Hóhelyzet: már csak hét járhatatlan útszakasz maradt

Pénzcentrum
2010. február 15. 13:32

A Dunántúlon a hétvégi hófúvások miatt több mint száz útszakasz vált nehezen járhatóvá vagy járhatatlanná. A Magyar Közút hómarói és hóekéi, illetve dolgozói megállás nélkül, éjjel-nappal dolgoztak a hóakadályok megszüntetésén. A folyamatos munkavégzésnek köszönhetően mára gyakorlatilag a legtöbb utat sikerült felszabadítania a társaságnak, így tegnap óta már nincs elzárt település az országban. Ugyanakkor a térségben közlekedők továbbra is télies útviszonyokkal találkozhatnak. A közútkezelő ezért arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról, és csak téli közlekedésre alkalmas gépkocsikkal induljanak el.

A rendkívüli helyzet abból adódott, hogy az utóbbi hetek intenzív havazásait követően a hideg időjárásnak köszönhetően nem olvadt el az út menti hó. A nagy erejű szél az út melletti területekről a havat folyamatosan az úttestre hordta. A társaság a 77 üzemmérnökség dolgozóinak, illetve a cég teljes gépparkjának bevetésével és minden szerződéses alvállalkozójának mozgósításával napi 24 órában folyamatosan dolgozott a hófúvások által emelt akadályok megszüntetésén, több helyen a munkagépeket is átcsoportosította a minél gyorsabb és eredményesebb munkavégzésért. Ugyanakkor még így is rendkívül idő- és energiaigényes volt a hóakadályok megszüntetése, mivel a 60-80 kilométeres széllökések folyamatosan visszahordták a havat a burkolatra.

"A hóeltakarítást, illetve a hóakadályok megszüntetését továbbra is folyamatosan, több száz munkagéppel végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A cég előtt áll még a helyenként akár 2-4 méteres hófalak lebontása, a járható útpálya kiszélesítése, hiszen a szél és az olvadás hatására ezek az úttestre borulhatnak, így újabb nehézséget okozhatnak a közlekedőknek. Ezért a társaság a síkosságmentesítés és hóeltakarítás mellett rakodógépekkel dolgozik a veszélyes hófalak lebontásán. Saját eszközeinken kívül külső vállalkozóktól is igénybe veszünk munkagépeket azért, hogy a rendkívüli helyzetet mielőbb megoldjuk" - mondta el Molnár István, a közútkezelő üzemeltetési igazgatója.

A következő napokban a meteorológusok nagyfokú enyhülést jósolnak, ami kedvez a nehezen járható vagy járhatatlan utak felszabadításának. A Dunántúlon folyamatosan javulnak a közlekedés feltételei, a korábbi több mint 100 járhatatlan útból jelenleg már csak 7 útszakaszon van hosszabb-rövidebb lezárás az ország nyugati és középső részén, így Pápóc-Kemenesszentpéter, Hidegkút-Tótvázsony, Mosonmagyaróvár-Várbalog, Egyházasfalu-Szakony, Tata-Kömlőd, Bezenye és az 1-es számú főút között, valamint Csesznek térségében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. várhatóan ezeket az útszakaszokat még a mai napon felszabadítja.

Ugyanakkor a társaság továbbra is azt ajánlja, hogy a Dunántúlon, elsősorban a mellékutakon csak az induljon útnak, akinek van téli vezetési rutinja, és járműve alkalmas a téli viszonyok közötti közlekedésre. A téli gumi használata elengedhetetlen. A teherjárművekkel is csak megfelelő állapotban lévő gumikkal szabad útnak indulni, illetve szállítmányt indítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közlekedők friss információkat kaphatnak a Magyar Közút Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a regionális ügyeletek elérhetőségein is, amit a www.kozut.hu internetes oldalon találnak meg.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem