17 °C Budapest
Kneeling professional fixing solar panels from the top of the roof of a house, side view of the roof with sun reflection close-up

Nesze neked, napelem: ha nincs még plusz pénzed rá, a támogatást is bukhatod

2022. augusztus 19. 19:31

100 százalékos támogatást nyert, de a kivitelező még az összeg negyedét kéri, hogy megépítse a napelemrendszert. A szakértő szerint még sok olyan napelemrendszer lesz, ami várhaóan nem fog megépülni.

Bár állami pályázaton 100 százalékos támogatást nyert napelem-telepítésre, mégis még az ár negyedét hozzá kell tennie egy neve elhallgatását kérő férfinek, különben nem kapja meg a témogatást - mondta az RTL Híradónak a pórul járt pályázó. A kivitelezők a szerződés aláírása óta megnövekedett költségeikre hivatkoznak, és rendszeresen plusz pénzt kérnek a nyertesektől - pedig ez csak beleegyezéssel lehetséges.

Sikerült pozitív elbírálást kapnom, de akkor jött a feketeleves, amikor beszéltem a kivitelezővel, hogy annyira megdrágultak az árak, hogy kilowattonként körülbelül 100 ezer forint önrészt hozzájárulást kell beletenni, ami az én rendszeremhez nagyjából 5-600 ezer forint

- mondta a Híradónak a pórul járt Heves megyei férfi. Hozzátette, hogy nem csak azért nem tudja elkezdeni, mert még csak értesítést kapott, a 2,3 milliós megítélt összeget viszont nem. Plusz költségekre pedig végképp nem számított. Mint mondja, a pályázat eredeti kiírása szerint 100 százalék a támogatás, tehát nem kell önerő az ügyféltől.

A szakértő azt mondja: sajnos még nagyon sok olyan rendszer lesz, amit a többletköltségek miatt a családok nem tudnak majd végül telepíteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ebben a pályázatban 43 ezer család nyerte el a 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást. Sajnos nagyon sok ilyen napelemes rendszer lesz, amit nem fognak tudni megvalósítani az eredetileg tervezett költségkereten belül. Ha a pályázók és a kivitelezők nem tudnak megegyezni a többletköltségekről, akkor várhatóan nem épülnek meg a napelemek

- mondta a Híradónak Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?