0 °C Budapest

Ügyeskednek a roncsautókkal: itt a jogi kiskapu!

Pénzcentrum
2006. október 18. 11:00

A hazánkban leselejtezett gépjárművek többsége továbbra is messziről elkerüli a legálisan működő bontó és hasznosító telepeket, mivel egy jogi kiskapu segítségével a nem regisztrált bontókban drágábban szabadulhatnak meg a roncsoktól a tulajdonosok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hazánkban leselejtezett gépjárművek többsége továbbra is messziről elkerüli a legálisan működő bontó és hasznosító telepeket, mivel egy jogi kiskapu segítségével a nem regisztrált bontókban drágábban szabadulhatnak meg a roncsoktól a tulajdonosok - írja a Magyar Hírlap.

Ma már a végleges kivonások 99%-át a bontásiátvételi igazolás bemutatásával hajtják végre, mellyel a tulajdonos igazolni tudja, hogy autóját egy olyan regisztrált bontóműhelyben adta le, ahol a veszélyes anyagokat a biztonsági és környezetvédelmi követelményeknek megfelelően távolítják el a járműből. Ezen igazolással a tulajdonos mentesül a kötelező biztosítás és a súlyadó fizetése alól.

Nem árt azonban tudni, hogy a statisztikák szerint a végeleges kivonás helyett a többség más utat választ, a törvény ugyanis megteremtette az átmeneti kivonás lehetőségét. Összességében elmondható, hogy az utakról évente eltűnő 170-180 ezer autóból mindössze 10-20 ezer kerül regisztrált bontóba.

Az autók egy részét azért vonják ki csak átmenetileg a forgalomból, mert így anélkül is meg lehet szabadulni a súlyadó és a kötelező biztosítás terheitől, hogy az utolsó üzemben tartó felmutatná a bontásiátvételi igazolást. A tulajdonosok jelentős része azért választja ezt az utat, hogy azt mondhassa, autóját külföldre adta el, így a fiktív ügyletekben segédkező illegális bontóktól jobb árat kaphat a járgányért, mint a regisztrált szereplőktől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feketén működő bontók és maszekolók száma elérheti az 1,400-at, éves összforgalmuk pedig 5 milliárd Ft körül alakulhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39