25 °C Budapest
Army soldiers advancing in combat.

Hihetetlennek tűnő rendelet jelent meg: bárki viselhet katonai egyenruhát, rangjelzést Magyarországon?

2023. október 26. 09:30

Egy friss kormányrendelet értelmében mostantól bárki viselhet katonai egyenruhát, akinek erre a honvédelmi miniszter, jelenleg Szalay-Bobrovniczky Kristóf engedélyt ad.

A szerda éjjeli Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amely a háborús veszélyhelyzetre hivatkozással módosítja a honvédségi törvény egy fontos passzusát: azt, hogy ki viselhet egyenruhát és azon milyen rendfokozat, illetve egyéb megkülönböztető jelzés szerepelhet – szúrta ki a 444. A lap megjegyzi, a kérdéskört eddig a törvény elég szigorúan szabályozta: az aktív honvédek viseltek, a nyugállományúak viselhettek, a tartalékosok viselhettek a rendelkezésre állás időszakában, a rendvédelmi állomány tagjai pedig csak akkor hordhattak egyenruhát, ha a Honvédség érdekében végeztek tevékenységet.

Az új rendelet azonban „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt” lehetővé teszi, hogy bárki katonai egyenruhában mászkáljon, akinek erre a honvédelmi miniszter, jelenleg Szalay-Bobrovniczky Kristóf engedélyt ad. 

A szerencsések, akiket a miniszter erre feljogosít, az egyenruhát és az azon elhelyezett rendfokozati vagy megkülönböztető jelzéseket ingyenesen kapják meg arra az időszakra, amíg a miniszteri engedély szól – fűzte hozzá a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem