17 °C Budapest

Átverték a magyar celebet! Rémálom a nyaraláson

2010. július 12. 16:58

Egyhetes tenerifei "álomnyaraláson" vett részt Kapócs Zsóka és édesanyja. A szervezők félpanziós ellátással ingyenszállást ígértek, és szerettek volna rájuk sózni egy üdülési jogot.

Több magyar családot csábítottak úgy az utazásra, hogy roppant szerencséseknek érezzék magukat, hiszen a váratlanul megüresedett ingyenszálláshoz juthatnak, mondta el Kapócs Zsóka a Blikknek. Az egykori szépségkirálynőnek egy ismerőse szólt, hogy felszabadult egy út a Regency Club szervezésében, és egy egész héten át félpanziós ellátással tudnak így nyaralni, cserébe egy napot végig kell hallgatniuk az üdülési jogról szóló előadást.

Miután a helyi megbízott számára egyértelművé vált, hogy Zsókának nem tud eladni semmit, nem is foglalkozott velük. Többszöri költözés után egy szűk, pöceszagú, ablaktalan lyukba tették be a magyar celebet és édesanyját, ahol megvárhatták az álomüdülés végét.

Ráadásul Zsókáékat -több más magyar utazóval együtt - különös körülmények között ki is rabolták.

NE dőlj be!

Fogyasztók ezrei esnek áldozatul évente Európa-szerte az üdülési klubok csábító ajánlatainak, akik a luxus árak fejében csupán elenyésző, avagy semmilyen ellenszolgáltatásra nem számíthatnak. A joghézagokat kihasználó üdülési klubokkal szemben az igazságszolgáltatás szinte tehetetlen.

Az üdülési klubok az üdülési jogok (ún. "timeshare") értékesítésének egy módozataként jöttek létre. Az üdülési jog vásárlásakor az időben megosztott ingatlan használati jogának megváltására kötünk szerződést. Az üdülési klubok az időben megosztott ingatlanhasználati jogok megvásárlásáról szóló Európai Uniós irányelv szabályainak megkerülése érdekében jöttek létre, ami azt jelenti, hogy az üdülési klubokkal kötött szerződések tekintetében az elállási idő, a fogyasztók tájékoztatása, valamint az előleg tekintetében használják ki legfőképpen a joghézagokat. Ennek szabályozása érdekében már megszületett a 2008/122/EK irányelv, amelynek a nemzeti jogrendszerbe való átültetésre a tagállamok 2011. február 23-ig kaptak határidőt. Az üdülési klubokról szóló irányelvet még nem építették be a magyar jogrendbe - addig tehát fokozottan óvatosaknak kell lennünk.

A tipikusan spanyol-, portugál és görög székhelyű üdülési klubok képviselői általában a strandokon vagy vízparti promenádokon környékezik meg a turistákat. Rendszerint kaparós sorsjeggyel ajándékozzák meg gyanútlan áldozataikat, és amikor azok a sorsjegyet lekaparva felfedezik, hogy nyertek egy utazást (hogy, hogy nem, az összes sorsjegy ingyenes utazásra jogosít), az ügynök örömrivalgásban tör ki, majd egy távolabb eső, ismeretlen helyre invitálja gyanútlan áldozataikat termékbemutatóikra, hogy ott átvehessék az "nyereményeiket", tájékoztat az ír Európai Fogyasztói Központ honlapja.

 


Az igazi problémák akkor kezdődnek, amikor a fogyasztók a termékbemutatókon rájönnek, hogy ajándékutazásról ugyan szó sincsen, ám a klub ügynökei meglehetősen agresszívan arra próbálják meg őket rávenni, hogy váltsanak üdülési klubtagságot. Szintén az ír Európai Fogyasztói Központ számolt be arról, hogy a megkörnyékezett ír fogyasztók tapasztalatai szerint az órákig tartó termékbemutatón ételt nem, ám annál több alkoholt kínálnak, és igyekeznek folyamatos nyomás alatt tartani a hallgatóságot, akik ilyen módon nem tudják alaposan átgondolni sem a szerződés feltételeit, sem pedig azt, hogy egyáltalán akarnak-e szerződést kötni.

A fogyasztók, akik aláírják a szerződést, majd meggondolják magukat néhány nappal később, csapdahelyzetben találják magukat: az üdülési klub addig készséges üzletkötőit vagy nem tudják elérni többé, vagy pedig minősíthetetlen stílusban utasítják el kéréseiket.

A szálláshelyek vagy utazások pedig, amelyekre az üdülési klubok jogosítanak, általában jóval alacsonyabb színvonalúak, mint amit ígértek, és amire szerződtek; ám semmivel sem olcsóbbak egy normál utazási iroda által szervezett társas útnál.

Jótanácsok

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata óva inti a fogyasztókat az üdülési klubokkal való szerződések megkötésétől és azt tanácsolják, mindig vegyék figyelembe az alábbi tanácsokat:

• Kezdjenek el gyanakodni, ha ingyenes ajándékokat ajánlanak Önöknek vagy kaparós sorsjegyeket kapnak szimpatikus ügynököktől;

• Legyenek tudatában annak, hogy az üdülési klubok gyakran tisztességtelen módszerekkel, agresszívan próbálják termékeiket értékesíteni, a termékismertetők gyakran órákig is eltarthatnak és nagy nyomás alá helyezik a fogyasztókat;

• Ha mégis szerződni kívánnak, mindig kérjék ki egy független jogász véleményét a szerződésről - annak aláírása előtt;

• Tanácsos nem helyben aláírni a szerződést, hanem néhány napos gondolkodási időt kérni;

• Gondolják át az üdülési klubokkal kötött szerződések anyagi következményeit, különösen arra tekintettel, hogy szinte lehetetlen a termékeket újraértékesíteni;

• Óvakodjanak az üdülési jogokat újraértékesítő cégektől is, hiszen itt is ki vannak téve a csalás veszélyének.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?