27 °C Budapest
Menekülnek az emberek a fővárosi horror áraktól: ezekre a helyekre mennek

Menekülnek az emberek a fővárosi horror áraktól: ezekre a helyekre mennek

2019. január 30. 18:13

Megduplázódott az ingatlan-adásvételek száma a fővárosi agglomeráció településein a 2013 és 2017 között eltelt időszakban. A várakozások szerint a 2017 végén regisztrált, 11 ezret is meghaladó tranzakciószámot várhatóan 2018-ban is megközelíti az agglomerációs piac. A népszerűségének oka első sorban megfizethetőségében keresendő, hiszen míg a tavalyi évben a fővárosban 300 és 700 ezer forint közt mozogtak a négyzetméterárak addig az agglomeráció településein 250 - 330 ezer forintot kértek egy ingatlan négyzetméteréért. Ez azt jelenti, hogy egy Budapest belvárosában található régi építésű társasházi lakás áráért itt könnyedén vásárolhatunk családi házat.

Hihetetlen növekedést produkálva megduplázódott az agglomeráció településein regisztrált ingatlan adásvételek szám 2013 és 2017 között - derül ki az Otthon Centrum közleményéből. Míg 2013-ban összesen csupán 5451 tranzakció zajlott, addig 2017-ben ez a szám elérte a 11 208-at és az Otthon Centrum várakozásai szerint az adásvételek száma 2018-ban is megközelíti ezt az értéket.

Népszerűségének oka első sorban megfizethetőségében keresendő: míg a fővárosban átlagosan 300 és 700 ezer forint közötti négyzetméteráron lehetett a tavalyi évben ingatlant vásárolni, addig az agglomerációban 250 - 330 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző. Ez azt jelenti, hogy egy belvárosi, régi építésű társasházi lakás vagy egy keresett lakótelepen lévő ingatlan áráért az agglomeráció településein könnyen vásárolhatunk egy családi házat. Vonzerejét emellett a zöld, kertvárosias környezet és az alacsony beépítési sűrűség adja, így annak sem kell lemondani a nyugodt, privát otthonról, aki nem szeretne a fővárostól messze költözni

- mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.Újépítésű lakást a tavalyi évben az agglomeráció településein akár már 30 millió forintért is lehetett vásárolni, de egyes helyeken az árak az 50 millió forintot is megközelítették - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. A legolcsóbb újlakások a Szigetszentmiklósi járás településein keltek el, míg a legdrágábbnak a Budakeszi és Pilisvörösvári járások bizonyultak, ahol egy új lakásért átlagosan 54-55 millió forintot kértek.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A legmagasabb négyzetméterárakat a Pilisvörösvári járásban regisztrálták: az Otthon Centrum által közvetített adásvételek alapján az újépítésű lakások négyzetméteréért itt átlagosan 480 ezer forintot kellett fizetni. Az agglomeráción belül mutatkozó árazásbeli differenciát jól mutatja, hogy a pilisvörösvári járásban jellemző közel fél millió forintos négyzetméterárral szemben az agglomeráció délkeleti szektorában már 320 ezer forint alatt is meg lehetett vásárolni egy új lakás négyzetméterét.

Mit értünk agglomeráció alatt?

Agglomerációnak definíció szerint a nagyvárost és a nagyváros körüli azon települések együttesét nevezzük, amelynek lakossága és vállalkozásai szoros, napi szintű kapcsolatban vannak egymással. Elemzésünkben a budapesti agglomerációt vizsgáljuk, amely alatt a fővárost és a körülötte kialakult településgyűrűt értjük, ahová hivatalosan 81 települést sorolunk. A településgyűrű valamennyi települése Pest megyéhez tartozik.

A használt társasházi lakások piaca Dunakeszin volt a legélénkebb 2018-ban: a 425 ezer forintos átlagos négyzetméterár 17 százalékos árnövekedést jelentett az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva. A legolcsóbb használt lakásokat az agglomeráció déli településein hirdették, átlagosan 300 ezer forintos négyzetméteráron.Hasonlóképpen nagy különbség mutatkozott a családi házak esetében is, ahol egy budakeszi, pilisvörösvári vagy szentendrei járásban lévő ház négyzetméteréért akár 150 ezer forinttal is többet elkérhetnek szemben egy gyáli vagy monori járásban található ingatlannal.

Az agglomeráció legdrágább települései az északi és nyugati részen találhatók- tudjuk meg az Otthon Centrum szakértőjétől. Annak, aki Budakeszin, Ürömön, Szentendrén vagy Pomázon szeretett volna 2018-ban családi házat venni, annak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia, hiszen akár 100 millió forintot is elkérhettek egy ilyen ingatlanért. Legolcsóbban a délkeleti részen lehetett a tavalyi évben családi házhoz jutni. Tápiógyöngye, Tápiószőlős és Tápiószentmárton településeken már 1,5-2 millió forint is elegendőnek bizonyult egy családi ház megvételéhez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az értékesítési időt nem csupán az ingatlan típusa, de az agglomeráción belüli elhelyezkedése is nagyban befolyásolja. Az Otthon Centrum által lebonyolított adásvételek alapján egy családi ház átlagosan 170 nap alatt kelt el, de az olyan, jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező járásokban, mint a Gödöllői vagy a Vecsési már átlagosan 100 nap alatt lehetett egy családi házat értékesíteni.

Ezzel szemben a távolabb eső részeken, Cegléd és Nagykőrös térségében 6 hónapnál is hosszabb időt vett igénybe az értékesítés. Leggyorsabban a téglaépítésű lakások találtak gazdára 2018-ban- mondja Soóki-Tóth Gábor, aki szerint az ilyen típusú ingatlanok esetében regisztrált 80 napos átlag megegyezik az országos értékkel.

Az agglomerációs és a budapesti ingatlanpiac nem választható el élesen egymástól, mivel a fővárosban zajló folyamatok közvetlenül befolyásolják az agglomeráció piacát. Amíg tart a fővárosi lakásárak emelkedése addig biztosan számítani lehet az élénk keresletre az agglomerációban is

- zárja sorait Soóki-Tóth Gábor

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?