36 °C Budapest

Hóhelyzet: már csak hét járhatatlan útszakasz maradt

Pénzcentrum
2010. február 15. 13:32

A Dunántúlon a hétvégi hófúvások miatt több mint száz útszakasz vált nehezen járhatóvá vagy járhatatlanná. A Magyar Közút hómarói és hóekéi, illetve dolgozói megállás nélkül, éjjel-nappal dolgoztak a hóakadályok megszüntetésén. A folyamatos munkavégzésnek köszönhetően mára gyakorlatilag a legtöbb utat sikerült felszabadítania a társaságnak, így tegnap óta már nincs elzárt település az országban. Ugyanakkor a térségben közlekedők továbbra is télies útviszonyokkal találkozhatnak. A közútkezelő ezért arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról, és csak téli közlekedésre alkalmas gépkocsikkal induljanak el.

A rendkívüli helyzet abból adódott, hogy az utóbbi hetek intenzív havazásait követően a hideg időjárásnak köszönhetően nem olvadt el az út menti hó. A nagy erejű szél az út melletti területekről a havat folyamatosan az úttestre hordta. A társaság a 77 üzemmérnökség dolgozóinak, illetve a cég teljes gépparkjának bevetésével és minden szerződéses alvállalkozójának mozgósításával napi 24 órában folyamatosan dolgozott a hófúvások által emelt akadályok megszüntetésén, több helyen a munkagépeket is átcsoportosította a minél gyorsabb és eredményesebb munkavégzésért. Ugyanakkor még így is rendkívül idő- és energiaigényes volt a hóakadályok megszüntetése, mivel a 60-80 kilométeres széllökések folyamatosan visszahordták a havat a burkolatra.

"A hóeltakarítást, illetve a hóakadályok megszüntetését továbbra is folyamatosan, több száz munkagéppel végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A cég előtt áll még a helyenként akár 2-4 méteres hófalak lebontása, a járható útpálya kiszélesítése, hiszen a szél és az olvadás hatására ezek az úttestre borulhatnak, így újabb nehézséget okozhatnak a közlekedőknek. Ezért a társaság a síkosságmentesítés és hóeltakarítás mellett rakodógépekkel dolgozik a veszélyes hófalak lebontásán. Saját eszközeinken kívül külső vállalkozóktól is igénybe veszünk munkagépeket azért, hogy a rendkívüli helyzetet mielőbb megoldjuk" - mondta el Molnár István, a közútkezelő üzemeltetési igazgatója.

A következő napokban a meteorológusok nagyfokú enyhülést jósolnak, ami kedvez a nehezen járható vagy járhatatlan utak felszabadításának. A Dunántúlon folyamatosan javulnak a közlekedés feltételei, a korábbi több mint 100 járhatatlan útból jelenleg már csak 7 útszakaszon van hosszabb-rövidebb lezárás az ország nyugati és középső részén, így Pápóc-Kemenesszentpéter, Hidegkút-Tótvázsony, Mosonmagyaróvár-Várbalog, Egyházasfalu-Szakony, Tata-Kömlőd, Bezenye és az 1-es számú főút között, valamint Csesznek térségében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. várhatóan ezeket az útszakaszokat még a mai napon felszabadítja.

Ugyanakkor a társaság továbbra is azt ajánlja, hogy a Dunántúlon, elsősorban a mellékutakon csak az induljon útnak, akinek van téli vezetési rutinja, és járműve alkalmas a téli viszonyok közötti közlekedésre. A téli gumi használata elengedhetetlen. A teherjárművekkel is csak megfelelő állapotban lévő gumikkal szabad útnak indulni, illetve szállítmányt indítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A közlekedők friss információkat kaphatnak a Magyar Közút Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a regionális ügyeletek elérhetőségein is, amit a www.kozut.hu internetes oldalon találnak meg.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?