21 °C Budapest

Ügyeskednek a roncsautókkal: itt a jogi kiskapu!

Pénzcentrum
2006. október 18. 11:00

A hazánkban leselejtezett gépjárművek többsége továbbra is messziről elkerüli a legálisan működő bontó és hasznosító telepeket, mivel egy jogi kiskapu segítségével a nem regisztrált bontókban drágábban szabadulhatnak meg a roncsoktól a tulajdonosok.

A hazánkban leselejtezett gépjárművek többsége továbbra is messziről elkerüli a legálisan működő bontó és hasznosító telepeket, mivel egy jogi kiskapu segítségével a nem regisztrált bontókban drágábban szabadulhatnak meg a roncsoktól a tulajdonosok - írja a Magyar Hírlap.

Ma már a végleges kivonások 99%-át a bontásiátvételi igazolás bemutatásával hajtják végre, mellyel a tulajdonos igazolni tudja, hogy autóját egy olyan regisztrált bontóműhelyben adta le, ahol a veszélyes anyagokat a biztonsági és környezetvédelmi követelményeknek megfelelően távolítják el a járműből. Ezen igazolással a tulajdonos mentesül a kötelező biztosítás és a súlyadó fizetése alól.

Nem árt azonban tudni, hogy a statisztikák szerint a végeleges kivonás helyett a többség más utat választ, a törvény ugyanis megteremtette az átmeneti kivonás lehetőségét. Összességében elmondható, hogy az utakról évente eltűnő 170-180 ezer autóból mindössze 10-20 ezer kerül regisztrált bontóba.

Az autók egy részét azért vonják ki csak átmenetileg a forgalomból, mert így anélkül is meg lehet szabadulni a súlyadó és a kötelező biztosítás terheitől, hogy az utolsó üzemben tartó felmutatná a bontásiátvételi igazolást. A tulajdonosok jelentős része azért választja ezt az utat, hogy azt mondhassa, autóját külföldre adta el, így a fiktív ügyletekben segédkező illegális bontóktól jobb árat kaphat a járgányért, mint a regisztrált szereplőktől.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A feketén működő bontók és maszekolók száma elérheti az 1,400-at, éves összforgalmuk pedig 5 milliárd Ft körül alakulhat.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?