9 °C Budapest
GYED kalkulátor 2020: Mutatjuk, mit mutat a GYED extra kalkulátor 2020 év értékeire

GYED kalkulátor 2020: Mutatjuk, mit mutat a GYED extra kalkulátor 2020 év értékeire

2020. október 25. 14:05

Mennyi szabadság jár GYED után kalkulátor programok szerint? A GYED kalkulátor 2020 segít eligazodni: ennyi a GYED összege a GYED extra kalkulátor által kiszámolt értékek szerint.

A GYED extra kalkulátor 2020 megmutatja, hogy a GYED melyik típusára milyen feltételek vonatkoznak, illetve mennyi lesz a GYED összege. A GYED extra kalkulátor 2020 év értékeinek alapján számolja ki, hogy kinek, milyen havi összeg jár és milyen hosszú időintervallumon keresztül vehetjük azokat igénybe. Cikkünkben megválaszoljuk a GYED kalkulátor 2020 működésével kapcsolatos gyakori kérdéseket és leírjuk, pontosan mennyi a GYED összege!

Mi a GYED jelentése?

A GYES, a CSED és a GYED mind családtámogatások, amely a gyermekvállalást ösztönzik és a szülőket segítik kisgyermekeik nevelésében, ám sokan összekeverik őket. A GYES (gyermekgondozást segítő ellátás) egy mindenkinek alanyi jogon járó, egyenlő értékű szociális juttatás, a GYED (gyermekgondozási díj) pedig egy olyan nem-szociális alapú juttatás, amely TB jogviszonyunkhoz, vagy nappali tagozatos egyetemi tanulmányaink végzéséhez van kötve. A GYED-et a CSED (csecsemőgondozási díj) lejárta után (féléves kor) vehetjük igénybe, ami a gyermek 2. életévének betöltéséig tart, ikergyermekek esetén pedig +1 évvel hosszabbodik meg.

Mivel számol a GYED extra kalkulátor 2020?

A GYED extra 2020 egy olyan csomagot jelent, ami magában foglalja a sima, szülői GYED követelményeit és juttatásait különböző kiegészítésekkel, amelyek a következők:

 • bővített GYED ikrek esetén: a GYED időtartalma +1 évvel automatikusan meghosszabbodik;
 • diplomás GYED kezdő fiataloknak: olyan szülő igényelheti, aki felsőoktatási intézmény nappali tagozatára jár, vagy tanulmányait 1 éven belül fejezte be;
 • több ellátás folyósítása egyszerre: két különböző korú kisgyermek egyidejűleg tartó nevelése esetén duplán jár a GYED;
 • nevelőszülői és nagyszülői GYED: 2020-tól a nevelőszülők, nagyszülők is igényt formálhatnak a GYED összegére;
 • GYED melletti munkavégzés: a gyermek 6 hónapos korától kezdve a szülő a GYED mellett korlátlan időtartamban végezhet munkát, ám a nagyszülő csak akkor folytathat kereső tevékenységet, ha otthon végzi azt.

GYED extra kalkulátor: mennyi a GYED 2020 összege?

A GYED és a nagyszülői GYED összege:

A korábban szerzett jövedelmünk napi egységre lebontott összegének 70%-a, amely maximum a minimálbér duplájának 70%-a lehet.

 • A bruttó minimálbér 2020 összege: 161.000 Ft/hó
 • A bruttó minimálbér 2020 duplájának 70%-a: 225.400 Ft/hó

A diplomás GYED összege:

Felsőoktatási alapszakos képzésben, felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésen résztvevő szülő esetében a GYED összege a minimálbér 70%-a. Mesterképzésen, osztatlan képzésen, doktori képzésen résztvevő személy esetében a GYED összege a garantált bérminimum 70%-a.

 • A bruttó minimálbér 2020 70%-a: 112.700 Ft/hó
 • A bruttó garantált bérminimum 2020 összege: 210.600 Ft/hó
 • A bruttó garantált bérminimum 2020 70%-a: 140.420 Ft/hó

A nevelőszülői GYED összege:

A nevelőszülői jogviszonyban megállapított GYED összege a minimálbér 55%-a, kivéve, ha a nevelőszülői jogviszony mellett más biztosítási jogviszonyban is áll, akkor marad a fent leírt 70%

 • A bruttó minimálbér 2020 55%-a: 88.550 Ft/hó

Mennyi szabadság jár GYED után kalkulátor programunk szerint?

Egy gyermek születése esetén az anyának és az apának egyaránt jár a szülési szabadság, amelyet a szülés utáni 2 hónapban válthatnak be, mint nem időarányos pótszabadság. 1 gyermek után +5 nap jár, míg ikrek esetében +7 nap jár. A Munka törvénykönyve a 16 évesnél fiatalabb gyermek esetén engedélyez pótnapokat is, ami ezekben az esetekben:

 • 1 gyermeknél +2 nap;
 • 2 gyermeknél +4 nap;
 • 2-nél több gyermek esetén összesen +7 nap;
 • fogyatékkal élő gyermek nevelése esetén az alap, gyermekekre vonatkozó pótszabadság +2 nap.

A GYED szabadság kalkulátor 2020 figyelembe veszi a felhalmozódott szabadságot is: ez a szülési szabadságból és a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapja alapján kiszámított szabadságból áll. Ezeket a szabadságokat a munkáltató a fizetés nélküli szabadság megszűnésétől kezdve, 60 napon belül ki kell, hogy adja.

A GYED adózása

A GYED is jövedelemnek számít, így 15% SZJA és 10% nyugdíjjáradék levonása történik meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27