1 °C Budapest

Így szálltak el a pesti ingatlanárak: mutatjuk a 60 milliós panelt

2019. július 2. 14:45

A folyamatosan emelkedő albérlet- és lakásárak mellet se higgyünk minden esetben a szemünknek: nem, hiába szeretné az eladó, egy óbudai kétszobás panellakás még nem kerül 60 millió forintba. De vajon károsak ezek a hirdetések, feljebb tornázhatják az amúgy is csillagászati ingatlanárakat? Ennek járt utána a Pénzcentrum ingatlanpiaci szakértő segítségével.

Folyamatosan emelkednek Magyarországon a lakásárak: 2018-ban az előző évit meghaladó mértékben, 18 százalékkal nőttek a NAV ingatlanforgalmi adatai alapján. Ezzel tavaly kerültünk a korábbi csúcs, a 2008-as szint fölé, ám Budapesten ez már 2016-ban bekövetkezett. Tavaly minden településkategóriában jobban nőttek az árak, mint 2017-ben: Budapesten 21 százalék, a megyeszékhelyeken 18 százalék, a kisebb városokban 13 százalék, míg a községekben 14,5 százalék volt az éves drágulás üteme.

Vannak azonban szép számmal, akiknek még ez sem elég, a lehető legtöbbet szeretnének kipréselni az ingatlanjukból a piacon, ezért már-már pofátlan áron kínálják megvételre, kiadásra a lakását. 

A nevetségesen drága lakás- és albérletárak köré már Facebook csoportok is alakultak, az egyik közülük így fogalmazta meg küldetését: "ez a csoport egy papírzsepi az elszállt albérletpiac iránti szomorúság-, düh-, vagy örömkönnyeink számára"

Összegyűjtöttük a csoportok gyöngyszemeit, azokat a hirdetéseket, amelyeknek közük sincs a valósághoz:

Van félnivalónk?

Ezek a hirdetések egy ideig persze viccesek, de akik éppen lakást vagy albérletet keresnek, azok biztosan nem nevetnek jóízűen rajtuk. Arra a kérdésre, hogy van-e félnivalójuk a lakáskeresőknek Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője válaszolt:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A meghirdetett lakások között valóban előfordulnak olyan esetek, amikor az eladó a piaci árnál jelentősen magasabb szintre árazza be az ingatlanát, ez azonban önmagában még nem jelent árfelhajtó hatást a piac egészére vonatkozóan. Szerencsére az egyre nagyobb számú piaci elemzésnek és nyilvánosan elérhető statisztikai adatnak köszönhetően a lakások árazása ma sokkal átláthatóbb, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, így némi felkészülés után a vásárlók is pontosan tudják, mennyit ér egy lakás az adott környéken. Ha például valaki egy közepes állapotú, kétszobás, külvárosi panelt 60-70 millió forintért hirdet, a vevők szemében azonnal komolytalanná válik, ez ugyanis azt jelenti, hogy nem is feltétlenül akarja a közeljövőben értékesíteni a lakást.

Az viszont tény, hogy az utóbbi években - és valamennyire még ma is - az eladók attól tartva, hogy áron alul cserél gazdát a lakásuk, gyakran az aktuális piaci árnál feljebb árazzák az ingatlanukat, de ez a folyamat sem kiváltó oka, sokkal inkább következménye a mostani áremelkedésnek. Az áremelkedést alapvetően a kereslet fűti, ami mögött mind a befektetők, mind a saját célra vásárlók megnövekedett száma áll. Ettől függetlenül mindig lesznek olyanok, akik egy-egy irreálisan árazott hirdetéssel tesztelik a piacot, de ha típustól függően 3-6 hónap alatt nem sikerül vevőt találni a lakásra, akkor az biztosan túl van árazva, vagyis csökkenteni kell a kínálati árat annak érdekében, hogy a potenciális vevők egyáltalán megjelenjenek."

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem