17 °C Budapest
Young woman covering her face with a no entry sign

10 ősrégi divat-tabu: ezeket 2022-ben már egyetlen stílusos nő és férfi sem tartja be

2022. július 24. 12:01

Az egyéni, csakis ránk jellemző stílusunk megtalálásához, annak kialakításához, néha bizony évtizedes tabukat kell ledönteni. Szerencsénk van, mert sok esetben megteszik ezt a trendalkotók helyettünk.

Öltözködési tabukból pedig jó sok jutott nekünk, sok-sok évig gyarapodtak. Nincs olyan, aki nem emlékezne az anyai intelmekre, tini kori szárnybontogatása korában: “Ezt a két színt nehogy felvedd együtt, nem vagy te papagáj...”, és még sorolhatnánk a mára már régen elavult divatszabályokat. Ebben a cikkben számba veszek most jó pár aktualitását vesztett intelmet.

1. Ne keverjünk erős színeket egymással!

Lila és piros, piros és pink, de még a kék és a zöld egymással való mixelése sokáig igazi szentségtörésnek számított a stílusos öltözködésben. A világ azonban nagyot változott, ez az intelem pedig olyannyira elavulttá vált, hogy egy egész irányzat épült a színkeverésre, nevezetesen a color blocking.

Ennek a trendnek az a lényege, hogy egymással kontrasztban lévő színeket párosít össze, ahol nem ritka a 3-4-5 szín mixelése sem. Gondoljunk csak a Benetton cégre, akik az óriásplakátjaikkal, és azokon az elképesztő szín- gazdagsággal váltak híressé.

A trend ugyan megosztó, sokan persze idegenkednek tőle, de ha pasztell/cukorka színeket mixelünk egymással ezen elv alapján, máris sokkal könnyebben emészthető az irányzat a szélesebb közönség számára is. Amire érdemes figyelni, ha a color blocking kipróbálása mellett döntünk, az ékszerek ne legyenek hangsúlyosak, és a minél egyszerűbb, letisztultabb szabásvonalúak legyenek a ruhadarabok.

2. Bizonyos kor felett...

Ne viseljünk rövid szoknyát, shortot, farmert, kerüljük a dekoltázst... Hosszú a sora a korra vonatkozó elavult intelmeknek is. Manapság, amikor ugye a 30 az új 20, a 40 az új 30, és az 50 az új 40 a korunk csak egy szám. Azt, hogy mit vehetünk fel “bizonyos kor” után azt azt határozza meg, hogy milyen az alkatunk, milyen a lábunk, térdeink adott esetben.

Nyilván nem a legesztétikusabb látvány egy mély dekoltázs, ha már a bőrünk állaga nem olyan, de ezt sem a kor határozza meg elsősorban.Túlsúlyos tinédzsernek sem áll jól, az ultramini, vagy a feszülő crop top, nem igaz? A lényeg itt is a megfelelő önértékelés, adott esetben az önkritika, akkor biztos, hogy az alkati sajátosságoknak megfelelően, előnyösen fogunk felöltözni.

3. A táskának a cipőhöz minden esetben passzolni a kell.

Az érdekes, emlékezetes outfiteknek közös jellemzője, hogy mindig van rajtuk valami, első látásra talán nem odaillő, de mindenképpen tekintetvonzó darab.Amikor azonban jobban szemügyre vesszük ezeket az összeállításokat, látjuk, hogy minden nagyon is a helyén van, hiszen a különleges, adott esetben különböző elemek vegyítése, az izgalmas szettek kulcsa.

Ha a cipő az extra darab, bizony nagyon feldobja az egész megjelenést, tehát nyugodtan viseljünk karakteres, vagy bohém,vagy sikkes darabokat, és ne törődjünk azzal, ha anyagban, színben nem passzol a táskához.Ez az intelem-bár jó sokáig tartotta magát-, mára bizony elavult, skippeljük!

4. Ne keverd a mintákat!

Kockásat, csíkossal, netalántán pöttyössel? Ki hallott már ilyet?- hangzott a felháborodott intelem... Kétégtelen, hogy a minták mixeléséhez már igencsak biztos stílusérzék szükséges, ugyanakkor nem lehetetlen a feladat, hiszen erre a trendre is ráépült egy divatirányzat, a mintamixelés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. Ne keverd a stílusokat!

Manapság amikor simán viselhetünk csipkeblúzt akár szakadt farmerral is, bársony szoknyát bőr bakanccsal, nyári ruhát télen, vastag harisnyával, csizmával, egyértelműen kijelenthetjük, hogy az intelem már egyáltalán nem időszerű.

6. Ha alacsony vagy, felejtsd el a maxiruhákat, kalapokkal is csínján bánj!

Ezt a mai napig sokan szentírásnak veszik, holott annyi a lényeg, hogy mindenki a saját testalkaltának, magasságának megfelelő darabokat válasszon,és lehetőség szerint kerüljük a zsák fazonokat. Egy szép hosszú, test vonalát követő ruhában, egyáltalán nem fogunk törpének tűnni.Ugyanez igaz a kalapokra is:ha alacsonyak vagyunk, kerüljük a széles karimájú darabokat, amik optikailag valóban össze nyomnak.

7. Túlsúly esetén, viselj zsákruhát!

A legnagyobb tévedések egyike. Gondoljuk csak végig: ha minden testtájékunkon van némi felesleg, van mellünk, hátunk, válunk, ellenben derekunk nem egy darázséra emlékeztet, a legjobb amit tehetünk, hogy megkiséreljük a klasszikus homokóra fazont visszacsempészni a sziluettünkbe. Ennek a legjobb módja, ha blézereket viselünk, illetve igyekszünk enyhén karcsúsított, hosszított vonalvezetésű darabokat beszerezni.A zsákruhában legjobb esetben is inkább egy hegyomlásra fogunk hasonlítani.

8. Aranyat ne keverd az ezüsttel!

Elég csak megnéznünk az ékszer trendeket, láthatjuk, hogy akár egy ékszerem belül is simán keverik a tervezők az aranyat, ezüstöt, de még rose goldot is.Ha ilyen fukszot néztünk ki magunknak, ne habozzunk, bátran vegyük meg.

9. A sportcipő sportoláshoz való...

Ugyan kérem?! Elég szétnézni a vezető divatbloggerek feedjei között, látható, hogy soha nem volt akkora divatja az utcai sportcipőknek mint mostanság.Vezető magazinok divat oldalai is telis-tele vannak, olyan outfitekkel, ahol már nemcsak a farmerral viselik a modellek a sneakert, hanem szoknyával, maxi ruhával is.legyen az egy ultra nőies plisszirozott darab, vagy éppen egy decens ceruza szoknya, simán felvehető sportcipővel. Az eredmény, kényelmes, stílusos összeállítások.

10. Nyitott orrú cipőt ne vegyünk fel harisnyával, zoknival!

Trendek bizony jönnek, mennek, és van, hogy adott időszakban tényleg igazi fashion crime,ha láttatjuk a zoknit, de éppen nem ebben a hullámban vagyunk.Egymást érik a divatházak kifutón azok a szettek, ahol igenis a legmenőbb részlet, a magas/ lapos sarkú szandálokból, papucsokból kivillanó, egyszínű, de akár színes zokni.

A fentiek bizonyítják, hogy nem érdemes mindenáron a berögzült szokásokhoz ragaszkodni, bátran kísérletezzünk, adjunk esélyt az újnak, és olyan ruha daraboknak, stílusirányzatoknak is, amiket eddig csípőből utasítottunk volna el. Meg fogunk lepődni, mennyi új és új színt fogunk felfedezni magunkon, magunkban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?