16 °C Budapest

Továbbra is csökken az eladott e matricák száma

2009. július 16. 11:32

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. féléves értékesítési mutatóiból kiderül, hogy bár a csökkenés üteme mérséklődött, továbbra is kevesebb e-matrica fogy, mint egy évvel korábban, amire az elmúlt öt esztendőben nem volt példa. Az eladási adatok enyhe lejtmenete mellett az autópályák forgalma is mintegy 5 %-os visszaesést mutat.

Az ÁAK Zrt. első féléves értékesítési adatai alapján elmondható, hogy továbbra is kevesebb e-matricát vásárolnak az úthasználók, mint egy évvel korábban. Bár a negyedéves értékesítési adatokhoz képest a csökkenés üteme kissé mérséklődött, 2009 első felében, az elmúlt esztendő hasonló időszakával összehasonlítva a járművezetők összességében mintegy 2 %-kal kevesebb úthasználati jogosultságot szereztek be, ami 4 %-os bevétel-visszaesést eredményezett.

Ez a 2008-as 30,3 milliárd forinttal szemben 2009-ben közel 29,1 milliárd forintos bruttó összeget jelent. Ehhez kapcsolódó fontos tudnivaló, hogy a Magyarországon nemrégiben életbe lépett ÁFA változás az e-matricák árára nem volt hatással, így azokért továbbra is ugyanannyit kell fizetni, mint eddig.

A legszembetűnőbb csökkenés a havi, a heti és a teherautók számára érvényes 1 napos e matricák forgalmában tapasztalható: az elsőből 6, a másodikból 3, a harmadikból pedig 7 %-kal fogyott kevesebb az első félévben. A felsoroltakkal szemben az éves e-matricák eladott darabszámánál stagnálás, míg a 4 napos változatnál enyhe, egy százalékos emelkedés tapasztalható.

Ha kategóriánként vizsgáljuk az adatokat, kiderül, hogy a teherautókra érvényes D2-ből 3, a D4-ből pedig 9 %-kal fogyott kevesebb. Ezzel ellentétben a szintén teherautókra érvényes D3-ból 12, míg a személyautókra érvényes D1-es e-matricákból 1 %-kal vásároltak többet az úthasználók. A D3-as kategóriában tapasztalható jelentős forgalomnövekedés mögött valószínűleg az áll, hogy az eddig D4-es kategóriába tartozó teherautókkal fuvaroztató cégek gazdaságossági megfontolásokból részben D3-as járművekre álltak át.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az értékesítési adatok csökkenése mellett az ÁAK Zrt. kezelésébe tartozó autópálya-szakaszok forgalma is ellentétes irányú változást mutat az elmúlt évek töretlen növekedési trendjéhez képest. Az úthálózaton 2009. első félévében az átlagos csökkenés 5 % körüli volt, de az egyes pályaszakaszok ettől eltérő mértéket mutatnak. A legnagyobb visszaesés az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában kiemelt szerepet játszó M1-es autópályán figyelhető meg, amelyen 2009. január-június között átlagosan 7-10 %-kal közlekedett kevesebb jármű, mint az előző esztendő hasonló időszakában.

Szintén visszaesés tapasztalható az M3-as és M7-es autópályákon, melynek mértéke megközelítőleg 5 %. Érdemes megjegyezni azonban, hogy az újonnan átadott pályaszakaszok térségében ezzel szemben jelentős forgalomnövekedés mutatkozik: az M7-es autópálya 206-232 km szelvényei között és az M70 autóúton közel másfélszeresére, az M0 autóút 30-41 km-szelvényei között pedig duplájára növekedett a forgalom a 2008-as adatokhoz képest. Kiemelendő még az M0 autóút déli szektorának forgalmi helyzete is, ahol 2009. első félévében a tavalyi esztendő első felével összehasonlítva közel azonos számú jármű közlekedett.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?