18 °C Budapest
Smartphones on the counter of a modern electronics store

Így vehetsz 15-30 százalékkal olcsóbban csúcsmobilt: egyre többen várnak ki

2021. augusztus 8. 07:02

Rengetegen azért várják az új szériás okostelefonok megjelenését, hogy az egyel korábbi szériát jóval olcsóbban vásárolják meg. A piaci szereplők szerint az árcsökkenés mértéke gyártónéként eltér, sőt, sok mobilóriás már az új telefonok megjelenése előtt leakciózza a régieket.

Azt már korábban megtudhattuk a hazai piaci szereplőktől, hogy iPhone-ból mindig a legolcsóbb szériák fogynak a legjobban Magyarországon, ám vannak olyanok, akik nem érik be a legkisebb tárhelyes, régebbi modellekkel. Ők az az egyébként nem elenyésző csoport, amely azért örül egy-egy új telefonszéria bevezetésének, mert így az eggyel régebbit olcsóbban tudják megvenni.

De vajon mennyivel járnak jobban a kivárással? A Pénzcentrum erről kérdezte a legagyobb hazai piaci szereplőket. Az eMAG elmondta, hogy jellemző módon egy gyártó új okostelefon modelljének érkezése nincs közvetlen összefüggésben a régi típusok árcsökkenésével. Amennyiben a régi és új típus hasonló szegmenst céloz, úgy a régi típust a gyártók újrapozícionálják, általában ekkor csökkentik a korábbi modell árát.

Azt tapasztalják hogy az eredeti árához képest 20-30 százalékkal alacsonyabb áron fut ki egy-egy tipikus okostelefon - ám az ár alakulása több összetevőtől is függ.

Egyedi piaci hatások esetenként indokolttá tehetnek ennél nagyobb mértékű árcsökkenést is - például a pandémia első hónapjaiban tavaly jelentősen csökkentek az eladások világszerte. És az olyan egyedi akciós kampányok során (amilyen az eMAG-nál csak évente egyszer megrendezett Black Friday) is elképzelhetők nagyobb, de csak korlátozott ideig tartó árengedmények.

Hozzátették, a legtöbb gyártó már előre 1-2 hónappal elkezdi csökkenteni az árakat. Az Apple esetében ugyanakkor ez nem igaz, náluk mindez az új modell bejelentése után történik meg.

Szabó Gábor, a Telenor Magyarország készülék-portfólió menedzsere szerint is gyakorlatilag azonnal csökkentik az árakat a gyártók. Azonban a képlet nem olyan egyszerű, mint sokan gondolják:

Ezt még gyártónként sem lehet megmondani, minden esetben az adott készüléktől függ. Az új széria a bevezetéskor szokott a legdrágább lenni, így a korábbi terméket a gyártó mihamarabb szeretné eladni, hogy már csak az új szériával lehessen jelen a piacon

- jelentette ki a szakember.

A Media Markt tapasztalatai szerint nagyon eltérő tud lenni az árcsökkentés, de javarészt 15-20 százalékkal csökkentik az korábbi szériák árait. Természetesen ezek promóciókhoz társítva még nagyobb engedmények is lehetnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rengetegen várják a nagy napot

Kérdésünkre a Media Markt közölte: többen vannak azok, akik kivárják a következő generáció megjelenését, hogy olcsóbban jussanak hozzá a régebbi modellekhez.

Ez nem meglepő, ugyanis az utóbbi 2 évben lényegesen magasabb árponton nyitnak az új készülékek, szinte minden prémium gyártó esetében, ilyenkor pedig határozottan nő az érdeklődés a korábbi modellek iránt

-írták.

A jelenséget az eMAG-nál is tapasztalják, ám gyártónként jelentősen különböznek a vásárlói szokások. A prémium modellek esetében mindig nagyobb kereslet mutatkozik az új modellekre, hiszen ezzel a vásárlással nem pusztán egy új modellre tesz szert a vevő, hanem kvázi az ezzel járó “életérzést” is megvásárolja.

Viszont aki számára a telefon nem státuszszimbólum, hanem csupán hétköznapi használati eszköz, jól járhat, ha mondjuk egy előző évi felső-, vagy felső középkategóriás készüléket választ, és annak az esetében is kivárja, hogy az eleve 20-30 százalékkal alacsonyabb árát tovább csökkentsük valamelyik kampányunk keretében

- közölte az áruház.

Szabó Gábor attól beszélt, az okostelefon-piacon trend lett, és jól megfigyelhető, hogy az új termékek bevezetésekor mindig van egy bizonyos mennyiségű ügyfél, akik bármi áron szeretnék megszerezni a legújabb modellt. Ezt a gyártók is generálják különböző előrendelési akciókkal és figyelemfelhívó kampányokkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?