7 °C Budapest
Young woman covering her face with a no entry sign

10 ősrégi divat-tabu: ezeket 2022-ben már egyetlen stílusos nő és férfi sem tartja be

2022. július 24. 12:01

Az egyéni, csakis ránk jellemző stílusunk megtalálásához, annak kialakításához, néha bizony évtizedes tabukat kell ledönteni. Szerencsénk van, mert sok esetben megteszik ezt a trendalkotók helyettünk.

Öltözködési tabukból pedig jó sok jutott nekünk, sok-sok évig gyarapodtak. Nincs olyan, aki nem emlékezne az anyai intelmekre, tini kori szárnybontogatása korában: “Ezt a két színt nehogy felvedd együtt, nem vagy te papagáj...”, és még sorolhatnánk a mára már régen elavult divatszabályokat. Ebben a cikkben számba veszek most jó pár aktualitását vesztett intelmet.

1. Ne keverjünk erős színeket egymással!

Lila és piros, piros és pink, de még a kék és a zöld egymással való mixelése sokáig igazi szentségtörésnek számított a stílusos öltözködésben. A világ azonban nagyot változott, ez az intelem pedig olyannyira elavulttá vált, hogy egy egész irányzat épült a színkeverésre, nevezetesen a color blocking.

Ennek a trendnek az a lényege, hogy egymással kontrasztban lévő színeket párosít össze, ahol nem ritka a 3-4-5 szín mixelése sem. Gondoljunk csak a Benetton cégre, akik az óriásplakátjaikkal, és azokon az elképesztő szín- gazdagsággal váltak híressé.

A trend ugyan megosztó, sokan persze idegenkednek tőle, de ha pasztell/cukorka színeket mixelünk egymással ezen elv alapján, máris sokkal könnyebben emészthető az irányzat a szélesebb közönség számára is. Amire érdemes figyelni, ha a color blocking kipróbálása mellett döntünk, az ékszerek ne legyenek hangsúlyosak, és a minél egyszerűbb, letisztultabb szabásvonalúak legyenek a ruhadarabok.

2. Bizonyos kor felett...

Ne viseljünk rövid szoknyát, shortot, farmert, kerüljük a dekoltázst... Hosszú a sora a korra vonatkozó elavult intelmeknek is. Manapság, amikor ugye a 30 az új 20, a 40 az új 30, és az 50 az új 40 a korunk csak egy szám. Azt, hogy mit vehetünk fel “bizonyos kor” után azt azt határozza meg, hogy milyen az alkatunk, milyen a lábunk, térdeink adott esetben.

Nyilván nem a legesztétikusabb látvány egy mély dekoltázs, ha már a bőrünk állaga nem olyan, de ezt sem a kor határozza meg elsősorban.Túlsúlyos tinédzsernek sem áll jól, az ultramini, vagy a feszülő crop top, nem igaz? A lényeg itt is a megfelelő önértékelés, adott esetben az önkritika, akkor biztos, hogy az alkati sajátosságoknak megfelelően, előnyösen fogunk felöltözni.

3. A táskának a cipőhöz minden esetben passzolni a kell.

Az érdekes, emlékezetes outfiteknek közös jellemzője, hogy mindig van rajtuk valami, első látásra talán nem odaillő, de mindenképpen tekintetvonzó darab.Amikor azonban jobban szemügyre vesszük ezeket az összeállításokat, látjuk, hogy minden nagyon is a helyén van, hiszen a különleges, adott esetben különböző elemek vegyítése, az izgalmas szettek kulcsa.

Ha a cipő az extra darab, bizony nagyon feldobja az egész megjelenést, tehát nyugodtan viseljünk karakteres, vagy bohém,vagy sikkes darabokat, és ne törődjünk azzal, ha anyagban, színben nem passzol a táskához.Ez az intelem-bár jó sokáig tartotta magát-, mára bizony elavult, skippeljük!

4. Ne keverd a mintákat!

Kockásat, csíkossal, netalántán pöttyössel? Ki hallott már ilyet?- hangzott a felháborodott intelem... Kétégtelen, hogy a minták mixeléséhez már igencsak biztos stílusérzék szükséges, ugyanakkor nem lehetetlen a feladat, hiszen erre a trendre is ráépült egy divatirányzat, a mintamixelés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. Ne keverd a stílusokat!

Manapság amikor simán viselhetünk csipkeblúzt akár szakadt farmerral is, bársony szoknyát bőr bakanccsal, nyári ruhát télen, vastag harisnyával, csizmával, egyértelműen kijelenthetjük, hogy az intelem már egyáltalán nem időszerű.

6. Ha alacsony vagy, felejtsd el a maxiruhákat, kalapokkal is csínján bánj!

Ezt a mai napig sokan szentírásnak veszik, holott annyi a lényeg, hogy mindenki a saját testalkaltának, magasságának megfelelő darabokat válasszon,és lehetőség szerint kerüljük a zsák fazonokat. Egy szép hosszú, test vonalát követő ruhában, egyáltalán nem fogunk törpének tűnni.Ugyanez igaz a kalapokra is:ha alacsonyak vagyunk, kerüljük a széles karimájú darabokat, amik optikailag valóban össze nyomnak.

7. Túlsúly esetén, viselj zsákruhát!

A legnagyobb tévedések egyike. Gondoljuk csak végig: ha minden testtájékunkon van némi felesleg, van mellünk, hátunk, válunk, ellenben derekunk nem egy darázséra emlékeztet, a legjobb amit tehetünk, hogy megkiséreljük a klasszikus homokóra fazont visszacsempészni a sziluettünkbe. Ennek a legjobb módja, ha blézereket viselünk, illetve igyekszünk enyhén karcsúsított, hosszított vonalvezetésű darabokat beszerezni.A zsákruhában legjobb esetben is inkább egy hegyomlásra fogunk hasonlítani.

8. Aranyat ne keverd az ezüsttel!

Elég csak megnéznünk az ékszer trendeket, láthatjuk, hogy akár egy ékszerem belül is simán keverik a tervezők az aranyat, ezüstöt, de még rose goldot is.Ha ilyen fukszot néztünk ki magunknak, ne habozzunk, bátran vegyük meg.

9. A sportcipő sportoláshoz való...

Ugyan kérem?! Elég szétnézni a vezető divatbloggerek feedjei között, látható, hogy soha nem volt akkora divatja az utcai sportcipőknek mint mostanság.Vezető magazinok divat oldalai is telis-tele vannak, olyan outfitekkel, ahol már nemcsak a farmerral viselik a modellek a sneakert, hanem szoknyával, maxi ruhával is.legyen az egy ultra nőies plisszirozott darab, vagy éppen egy decens ceruza szoknya, simán felvehető sportcipővel. Az eredmény, kényelmes, stílusos összeállítások.

10. Nyitott orrú cipőt ne vegyünk fel harisnyával, zoknival!

Trendek bizony jönnek, mennek, és van, hogy adott időszakban tényleg igazi fashion crime,ha láttatjuk a zoknit, de éppen nem ebben a hullámban vagyunk.Egymást érik a divatházak kifutón azok a szettek, ahol igenis a legmenőbb részlet, a magas/ lapos sarkú szandálokból, papucsokból kivillanó, egyszínű, de akár színes zokni.

A fentiek bizonyítják, hogy nem érdemes mindenáron a berögzült szokásokhoz ragaszkodni, bátran kísérletezzünk, adjunk esélyt az újnak, és olyan ruha daraboknak, stílusirányzatoknak is, amiket eddig csípőből utasítottunk volna el. Meg fogunk lepődni, mennyi új és új színt fogunk felfedezni magunkon, magunkban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem