25 °C Budapest

Még mindig túl drága a casco?

2011. május 10. 13:02

A casco nélkül autózók fele a magas díjak, 36 százaléka az autó kora miatt nem talált megfelelő casco biztosítást járművére. A casco biztosítások több mint harmada autóhitel miatt jött létre, az összes szerződés közel felét pedig eddig a kereskedőnél, az autó vásárlásakor kötötték - többek között ezek az adatok derültek ki a kotelezo.hu internetes szakportál több mint 20 ezer aktív internet-felhasználó körében elvégzett felméréséből.

Az aktív internethasználó autósok körében 30,8 százalékos a casco-kötések aránya, ami csaknem másfélszerese a teljes hazai átlagnak. Azok közül, akik nem kötöttek cascót, elsősorban a magas díjakra, illetve az autójuk korára hivatkoztak.


"A klasszikus casco az autó aktuális piaci értékéig téríti meg a kárt, ezért az idősebb autók számára is kedvezően köthető casco-termékekből ma még valóban hiány van. A legnagyobb százalékban említett kifogás, a magas díj azonban fenntartásokkal kezelendő - magyarázza Lantos Lóránt, a kotelezo.hu portál vezetője. - A cascót nem kötő autósok körében ugyanis rákérdeztünk és kiderült, hogy 59 százalékuk nem tud arról, hogy az elmúlt három évben a casco átlagdíja jelentősen csökkent."

A cascóval rendelkezők között is sokan vannak, akik tájékozatlanok az aktuális ajánlatokat illetően: a jelenlegi cascójukat több mint három éve fenntartó autósok 34 százaléka a kötés óta nem ellenőrizte, érdemes volna-e váltania. Pedig ez idő alatt az átlagdíjak szintje legalább 40 százalékkal esett.

A cascót kötő autósok aránya különösen annak fényében tűnik alacsonynak, hogy a megkérdezettek 35 százaléka a hitelből vásárolt autóra, kényszerből kötött ilyen biztosítást. Mivel a hitelesek több mint 50 százaléka 3 évnél régebben vásárolta autóját, a hamarosan bekövetkező végtörlesztések nyomán jelentős részük várhatóan nem fizeti majd tovább a cascó-díjat, ez pedig tovább csökkentheti a termék penetrációját.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A casco felfutását ugyanakkor jelentősen erősítheti az egyre élesebb árverseny, illetve speciális, de jóval szélesebb rétegek által elérhető újítások bevezetése is. Az autósok közel ötöde nyitott például a saját hibás karambol esetén limitált, egy átlagos kárt térítő mini casco megoldás iránt, amely bármilyen korú autóra köthető, és alacsony ára mellett további előnye az önrész elhagyása is (ám ma még ilyen terméket a biztosítók csak saját kötelező mellé kínálnak). A díjak csökkentésével párhuzamosan új fedezetek beemelése is növelheti a casco iránt érdeklődők körét" - folytatta Lantos Lóránt.

A fenti preferencia-sorrendet természetesen az árak alapvetően befolyásolják. Egyértelmű, hogy az autósok a minél teljesebb körű fedezet megteremtésére törekszenek. Ugyanakkor az árérzékenységükre jellemző, hogy amikor a válaszadóknak dönteniük kellett, hogy olcsó, de csak a legfontosabb és legvalószínűbb károkra fedezetet nyújtó, illetve extra szolgáltatásokkal járó, de magasabb díjakat tartalmazó biztosításokat részesítik-e előnyben, az utóbbi kategóriát mindössze 28 százalékuk választotta.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?