13 °C Budapest
Smartphones on the counter of a modern electronics store

Így vehetsz 15-30 százalékkal olcsóbban csúcsmobilt: egyre többen várnak ki

2021. augusztus 8. 07:02

Rengetegen azért várják az új szériás okostelefonok megjelenését, hogy az egyel korábbi szériát jóval olcsóbban vásárolják meg. A piaci szereplők szerint az árcsökkenés mértéke gyártónéként eltér, sőt, sok mobilóriás már az új telefonok megjelenése előtt leakciózza a régieket.

Azt már korábban megtudhattuk a hazai piaci szereplőktől, hogy iPhone-ból mindig a legolcsóbb szériák fogynak a legjobban Magyarországon, ám vannak olyanok, akik nem érik be a legkisebb tárhelyes, régebbi modellekkel. Ők az az egyébként nem elenyésző csoport, amely azért örül egy-egy új telefonszéria bevezetésének, mert így az eggyel régebbit olcsóbban tudják megvenni.

De vajon mennyivel járnak jobban a kivárással? A Pénzcentrum erről kérdezte a legagyobb hazai piaci szereplőket. Az eMAG elmondta, hogy jellemző módon egy gyártó új okostelefon modelljének érkezése nincs közvetlen összefüggésben a régi típusok árcsökkenésével. Amennyiben a régi és új típus hasonló szegmenst céloz, úgy a régi típust a gyártók újrapozícionálják, általában ekkor csökkentik a korábbi modell árát.

Azt tapasztalják hogy az eredeti árához képest 20-30 százalékkal alacsonyabb áron fut ki egy-egy tipikus okostelefon - ám az ár alakulása több összetevőtől is függ.

Egyedi piaci hatások esetenként indokolttá tehetnek ennél nagyobb mértékű árcsökkenést is - például a pandémia első hónapjaiban tavaly jelentősen csökkentek az eladások világszerte. És az olyan egyedi akciós kampányok során (amilyen az eMAG-nál csak évente egyszer megrendezett Black Friday) is elképzelhetők nagyobb, de csak korlátozott ideig tartó árengedmények.

Hozzátették, a legtöbb gyártó már előre 1-2 hónappal elkezdi csökkenteni az árakat. Az Apple esetében ugyanakkor ez nem igaz, náluk mindez az új modell bejelentése után történik meg.

Szabó Gábor, a Telenor Magyarország készülék-portfólió menedzsere szerint is gyakorlatilag azonnal csökkentik az árakat a gyártók. Azonban a képlet nem olyan egyszerű, mint sokan gondolják:

Ezt még gyártónként sem lehet megmondani, minden esetben az adott készüléktől függ. Az új széria a bevezetéskor szokott a legdrágább lenni, így a korábbi terméket a gyártó mihamarabb szeretné eladni, hogy már csak az új szériával lehessen jelen a piacon

- jelentette ki a szakember.

A Media Markt tapasztalatai szerint nagyon eltérő tud lenni az árcsökkentés, de javarészt 15-20 százalékkal csökkentik az korábbi szériák árait. Természetesen ezek promóciókhoz társítva még nagyobb engedmények is lehetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rengetegen várják a nagy napot

Kérdésünkre a Media Markt közölte: többen vannak azok, akik kivárják a következő generáció megjelenését, hogy olcsóbban jussanak hozzá a régebbi modellekhez.

Ez nem meglepő, ugyanis az utóbbi 2 évben lényegesen magasabb árponton nyitnak az új készülékek, szinte minden prémium gyártó esetében, ilyenkor pedig határozottan nő az érdeklődés a korábbi modellek iránt

-írták.

A jelenséget az eMAG-nál is tapasztalják, ám gyártónként jelentősen különböznek a vásárlói szokások. A prémium modellek esetében mindig nagyobb kereslet mutatkozik az új modellekre, hiszen ezzel a vásárlással nem pusztán egy új modellre tesz szert a vevő, hanem kvázi az ezzel járó “életérzést” is megvásárolja.

Viszont aki számára a telefon nem státuszszimbólum, hanem csupán hétköznapi használati eszköz, jól járhat, ha mondjuk egy előző évi felső-, vagy felső középkategóriás készüléket választ, és annak az esetében is kivárja, hogy az eleve 20-30 százalékkal alacsonyabb árát tovább csökkentsük valamelyik kampányunk keretében

- közölte az áruház.

Szabó Gábor attól beszélt, az okostelefon-piacon trend lett, és jól megfigyelhető, hogy az új termékek bevezetésekor mindig van egy bizonyos mennyiségű ügyfél, akik bármi áron szeretnék megszerezni a legújabb modellt. Ezt a gyártók is generálják különböző előrendelési akciókkal és figyelemfelhívó kampányokkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem