27 °C Budapest

Veszélyes a lopakodó hibrid: fejtörőt kaptak a Toyota mérnökei

2010. augusztus 26. 16:02

A Toyota Prius vásárlói közül a legtöbben azért döntöttek a hibrid modell mellett, mert a kedvező fogyasztás és az alacsony károsanyag-kibocsátás révén hozzájárulhatnak a környezetvédők fáradozásaihoz. Sokan azonban nem is gondolnák, hogy mekkora veszélyt jelentenek a gyalogosokra azzal, hogy - különösen alacsony tempó mellett - a Prius szinte hang nélkül lopakodik az utakon.

A gyalogosgázolások egyik fő okozója, hogy alacsony sebesség mellett az elektromotor szinte hangtalanul hajtja a járművet, a benzinmotor csak magasabb sebességi tartományban veszi át a meghajtást. Egy kutatás szerint a hibrid autókkal kétszer olyan valószínű egy gyalogosgázolás, különösen a vakok és a gyengén-látók veszélyeztetettek.

A japán mérnökök most azt fontolgatják, hogy felszerelik a járműveket egy olyan hangforrással, amelynek köszönhetően elkerülhetővé válhatnak az ilyen jellegű közlekedési balesetek. A mesterséges hangforrás a motorháztető alatt kapna helyet, a hangerő a sebességgel fordítottan arányosan változna.

Az 1997-es premier óta eltelt időszakban eddig 1,74 millió Prius talált gazdára világszerte, minden tizedik Európában. A Prius károsanyag-kibocsátását sikerült 100 g/km alá szorítani, így a tulajdonosokat a legtöbb országban adókedvezmény illeti meg. Ha egy töltőállomás előtt két kilométerrel kifogy a Priusból a benzin, akkor sincs gond, mert (legfeljebb 50 km/h-s sebességgel) pusztán az elektromotor segítségével is eljuthatunk a kútig.

Demi Moore is Toyota Prius-szal közlekedik

A takarékos modell a hírességek körében is nagy népszerűségnek örvend, rendelkezik ilyen autóval Demi Moore, Renee Zellweger, Gwyneth Paltrow, Leonardo DiCaprio és George Clooney is.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?