8 °C Budapest

Mennyei lencsefőzelék recept: lencsefőzelék füstölt hússal, bármilyen alkalomra

2021. február 20. 15:00

Lencsefőzelék készítése: lencsefőzelék füstölt hússal. A lencsefőzelék recept leírja, a lencsefőzelék mikor jó, a lencsefőzelék hány kalória és a lencsefőzelék mennyi ideig főzzük! Gondoltad volna hogy a lencse füstölt hússal ilyen finom is lehet?

A lencsefőzelék az egyik legismertebb magyaros főzelék, különösen, ha a lencsefőzelék füstölt hússal, például füstölt tarjával vagy füstölt csülökkel készül. Ha unod a sülteket és régóta éhezel egy jó húsos, szaftos főzelékre, friss, puha kenyérrel, ne habozz, irány a konyha, legyen a mai projekt a lencsefőzelék készítése! Cikkünkben eláruljuk, hogy a lencsefőzelék mennyi idő alatt készül el, a lencsefőzelék hány kalória üresen és füstölt hússal, illetve a klasszikus lencsefőzelék mikor, milyen évszakban készüljön el.

A lencsefőzelék mikor készüljön?

A lencsefőzelék készítése az egész évben lehetséges, ám hagyományosan egy téli ételről van szó. Az újévi lencsefogyasztás hagyományával már mindannyian találkozhattunk: a babona szerint újév napján minél több lencsét fogyasztunk, annál több pénz és szerencse áll az év során a házhoz. A lencsefőzelék recept készíthető "üresen" és füstölt hússal is, mindkét verzió népszerű és gyakori. Ha a lencsefőzelék füstölt hússal nem szimpatikus számunkra, természetesen nem kötelező beletennünk, megfőzhetjük a lencsét magában is, majd behabarhatjuk. Ha viszont a húsos lencsefőzelék rajongói vagyunk, érdemes a főzelékhez füstölt tarját vagy füstölt csülköt választanunk, ízlés szerinti mennyiségben.

Lencsefőzelék

Lencsefőzelék recept: lencsefőzelék füstölt hússal

A lencsefőzelék hozzávalói

  • 750 g lencse (száraz)
  • 250 g füstölt tarja (vagy más füstölt hús, például füstölt csülök)
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 dl tejföl
  • 3 db babérlevél
  • 1 ek cukor
  • 1 ek mustár
  • 2 ek liszt
  • 2 ek ecet
  • 4 ek napraforgóolaj
  • bors ízlés szerint

A lencsefőzelék recept elkészítése

  • 1. Előkészületként mossuk meg és áztassuk be a lencsét egy éjszakára. Másnap öntsük le róla a levét és öblítsük át.
  • 2. Kockázzuk fel a füstült húst egyforma méretű darabokra, a vöröshagymát pedig aprítsuk finomra. Az olajon pároljuk őket együtt addig, míg a hagyma üveges, a hús pedig puha nem lesz.
  • 3. Adjuk a hagymás húshoz a lencsét, néhány percig pároljuk őket együtt, sűrűn kevergetve, majd öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Ízesítsük babérlevéllel és borssal ízlés szerint (mivel a füstölt hús sós, azt már nem érdemes bele tenni). Főzzük közepes lángon addig, míg a lencse meg nem puhul.
  • 4. Készítsünk habarást: keverjük csomómentesre a lisztet a tejföllel, majd keverjük el a lencsefőzelék levével. A kész habarás mehet vissza a lencsefőzelék többi részéhez.
  • 5. Ízesítsük az egész főzeléket egy nagyon kevés cukorral, mustárral és ecettel, végül egy utolsó forralást követően a lencsefőzelék tálalásra kész! Javasoljuk, hogy kínáljunk a lencsefőzelék mellé egy kis friss kenyeret.

Lencsefőzelék mennyi ideig főzzük?

Az előre minimum 8-12 órára beáztatott lencse fajtájától függően 15-20 perc alatt fő puhára. A beáztatás azért fontos, mert így a lencsefőzelék nem csak gyorsabban fő meg, de a szemek is egyenletesen puhák lesznek. A lencse főhet az áztató lében vagy tiszta, hideg vízben is.

A lencsefőzelék hány kalória?

A lencsefőzelék nem a legkalóriaszegényebb étel, de egy-egy adagot nyugodtan beilleszthetünk a diétánkba. A natúr lencsefőzelék kalóriatartalma kb. 380 kcal/adag. A lencsefőzelék füstölt hússal azonban már abszolút nem számít diétás ételnek: egy tál füstölt húsos lencsefozelek kalóriatartalma kb. 650 kcal/adag. A lencsefőzelék készíthető kifejezetten zsírosan is (pl. lencsefőzelék füstölt csülökkel), ez esetben azonban még ennél is magasabb tápértékkel kell, hogy számoljunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm