28 °C Budapest
Gombamód lepik el az országot az épületek: mire a nagy építési láz?

Gombamód lepik el az országot az épületek: mire a nagy építési láz?

2017. december 15. 12:00

2017 októberében az építőipari termelés volumene 38,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 27,3, az egyéb építményeké 51,7 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján októberben az építőipar termelése 6 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz mérten.

Erős hónapja volt az építőiparnak októberben a 2016 tizedik havi adatokhoz képest. Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 27,3, az egyéb építményeké 51,7 százalékkal. Előbbiek növekedése októberben az ipari épületek mellett lakóépületek, iroda és oktatási épületek építésének az eredménye, utóbbiak esetében pedig a termelés - az alacsony bázis mellett - gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák következtében bővült.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 15,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 42,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 2,5 százalékkal. Az épületek közül elsősorban lakóépületekre, kisebb mértékben ipari épületekre, oktatási és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene október végén 113,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 39,3, az egyéb építményeké 156,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

2017. január-októberben az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 28,4 százalékkal bővült.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?