. XVI. Benedek pápa nagyobb transzparenciát ígért az Európai Tanácsank a pénzügyeikben és a saját bankjuk, a Vallási Művek Intézményének (Institute of Works of Religion) működésében, amelynél korábban a szervezett bűnözés is felütette a fejét.

A szankció miatt például a Vatikán Múzeumban, ahol évente közel 5 millió látogató fordul meg(ők összesen 120 millió eurót költenek), így csak készpénzzel lehet fizetni, ezen kívül gyógyszertárak, nagy forgalmú éttermek, posták és hajók is csak készpénz elfogadására képesek. Az olasz nemzeti bank a lépést azzal indokolja, hogy a Vatikánban működő, Olaszországban regisztrált bank nem tiszteli a nemzetközi pénzmosás elleni küzdelmet, ezért nem működhet a hatóság által felügyelt területen. A Szentszék szóvivője szerint a Vatikán már fel is vette más piaci szereplőkkel a kapcsolatot, hogy a kártyás vásárlást mielőbb újraindíthassák.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24